Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Udvalgsformand om kæmpe udvidelse: - Landbruget har altså bare en særstatus i den slags sager

Det er på marken her vest for Hofmansgave, at godset planlægger et stort staldbyggeri. Foto: Henrik Larsen
Vejer hensynet til erhvervslivet tungere end hensynet til påvirkning af naturen og beboerne i den svære balancegang, der både skal sikre udvikling og det lokale miljø? Anders Thingholm (K) er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Nordfyns Kommune, han føler sig sikker i administrationens behandling af Hofmansgaves udvidelsesplaner.

Nordfyn: I området omkring Hasmark og Klintebjerg stiller mange beboere spørgsmålstegn ved både påvirkningen af Odense Fjord, og hvad det vil betyde for deres lokalområde, når næsten 2300 tunge lasbiler årligt - de fleste af dem gylletransporter - skal betjene det, der står til at blive en af Danmarks største kvægfarme ved Hofmansgave.

Fyens Stiftstidende har stillet nogle af spørgsmålene til udvalgsformand Anders Thingholm (K), der i den netop overståede valgkamp havde fokus på naturen. 

Når man taler med borgere ude i området omkring Hofmansgave, ser der en bred utryghed over for det her projekt og en følelse af, at man bliver fanget mellem en række sager. Det er ikke alene den store kvægfarm, men også solcelleanlægget og den ulovlige gyllebeholder. Har I været for dårlige til at kommunikere, så borgerne kan komme til at føle, at ting bliver trukket ned over hovedet på dem? 

Annonce

- Der er da altid noget, vi kan gøre bedre. Jeg ved også, at de her emner fyldte en del til vælgermødet ude i Østrup. Og det bliver ikke bedre af, at der har været sager ad flere omgange. Gyllebeholderen er jo nærmest en saga i sig selv, der har stået på i rigtigt lang tid. I forhold til  solcelleanlægget - skete der det, at en investor går ind og holder sit eget borgermøde og efterfølgende når at trække projektet tilbage inden vi har haft mulighed for at kommunikere noget som helst. Hofmansgaves udvidelse startede tilbage i 2017, og der er ikke nogen konspiration i det. At den blev lagt ud til høring lige i juletiden er helt tilfældigt. Vi kan heller ikke informere om alt. Når vi lægger ting på dagsordenen, er det jo også åbent og tilgængeligt og udvidelsesplanerne blev, så vidt jeg husker, også omtalt i medierne flere gange.

Hofmansgave er i dag drevet som stiftelse med en bestyrelse. Tidligere var godset i privat eje med en lang og imponerende historie af naturvidenskabsfolk. Blandt andet er godsets egen park fyldt med gamle eksotiske træer og buske. Foto: Henrik Larsen

Kan du forstå en vis skepsis, når man lægger sådan et kæmpe byggeri så tæt på en fjord, som er i det biologerne kalder ringe tilstand. Og I samtidig er en del af det nye og meget omfattende Odense Fjord-samarbejde, der skal puste nyt liv i fjorden?

- Vi får besøg af Odense Fjord samarbejdet på vores kommende udvalgsmøde. Men ja, jeg kan da godt forstå spørgsmålene. Jeg har selv stillet spørgsmålene tidligere, da sagen i sin tid kom på dagsordenen. Selvfølgelig skal der være en ordentlig administration i sådan en sag. Den skal leve op til al lovgivning, og det er jeg altså tryg ved, at den gør.

- Det er jeg overbevist om. Og det er jo bare ... jeg ved godt, det er lidt stift at sige, men landbruget har altså bare en særstatus i lovgivningen. Det er ikke det almindelige bygningsreglement, der kører herude i landzonen. Der har landbruget altså en særstatus. Lovene og paragrafferne er fulgt i den her sag, og der er ikke noget skjult eller fordækt. Det kan jeg se i alle de svar, der er gået fra administrationen.

Så det vil sige, at hensynet til erhvervslivet overtrumfer, at Odense Fjord måske har lidt svært ved at trække vejret?

