Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Vesa drømmer om at blive i Danmark

21-årige Vesa Shala har selv finansieret sit ophold på Nordfyns Højskole. Foto: Jacob Hansen
21-årige Vesa Shala fra Kosovo har opholdt sig halvandet år på Nordfyns Højskole. Håbet er, at opholdet kan bringe hende tættere på drømmen om at bosætte sig permanent i Danmark.
Annonce

Nordfyn: Nationaliteterne flyder på Nordfyns Højskole, hvor 21-årige Vesa Shala fra Kosovo i halvandet år har fordybet sig i faget "dansk sprog og kultur".

- Vi har japanere og kosovianere, og der har også været nogle albanere. Vi har en elev fra Ghana, og så har der været nogle kinesere, fortæller hun, endnu ikke helt fortrolig med at tale dansk.

- Vi lærer faktisk en del dansk. Og vores lærer er vildt god. Men jeg taler det ikke så meget. Jeg bliver tit flov, når jeg gør det, fordi jeg syntes, min accent er så stærk. Men det er altid godt at have et ekstra sprog at arbejde med.

Når Vesa Shala ikke har "dansk sprog og kultur", har hun fagene "smykkeværksted" og "det daglige brød".

Nordfyns Højskole

Nordfyns højskole er grundlagt d. 1 Januar 1984.

Den overgik til at blive en folkehøjskole i 2005. Skolen har for øjeblikket 27 udenlandske elever, hvor hovedparten kommer fra Kina og Japan.

Øvrige elever kommer fra lande som Kosovo, Albanien og Ghana.

Udover indvielsen i dansk sprog og kultur, så fokuserer højskolen på emner som bæredygtighed og folkesundhed. Forstander er Mogens Godballe.

Annonce

Tiltrukket af Skandinavien

Hun har altid været tiltrukket af Skandinavien. Og med højskoleopholdet i Nordfyn ser hun en mulighed.

- Jeg vil meget gerne integrere mig mere i Danmark. Og meget gerne på universitetet. Jeg har tidligere studeret i Kosovo. Der var det økonomi og albansk grammatik. Når jeg er færdig på højskolen, håber jeg på at kunne læse jura eller engelsk litteratur i Danmark.

Opholdet har Vesa Shala selv måttet finansiere. I Kosovo er der ingen statsstøtte til den slags udlandsophold. De halvandet år på Nordfyn har givet hende en god forståelse af Danmark og danskerne.

Både på den gode måde:

- Humor! Den danske humor er jeg helt vild med. Den er en smule mørk. Det matcher min egen humor meget godt. Og så har folk i Danmark faktisk forstået, at der ikke er forskel mellem mænd og kvinder. Vi er alle lige her. Det giver muligheder for at skabe en bedre verden her. I Kosovo er der ikke så meget opmærksomhed på problemer med sexisme. Men det ændrer sig langsomt med de nye generationer.

Og på den mere finurlige måde:

Det er mærkeligt, når folk flytter hjemmefra som 16-årige uden at have job overhovedet, men bare lever af statsstøtte. Det er mærkeligt, men også ret "nice".

Men mest af alt har højskoleopholdet givet hende et venskabs-brohoved i Danmark.

- Man kommer til at lære en masse mennesker at kende og får en masse venner. Det er altid godt, hvis man vil flytte hertil. Hvis det så er svært at finde venner, har du altid dem, du har fundet her. Man begynder at se verden fra et andet perspektiv, oplever Vesa Shala.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Nordfyn

Modeshow med god afstand

Ugeavisen Nordfyn

Månedens buket: Aase skaber glæde med gymnastik

Annonce