Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Uhyggelig udvikling: I Hårslev fylder badmintonklubben 80 år - men uden de unge

Esben Schmidt fylder 85 i januar. Han har været medlem af Hårslev Badmintonklub i de 75 af hans leveår. Foto: Thomas Gregersen
Fejringen af Hårslev Badmintonklubs 80-års jubilæum kommer til at stå i skyggen af en skræmmende udvikling i sporten på landsplan og det piner snart 85-årige Esben Schmidt der, om nogen, er den lokale Mr. Badminton.

Hårslev: I Hårslev har badmintonsporten lange og stolte traditioner, og i forhold til landsbyens størrelse har klubbens turneringsspillere også gennem årene bragt en overraskende lang række resultater og titler med sig hjem.

Da klubben for 10 år siden fyldte 70 år, var der 100 medlemmer, man var lige blevet fynske mestre, havde fået sølv ved DM i Vingsted og høstet de fleste medaljer ved de hjemlige kommunemesterskaber.

I næste uge kan Hårslev Badmintonklub fejre sit 80-års jubilæum med en middag i Skovby Forsamlingshus, men klubhistorien var næppe blevet den samme, hvis den skulle skrives uden 85-årige Esben Schmidt.

Annonce

Derfor er han også ked af, at det runde jubilæum skal fejres i skyggen af en trist udvikling for sporten på landsplan - og i den nordfynske landsbyklub.

Den første protokol, hvor Esbens far og to ældre brødre står som nogle af de tidligste medlemmer. Foto: Thomas Gregersen

På trods af, at man måske kunne forvente en stor fynsk Viktor Axelsen-effekt, er det som om, at computerspil og corona har trukket proppen op af medlemsbadekarret.

Og det ser Esben Schmidt fra Hårslev som lidt af en katastrofe - ikke mindst for de unge selv.

Vigtig form

- De sidder alt for meget stille fra en helt ung alder, og mange kommer også ud og får et stillesiddende job. Der er ikke nogen, der ved, hvordan det kommer til at påvirke deres generation, når de bliver ældre, lyder det fra fjerboldens lokale forkæmper gennem syv årtier.

85-årige Esben Schmidt taler af erfaring. For lidt mere end fem år siden overlevede han både en blodprop i hjernen og en hjerneblødning, og alligevel har han formået at komme tilbage til livet med både førligheden og sin sædvanlige skarpe pære i behold.

- Jeg fik at vide af lægen på sygehuset, at de kunne mærke, min krop var i god form. Det var det der betød, at jeg kom så godt gennem de to forløb. Jeg har jo også haft et meget fysisk arbejde som maler, så jeg har ikke slidt så meget på sofaen herhjemme. Derfor tænker jeg også meget på nutidens børn, der dropper ud af deres sportsklubber. Det kan godt være, jeg ikke lever længere, end jeg ellers ville gøre, men jeg har mere livskvalitet i en sen alder, siger Esben Schmidt.

Jeg fik at vide af lægen på sygehuset, at de kunne mærke, min krop var i god form. Det var det, der betød, at jeg kom så godt gennem de to forløb. Jeg har jo også haft et meget fysisk arbejde som maler, så jeg har ikke slidt så meget på sofaen herhjemme.

Esben Schmidt

Foran ham ligger klubbens første protokol, hvor der på første side med sirlig håndskrift står 22. november 1941. Et par sider længere inde står hans far og to brødre - og det var da også dem, der trak Esben ind i sporten, da han fyldte 10 år.

Annonce

I bestyrelsen i 1964

Esben har selv spillet i 75 år. Han har været træner i 52 år, siddet i bestyrelsen siden 1964 og i 40 af de mange år, har han også været klubbens formand.

- Vi startede i det gamle forsamlingshus, hvor stregen gik helt ude ved væggen, så man kunne faktisk ikke skyde for langt. Samtidig var der en stor kakkelovn i rummet, og der var alt for lavt til loftet, så det var ikke helt let at spille der, griner han.

Klubben blev startet i november 1941 og har bortset fra en kort pause eksisteret siden. Da Esben Schmidt kom hjem fra Canada i 1964, valgte han og nogle andre at starte den op igen. Foto: Thomas Gregersen

I 1964 stod Hårslev Skole færdig, og da Esben kom hjem efter fire år i Canada, syntes han, at der skulle gang i klubben igen.

