Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Værelse med udsigt: Hvor dyrene brummer i takt med kaffemaskinen

Man kan betragte dyrene både indefra og udefra. Ved et tilkøb kan man også nyde dem fra et vildmarksbad tæt ved indhegningen. Foto: Dorthe Wolff
Mange går efter et værelse med udsigt, når de bestiller et hotelværelse til den næste ferie. Trykker man på "book"-knappen til en præriehytte på Ditlevsdal Bisonfarm, er man garanteret en ganske særlig udsigt.
Annonce

Morud: Der går ikke længe, efter terassedøren åbner, før der lyder en dyb, men rolig brummen udefra. En brummen, der i grunden må harmonere godt med den kaffemaskine, man som feriegæst måske har sat til at brygge morgenkaffen. Gennem den åbne dør kan man fornemme de tunge skridt og en gnasken fra nogle af de op til tonstunge dyr. Vi er på Ditlevsdal Bison Farm, lidt nord for Morud.

Her har Niels Henrik Ove, gårdens ejer gennem tredive år, i nu to år kunnet tilbyde overnatning af en ganske særlig karakter.

- Det er en speciel udsigt, skal vi sige det sådan, lyder det fra den stolte, men jordbundne farmer.

- Man kommer ud i den nordfynske natur, hvor den er allersmukkest, og det helt særlige er jo, at otte meter fra ens hytte, går der store bisonokser og græsser. Så man er helt tæt på. Og det er jo ikke kun gennem vinduet, man kan nyde udsigten, man kan også trække ud på verandaen og sidde helt tæt på dyrene.

Man kommer ud i den nordfynske natur, hvor den er allersmukkest, og det helt særlige er jo, at otte meter fra ens hytte, går der store bisonokser og græsser. Og det er jo ikke kun gennem vinduet, man kan nyde udsigten, man kan også trække ud på verandaen og sidde helt tæt på dyrene.

Niels Henrik Ove

Annonce

I harmoni med dyrene

Så er scenen ligesom sat. Veranda, morgenkaffe og brummende, gnaskende bisonokser i hundredvis. Ditlevsdal er nemlig Europas største bisonfarm med flere end 400 af slagsen. Som feriegæst på stedet kan man passende få sig en guidet tur rundt på farmen med selveste bisonkongen, der som ung mand forelskede sig i de store dyre under en jordomrejse og besluttede, at bisonokserne skulle være en del af hans liv hjemme i Danmark.

I årtier har han nu drevet en bisonfarm, hvor folk kommer helt tæt på dyrene. Et virke, som i 2018 resulterede i titlen som Årets Brobygger, kåret af Dyrenes Beskyttelse, fordi Niels Henrik Ove "åbner dørene op til Ditlevsdal Bison Farm og bygger bro mellem mennesker og dyr", som det lød i begrundelsen.

En titel, som Niels Henrik Ove blev "ekstremt glad for".

- Jeg ser jo også bisonfarmen som et forsøg på at formidle dyrevelfærd, og hvordan man kan arbejde med dyrene. Jeg vil gerne vise, hvordan man kan leve i harmoni med dyrene og med respekt for dyrene, samtidig med at man også kan spise dem.

Annonce

Legesyge dyr

Kravler man op ad en stige til præriehusets hems, er der en god og lang udsigt over den nordfynske prærie, hvor man kan holde godt øje med bisonoksernes liv. Og tager man en overnatning eller to på stedet fremfor en kortere rundtur på farmen, er der gode chancer for at opleve dyrenes forskellige luner.

- Fordelen ved at være der i lidt længere tid er, at man kommer til at se dyrenes forskellige sider. Umiddelbart kan de godt virke som meget rolige dyr, men de er også meget legesyge. Ofte vil pokker tage ved dem sent om aftenen eller tidlig morgen, hvor de løber rundt, leger fangeleg og har deres egen lille fest.

De relativt nybyggede præriehuse, der så dagens lys i 2018, og som blev bygget med støtte fra LAG-MANK, kan udover at lejes til overnatning også bookes på timebasis til afholdelse af møder med eller uden forplejning.

Et liv i harmoni med dyrene er, hvad ejeren af Ditlevsdal Bisonfarm, Niels Henrik Ove, gerne vil formidle på sin bisonfarm, blandt andet ved udlejning af præriehusene tæt på. Foto: Dorthe Wolff
Med kun otte meter til dyrenes indhegning kommer man helt tæt på dyrene. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Beethoven i Bogense Kirke

Annonce