Annoncørbetalt indhold

Den ultimative grej-guide til den nye skiløber

PR-foto credit

Denne artikel er sponsoreret af skisport.dk

Er du ny på ski, så kan det godt være noget af en jungle at manøvrere i udstyrsuniverset. Derfor har vi lavet den ultimative guide til dig, så du kan finde det helt rigtige udstyr til skiferien.  


Er du ny skiløber, og bliver du næsten rundtosset af alle de termer, der følger med, når man er på udkig efter nyt udstyr til skiferien? Hvad betyder det i det hele taget, og hvad skal man kigge efter, når man skal have nye skijakker eller det første par ski og støvler – bliv klogere i denne grej-guide til den nye skiløber. For når udstyret er på plads, så bliver skiferien lige lidt sjovere. Er det første eller anden gang på ski, så kan man med fordel leje ski, skistøvler og skistave på destinationen og derved vente med de helt store investeringer, men når man begynder at blive mere erfaren, vil oplevelsen bliver endnu bedre med eget udstyr.


Det vigtigste udstyr på toppen

For at starte oppefra, så er noget af det vigtigste skiudstyr overhovedet: en god hjelm. Som ny skiløber kan det være fristende at leje sig til det sammen med ski og støvler på skisportssted. Det kan også være fint den første uge eller to, men en skihjelm er måske den bedste investering, du kan gøre dig uagtet niveau på ski. Skihjelmen beskytter hovedet, og en hjelm bliver svagere gennem brug og ved hvert slag den får. Derfor kan det være en fordel at sikre sig den højeste sikkerhed med sin egen hjelm – en bonus er, at pasformen også vil være langt bedre og mere behagelig end udlejningshjelme. Derudover er det også vigtigt at have et par gode skibriller. Skibriller beskytter både øjnene mod solen, og ansigtet mod slag, hvis du skulle tage et styrt på pisten. Man kan med fordel vælge en skibrille med mulighed for forskellige linser. Har du en linse til overskyet og snevejr, og en linse til solskin, så er du sikret det optimale sigte i alle forhold.


Hold dig varm i vind og vejr

Ikke kun hovedet skal være godt beskyttet, det skal kroppen også. Det er essentielt at have noget skitøj med en god membran, så det kan modstå vind og vand samtidig med, at det er åndbart. Mange af de store mærker har udviklet deres egen membran, men ellers kan man kigge efter Gore-Tex, som er både meget anerkendt og udbredt. Som hovedregel skal man generelt kigge efter skitøj med vandsøjletryk på 10.000mm eller over. Yderste lag kan både være en ikke-isoleret skal eller forede skijakker og skibukser. Fordelene ved at vælge skal er, at du på den måde kan tilføje lag efter kulden og derved nemmere varmeregulere, hvor en foret jakke har en vis tykkelse. Foret skitøj kan være nemmere at have med at gøre, da det ikke kræver, at man pakker ligeså mange lag i bagagen. Du skal også sørge for at have noget behageligt skiundertøj inderst med lange arme og ben, og skisokker på fødderne. Det kan både være af uld eller kunststof afhængig af, hvor koldt det er.


Flex og fitting på skistøvler

Skistøvler er kendt som værende den måske mest ubehagelige fodbeklædning, der findes, men sådan behøver det ikke at være. Skistøvler i dag er langt mere behagelige end tidligere, og der findes et hav af modeller, så du kan få en, der passer lige præcis til din fod og dit behov. Hvor erfaren en skiløber du er, hvor aggressivt du kører og i hvilket terræn afgør, hvilken støvle du skal have. Groft sagt kan man sortere skistøvler efter flex. Jo dygtigere skiløber, jo højere flex. Flex afgør, hvor blødt eller hård skallen på skistøvlerne er. Det vil sige, at når du har med en lav flex at gøre, så er plastikskallen blødere, hvor den er hårdere eller stivere ved en højere flex. Hvilken flex du skal have afhænger dog også af, om du foretrækker at køre på pisten, i parken eller i offpisten. Generelt skal en nybegynder på ski dog regne med at vælge en støvle, som har en relativt lav flex, da det vil være både mere behageligt og nemmere at stå med. Investerer du i dine egne skistøvler, så kan det anbefales, at få fitted - eller tilpasset – inderstøvlens sål, da skistøvlerne derved sidder endnu bedre på præcis din fod.


De små ting der gør forskellen

Foruden de store poster på udstyrslisten, så skal man også sikre sig et par gode handsker. Foruden at handskerne skal leve op til de samme krav om vind- og vandtæthed som dit skitøj, så skal de også være varme. Der findes forskellige modeller efter temperament og temperatur. Er det rigtig koldt, kan det anbefales at kigge efter et par skiluffer, hvor fingrene er i samme rum og dermed holder samlet på varmen. Er det lidt lunere i vejret, eller har man ikke problemer med kolde fingre, så er handsker med 5 fingre et sikkert valg, da de ligeledes giver en større bevægelighed til eksempelvis at holde om skistaven, åbne lommer mm. Der findes også mellemvejen i form af en 3-finger handske. Her er tommel- og pegefinger hver for sig, mens resten er samlet som i en luffe. Her får man både varmen fra skiluffer og fleksibiliteten fra 5-finger handsken. En anbefaling er at prøve nogle forskellige og mærke efter, hvad du personligt foretrækker.


En anden lille ting, som kan gøre en verden til forskel på en skidag er en halsedisse eller balaclava. De fås i både tyndt stof og i tykke fleece og uldmodeller. Er man meget kuldskær, kan man med fordel have en balaclava under skihjelmen, så der er fuldstændig lukket for vind omkring hoved og hals, men langt de fleste kan klare sig med en halsedisse. I bund og grund er det bare et stykke stof, som skærmer din hals for vinden, men dens funktion må ikke undervurderes på en kold dag. 


Generelt med udstyr gælder det at prøve sig frem, stil spørgsmål og mærk efter, hvad du foretrækker.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem JFMs kommercielle afdelinger og en annoncør.

JFMs uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på JFMs nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til JFMs nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens navn for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt.

  • PR-foto credit