- Nu vil jeg så sige, at give landbruget alene har skylden for Odense Fjords tilstand, det er måske sådan lige at stramme ...

Men, det gør det vel ikke bedre?

- Nej, men der kan ofte være en gevinst ved, at man opfører nye bygninger. Det er ikke altid, at det har en større miljøkonsekvens. Der kan jo være en god omstilling i, at det bliver gjort på en mere moderne vis i landbruget. Selvfølgelig vil der være en belastning i området. Det kommer vi jo ikke uden om. Jeg kan bare ikke hindre den udvikling med den lovgivning, vi har. Det er jo også derfor, at DN har trukket sin klage tilbage.

Ja, og så en lille ordveksling eller det DN selv kalder en trussel...

- Landbruget har ikke frit lejde, det er vores administration, der skal vejlede og give tilladelse. I det store billede er vi jo også i gang med et natursamarbejde med Hofmansgave, hvor vi laver stenrev for at passe på Odense Fjord. Så det er ikke sådan, at det er udvidelse det hele, men jeg kan godt forstå, at det her fylder meget ude i området.

Men, kan du se, når jeg nu nævner sagen fra 2016 med den her ældre dame, der havde et legehus på ni kvadratmeter, som havde stået der i 10 år. Da kommunen så kommer ud i forbindelse med en byggesag, får hun besked på, at det skal rives ned og bliver kaldt til møde med direktør Henrik Boesen. Det var på grund af de samme klassifikationer af landskabet, som vi har ved Hofmansgave.

- Men der er lovgivningen - som jeg sagde - bare ikke det samme for landbruget som for privat boligbyggeri.

Det er vel jer som kommune, der udstikker rammerne og tolker den her lovgivning i forhold til kommuneplanen?

- Jo. En kommuneplan er dynamisk. Den skal understøtte både vores erhvervsliv og vores natur. Det er det, vi arbejder efter som kommune, og det er det, vores administration prøver at leve op til. Den skal jo ikke begrænse udviklingen - og der er lovgivning, der gør, at Hofmansgaves projekt kan leves ud. Hvis ikke vi politisk godkender sådan en indstilling i et område, hvor landbrugets erhverv altså har en særstatus, så er man forpligtet på at komme med en anden planlægning, der imødekommer deres ambitioner for udvikling.

Der er ikke mulighed for, at kommunernes forskellige tolkning af lovgivningen kan give forskellige udfald?

- Sagen bygger på vores forståelse af lovgivningen. Vi understøtter erhvervslivet i vores kommune. Det er taskforce erhverv, der skal sørge for at fremme erhvervslivet på bedste vis. De arbejder ud fra de rammer, der er.

Der hvor sagen står nu, kan Hofmansgave så reelt tage det første spadestik?

- Altså politisk er den i hvert fald godkendt, men jeg ved ikke helt, hvor den står i administrationen. Det skal du nok spørge den ansvarlige sagsbehandler om.

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Kålkællingerne mødes til vegetarmad: Savnede inspiration til grønnere madlavning

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Forsinket julegave til nystartet forening: - Med de her penge kan vi købe alt, vi skal bruge

Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Svensk fastelavnsbolle megahitter: Sådan bager du semlor selv

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Vind billetter til landets største feriemesse

Ugeavisen Nordfyn

Foredrag med Overleveren

Ugeavisen Nordfyn

Hvor gammel var Gorm den gamle egentlig?

Ugeavisen Nordfyn

Fællesspisning hver for sig skal give Jullerup-Melby et nyt fyr

Ugeavisen Nordfyn

En DSB-stol og en grankogle i Hobro satte gang i Janes iværksætterdrøm: - Det vigtigste er, man har sin humor og sin optimisme

Ugeavisen Nordfyn

Ny teknik hjælper på ryggen: Fremtidens senge kan skifte hårdhed

Ugeavisen Nordfyn

Anarki i højtiderne: Meny ønsker god påske - skal du have juleslik og en fastelavnsbolle med?

Annonce