Det var Haldor Magnusson og pastor Andreasen, der havde startet badmintonklubben i 1941, så Esben gik til dem og spurgte om man kunne overtage de gamle bøger for at føre klubben videre.

Selvom han har spillet fodbold, til han var 60, har spillet tennis og har tilbagelagt mange kilometer i løbeskoene, så har badmintonklubben på mange måder været hans hjertebarn.

I dag går han i motionscenter et par gange om ugen, spiller krolf og sidder stadig i badmintonbestyrelsen.

Annonce

Mere sociale og aktive

- Det var en anden tid, hvor folk ville hjælpe til og sad med i bestyrelsen. Man var parate til at give en hånd. I 1994 byggede vi Hårslevhallen, hvor der blev lagt rigtigt mange frivillige timer af rigtigt mange mennesker. Man kom hinanden ved, og det sociale fyldte næsten lige så meget som sporten, husker han.

Skabet er fyldt med fotos og gode minder fra de mange år med badminton. Foto: Thomas Gregersen

Sporten gav også mange bekendtskaber ude i landet og mange minder om de store sommerlejre, hvor han som frivillig mødte trænere og børn fra de andre fynske klubber. Esben Schmidt har ofte oplevet, at folk kom hen og hilste, når han var på ferie rundt omkring i landet.

- I de 75 år, jeg har været i badminton har jeg aldrig oplevet sporten stå over for en udfordring som i øjeblikket. Det er trist, men jeg kan jo kun være glad for, at jeg har været med i de sjove år, siger han.

Esben Schmidt fylder 85 den 27. januar. Han har været medlem af Hårslev Badmintonklub i de 75 af hans leveår og har trænet flere hundrede unge mennesker gennem årene. Her er det nogle af klubbens ungdom i 2013. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Uhyggelig udvikling: I Hårslev fylder badmintonklubben 80 år - men uden de unge

Annonce
Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Nordfynsk kultur til jubilæum

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Sælsomt syn i marinaen

Ugeavisen Nordfyn

Vind billetter til Danmarks største loppe- og stumpemarked

Ugeavisen Nordfyn

Kandidaten: Bill er så glad for sin cykel

Ugeavisen Nordfyn

Nordfyn halter efter med gode idéer: LAG-midler lukker i 2022 med ekstra penge i den sidste pulje

Ugeavisen Nordfyn

Intensiv jagt på dådyr: Ny fredningsafgørelse åbner for jagt på Dræet og Æbelø Holm

Ugeavisen Nordfyn

Forsamlingshuset bød på middag og musik

Ugeavisen Nordfyn

Skulle bare købe en kommode: Nu har Ken været i butikken i 25 år

Ugeavisen Nordfyn

Når ét græskar ikke er nok: Gyldensteen Gods pynter hele Djurs Sommerland op

Ugeavisen Nordfyn

Coronaen gavnede fællessangen: 40 fine år med fælles stemme

Ugeavisen Nordfyn

Usædvanligt frækt: Tricktyve forsvandt med splinterny gravemaskine til kvart million

Ugeavisen Nordfyn

Kendt revy med flere nye kræfter

Ugeavisen Nordfyn

Bolden ude: Søndersøklubber vil skabe e-sports-hold

Ugeavisen Nordfyn

Efterskoleelever løb over 6000 kilometer på 12 timer: - Stemningen var fandeme fed

Ugeavisen Nordfyn

App guider dig gennem Familien Juls Bogense

Ugeavisen Nordfyn

Veflinge lagde for med første vælgermøde: Sosu'er, skoler og cykelstier var i fokus

Ugeavisen Nordfyn

Fortællinger om Indien

Ugeavisen Nordfyn

300 tons sten på fem dage: - Det er jo ingenting, vi har kun de små maskiner med denne gang

Ugeavisen Nordfyn

Demokratiets fineste stund

Ugeavisen Nordfyn

To små landsbyer har fundet stor opskrift på fællesskab og bæredygtighed

Ugeavisen Nordfyn

Julemad til Hårslevs fællesspisning

Ugeavisen Nordfyn

Det bliver helt vildt i Særslev

Annonce