Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Under pres: Fødekæden svigter i de små gymnastikforeninger

Den naturlige fødekæde af nye unge instruktører smuldrer i nogle af de små nordfynske gymnastikforeninger. Arkivfoto: Arne Rasmussen
Gymnastikforeningen er noget af den cement, der binder et lokalområde sammen. Det er vigtigt for fællesskabet, når eleverne fra den lokale skole mødes til gymnastik og forældrene samles på sidelinjen og ser på.
Annonce

Nordfyn: Traditionerne for gymnastik er store på Nordfyn, hvor flere foreninger som lokale omdrejningspunkter kan trække deres historiske tråde 100 år tilbage.

Men en række små nordfynske foreninger melder om udfordringer. Blandt andet med at skaffe instruktører, der er villige til at tage ansvar for et hold.

I disse år er det curlingbørnene, der selv begynder at få børn - og de kommer ikke af sig selv og byder ind på det frivillige arbejde.

I Krogsbølle er det en problemstilling som gymnastikformand Kirsten Sivertsen og bestyrelsen arbejder med helt aktuelt.

- Det store spørgsmålstegn er, hvordan vi får kommunikeret de mange gevinster ved at engagere sig ud til familierne. Vi har en rigtigt god forening, en god opbakning fra DGI, positive effekter for sammenhængskraften i lokalsamfundet og vi tilbyder uddannelse, så de nye instruktører bliver klædt godt på, lyder det fra formanden.

Krogsbølle Gymnastikforening har i en årrække haft både forældre/barn-gymnastik og hold til børnene et stykke op i skolealderen, men i den sæson, der står for døren er der ikke nogen børnehold.

Ikke fordi børnene ikke er der eller har lyst til gymnastik, men fordi foreningen mangler instruktører.

Annonce

En gymnastikopdragelse

- I de lidt mindre gymnastikforeninger ved vi godt, at vi ikke kan konkurrere med faciliteterne inde i for eksempel Otterup, når børnene bliver store og vil gå til spring og den slags. Men vi vil gerne have fat i dem som små, så foreningslivet bliver en del af deres opvækst. Gymnastikken  smitter nemlig og der ligger noget vigtig social opdragelse i det, siger Kirsten Sivertsen.

- Man skal altid lige holde en dør på klem hos forældrene. Hvis de siger, de ikke har så godt tid lige nu, så siger jeg altid: Nå, men så kan det være vi kan snakke sammen igen næste år. I Skeby har vi god opbakning, men vi kommer ikke sovende til det, siger Pia Holmelund Pedersen.  Arkivfoto: Emil Hermann

I Hårslev Gymnastikforening kan formand Pia Jensen godt genkende problemet.

- Vi har god søgning af gymnastikbørn og et blomstrende e-sportshold. Lige nu er vi dækket ind med instruktører, men den dag en af de nuværende siger stop, så har vi et alvorligt problem. Der er ikke længere den der automatiske fødekæde, hvor de unge mennesker går fra gymnaster til hjælpetrænere og siden bliver uddannet til at lede deres egne hold, siger Pia Jensen.

Den ånd, hvor forældrene tog med deres børn og sad i halvanden time og kiggede på træningen eller tog med til en håndboldkamp findes ikke mere i mange familier. Børnene bliver droppet af på parkeringspladsen og hentet igen.


Det er tordenskjolds soldater, der trækker læsset - og jeg er bange for, at de små foreninger vil dø, hvis der ikke sker en holdningsændring.

Pia Jensen, formand Hårslev Gymnastikforening


- Det er tordenskjolds soldater, der trækker læsset - og jeg er bange for, at de små foreninger vil dø, hvis der ikke sker en holdningsændring, siger Pia Jensen.

Annonce

Succeshistorie i Skeby

På den anden side af kommunen har Skeby Gymnastikforening succes i et område, hvor fællesskabet blomstrer og udbygges på mange fronter.

- Det hele smitter af på hinanden og så er det vigtigt vi indser, at vi kan noget andet herude end de kan inde i Otterup. Vi lever i fredelig sameksistens med den store naboklub, men der er mange børn der sætter pris på vores mindre hold og den ro det giver, siger Pia Holmelund Pedersen, der er formand for Skeby Gymnastikforening.

Hun mener, det er vigtigt at være opsøgende, invitere indenfor og være helt præcis i at definere opgaverne.

- Som frivillig skal man ikke være bange for at blive ædt af alle mulige andre opgaver. Hvis man er instruktør, så er det dét man er - og ikke noget andet.

- Jeg er rigtigt god til at snakke, og jeg er ikke bange for, at gå hen og prikke til en forælder, der står med en ny baby på armen. Vi har stor opbakning fra skolen og dem der leverer børnene - og det er vi stolte af, siger Pia Holmelund Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce