Annonce
Ugeavisen Nordfyn

Veteraner blev hyldet for indsats

Godt 20 veteraner var mødt frem på den årlige flagdag, hvor der blandt andet blev nedlagt en krans foran rådhuset og mindet de soldater, som ikke vendte hjem i live. Foto; Thomas Gregersen
Torsdag var den officielle flagdag for landets veteraner. I Nordfyns Kommune deltog godt 20 tidligere udsendte soldater i arrangementet.
Annonce

Nordfyn: De tidligere udsendte soldater stod der foran rådhuset i Bogense med alvorlige miner og hver deres historier fra verdens brændpunkter, da borgmester Morten Andersen torsdag eftermiddag lagde en krans under det blafrende Dannebrog.

Blandt de fremmødte var Svend Erik Dahl Nielsen, der var udsendt på FN missionen i Gaza og Helmuth Hansen fra Søndersø, der som 21-årig i 1963 blev sendt til det borgerkrigshærgede Congo. Han havde netop aftjent sin værnepligt hos Jyske Trænregiment, da muligheden for en mission i Congo dukkede op.

- Jeg kan huske det lige så tydeligt. Vi stod i geled, og så kom der en officer, som bad om at man trådte frem, hvis man kunne tænke sig at blive udsendt på en FN-mission i Belgisk Congo. Der var et halvt hundrede mand, der reagerede, og min bedste ven kiggede hurtigt over på mig, inden han også trådte et skridt frem. Og så fulgte jeg bare efter. Vi anede ikke, hvad det hele handlede om, for vi var jo ikke andet end nogle store knægte, fortæller Helmuth Hansen. Helmuth Hansen mistede sin bedste ven under operationen i Congo. Ham, der faktisk var grunden til, at Helmuth overhovedet tog afsted. - Han druknede i en ulykke, så det var ikke i kamp, men det har været hårdt igennem årene, hvor jeg ofte tænker på det liv, han kunne have fået, har Helmuth Hansen tidligere fortalt.
Helmuth Hansen og Svend Erik Dahl Nielsen var udsendt på FN-missioner i henholdsvis Congo og Gaza-striben. Foto: Thomas Gregersen
Annonce

Koordinator trækker i trådene

- Desværre stopper kampen ikke ved hjemkomsten for alle veteraner. Nogle sidder tilbage med fysiske eller psykiske mén, som gør det svært at vende tilbage til hverdagen. Andre kan ikke være med os længere, lød det blandt andet i borgmester Morten Andersens velkomst.

Efter kransenedlæggelsen og et minuts stilhed spillede et hornorkester sangen "Kongernes Konge", der blandt andet bruges på flagdagen for veteraner. Sangen hed oprindeligt "Bøn for Danmark" og stammer tilbage fra Treårskrigen i 1848.

Blandt deltagerne på rådhuset var også Lars Jakobsen, der er Nordfyns Kommunes veterankoordinator. Han var selv udsendt soldat i Kroatien i 1993 og 1994 og sidder til dagligt på jobcentret i Nordfyns Kommune.

- Min rolle er at sikre veteranerne én indgang til myndighederne, hjælpe dem med at trække i de rigtige tråde og være koordinator for indsatsen i Nordfyns Kommune. Når jeg selv har haft nogle af de samme oplevelser, så har jeg måske lettere ved at forstå, deres situation og hvad det er de siger, fortæller Lars Jakobsen.

Der var flere blå baretter repræsenteret foran rådhuset, hvor også yngre udsendte fra Irak og Afghanistan deltog i deres ørkenuniformer. Foto: Thomas Gregersen
Efter kransenedlæggelsen ved flagstangen foran rådhuset var veteranerne og deres pårørende inviteret på buffet. Foto: Thomas Gregersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce