Annonce
Ugeavisen Odense

Årets træ i Odense er en magnolie

Erik Simonsen og Sharon Fisher under magnolietræet i Kongens Have. Af produktionstekniske årsager er billedet taget 18. marts, men træet skulle gerne springe i blomst inden kåringen 17. april. Foto: Jesper Mads Eriksen
Byforeningen Odense vil som noget nyt hvert år kåre Årets Bytræ. Det første står i Kongens Have.

Odense: Kåringen sker først officielt lørdag den 17. april. Men vi kan allerede nu løfte sløret for, hvilket træ der kommer til at skrive en form for byhistorie.

I Kongens Have står et træ tæt ved slottet, teatret og den rektangulære dam. Og dette træ vil nu snart have æren af at være Årets Bytræ 2021. I bestræbelserne på at få os til at stoppe op, glæde os og værdsætte det, vi måske tager som en selvfølge, vil Byforeningen Odense nemlig hvert år hædre et træ, der er særligt smukt eller karakterfyldt. Og i år er første gang, det sker.


Der er jo mange, som går fordi uden at lægge mærke til træet i stedet for at stoppe op og frydes over det.

Erik Simonsen


Valget er faldet på magnolietræet  i Kongens Have, der til den tid vil blomstre smukt.

- Jeg danser en lille soldans og sørger for, at det sker, siger Erik Simonsen med et smil. Han er med i byforeningens bestyrelse, og den tidligere rådmand er som uddannet gartner en sand ekspert udi byens træer.

Annonce

Lukket rundtur

I forbindelse med selve kåringen 17. april klokken 10.30 vil selvsamme Erik Simonsen være guide for en timelang tur rundt i haven, hvor han både vil fortælle om andre spændende træer og om havens historie og kongelige forbindelser samt om slottet. Det er dog en tur, der er forbeholdt medlemmer af Byforeningen Odense, og som ud fra de til den tid gældende corona-restriktioner vil have begrænset deltagerantal.

- Det er ikke kun et spørgsmål, om et træ er smukt i sig selv. Det kan også være med til at give et område karakter og uden magnolietræet her, ville det her sted ikke være det samme, siger Erik Simonsen, der i øvrigt gik på Odense Katedralskole lige på den modsatte side af gaden i begyndelsen af 70'erne, da den lille park i parken med dammen og magnolietræet omkranset af slot og teater fik sin nuværende udformning.

Bliv klogere på træer

Denne artikels forfatter ved meget om fugle, men kan kun akkurat kende en eg fra en bøg, når det gælder træer. Derfor bad jeg Erik Simonsen om at sammensætte en lille litteraturliste, hvis man vil blive bedre til at genkende træer og generelt blive klogere på dem.

Den kommer her med tilhørende bemærkninger fra Erik Simonsen:

  • Træer og buske i landskabet af Helge Vedel, Politikens Natur. Er bestemt god og især med flotte illustrationer.  Her er mange af byens parktræer med.
  • Træer i Nordeuropa af Alan Mitchell, Gad. Er ekstra grundig.
  • Træer og Buske, Henrik Jørgensen m.fl. på Gyldendal. Meget læseværdig.
  • Havens træer og buske, Lisbet Edinger Plum og Jane Schul, Politiken. En flot bog.
  • Som noget helt specielt og ekstra læseværdigt fremhæver Erik Simonsen:  Jorden rundt i 80 træer af Jonathan Drori på forlaget Gad.

For naturligvis er magnolietræet ikke det eneste af sin art i byen. Man kan for eksempel finde andre ved Landsarkivet, på Nonnebakken, Hunderupvej, Læssøegade og Langelinie samt på Assistens Kirkegård.

Erik Simonsen har endda en årlig tradition sammen med en ven: En magnolie-cykeltur, hvor de bedste repræsentanter for den smukt blomstrende træart bliver besøgt.

Annonce

Kommet for at blive

For Sharon Fisher, der er formand for Byforeningen Odense, er den nye idé med kåringen af Årets Bytræ blandt andet vigtig fordi:

- Den skal være med til at få os til at værne om de gamle træer, som hun siger.

Kåringen er derfor også tænkt som en årligt tilbagevendende begivenhed, og der er nok af potentielle træer at tage af til de kommende år med en kaukasisk vingevalnød i Munke Mose ved Teknisk Skole, egetræet ved Odense Koncerthus eller et judastræ i den tidligere apotekerhave ved OUH som eksempler på mulige fremtidige vindere.

Det kan dog også tænkes, fortæller Erik Simonsen og Sharon Fisher, at Byforeningen Odense vil gøre kåringen mere åben, sådan at byens borgere, træ-kendere og -elskere også kan komme med indstillinger, hvilket fik denne artikels forfatter til næsten at love, at så vil Fyens Stiftstidende også være med til at spille en rolle.

Men den tid, den glæde. Foreløbig gælder det altså den allerførste odenseanske udgave af Årets Bytræ. Den til den tid forhåbentlig smukt blomstrende magnolie.

- Der er jo mange, som går fordi uden at lægge mærke til træet i stedet for at stoppe op og frydes over det, som Erik Simonsen formulerer det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce