Annonce
Ugeavisen Odense

Økonomisk nedtur: Hvor bliver hjælpepakkerne af?

Rie Clemmensen driver Black Forest Tattoo sammen med sin kæreste Patrick Rosenfeldt.
Rie Clemmensen og Patrick Rosenfeldt indehavere af Black Forest Tattoo i Odense C, lever lige nu af Rie's forældres penge, da statens hjælpepakker endnu ikke er nået frem.

Rie Clemmensen og Patrick Rosenfeldt er lige nu så hårdt ramt af corona-restriktionerne, som har ramt dem og deres virksomhed Black Forest Tattoo, beliggende i Nørregade 13, Odense C.

- Vi er berettiget til hjælpepakkerne. De er bare ikke en særlig stor hjælp, når de ikke bliver udbetalt eller behandlet i tide. Vi søgte om kompensation for omsætningstab tilbage den 19.01.2021, og har stadig intet andet hørt, end at de har modtaget ansøgningen. Vi skulle have haft svar senest den 11.02.2021 ifølge deres fine behandlingsfristskema, siger Rie.

Patrick Rosenfeldt í gang med sit arbejde, da det stadig var muligt for ham. Privatfoto

Kontaktet Erhvervsstyrelsen 

Annonce

- Vi har kontaktet Erhvervsstyrelsen af to omgange. De kunne ikke gøre os klogere på vores sag, andet end at de havde modtaget den, og den stod som 'under behandling'. Det vil sige, at den ikke er kommet for en sagsbehandler endnu. De kunne heller ikke svare mig på hvorfor. Jeg kan altså ikke blive klogere på min egen sag, for der er ingen, jeg kan kontakte. Desuden blev jeg spist af med, at de behandler sagerne i den rækkefølge, de kommer ind i, hvilket vi ved ikke passer, da begge vores indlejere, som har søgt efter os, begge er blevet godkendt og har fået udbetalingen, siger Rie.


Systemet er skønt i teorien. Men falder virkelig sammen, når det ikke virker i praksis. Tilliden er et smalt sted lige nu, må jeg nok indrømme

Rie Clemmensen


På grund af investeringer i en større shop og køb af hus har Rie og Patrick ingen prangende opsparing, så lige nu står de med 0 kr. på alle deres kontier.

- Den eneste grund til, at vi har mad på bordet, er fordi mine forældre finansierer det for os. De dækker vores overtræk på vores kontier for de regninger og lån, vi ikke har penge til at betale lige nu. Det er ikke en holdbar løsning, og ikke fair over for mine forældre at skulle ligge deres penge ud på den måde. Det er også begrænset, hvor længe banken og diverse firmaer tolererer ikke at få deres penge, siger Rie.

Rie Clemmensen er ved at miste tilliden til systemet. Privatfoto

Problemet for Rie og Patrick er ikke så meget at låne penge. Dem kan de låne rentefrit af Rie's forældre.

- Det er som sagt bare ikke en holdbar løsning, og det er mange penge, der skal indhentes og tilbagebetales (udover den almindelige omsætning), når vi en dag må vende tilbage til virksomheden, siger Patrick. - Jeg siger ikke, at jeg støtter dem. der vælger at åbne. Jeg synes, det er dumt, og jeg synes, det er hul i hovedet, men jeg kan forstå deres desperation, siger Patrick.

Patrick og Rie står i en situation, hvor Patrick er tvunget til at søge et andet arbejde, bare for at der kan komme lidt ind på kontoen, hvilket de begge mener er fuldstændig åndsvagt.

- Hvis vi skal gøre det helt firkantet og sort/hvidt, så tvinger man en mand, der sikkert og trygt kunne gå på sit eget arbejde, som har forstand på hygiejne og med mulighed for afstandstagen, til at tage et arbejde fra en, som måske havde mere brug for det end ham, og desuden på en arbejdsplads, hvor han potentielt render rundt blandt flere mennesker, end han ville gøre i sin egen butik, siger Rie.

Venter barn om et par måneder

Oven i de økonomiske problemer har Partrick og Rie et barn på vej om 2 måneder.

Rie og Patrick venter barn. Foto: Hasse Frimodt

- Endnu ved jeg ikke, hvorvidt det påvirker mine barselsdagpenge. Jeg har snakket med Udbetaling Danmark om barselsdagpenge til selvstændige. Ét af de krav vi skal opfylde for at være berettiget til barselsdagpenge er, at vi skal have arbejdet mindst 18 timer om ugen indenfor de sidste 6 måneder, og i og med vi har været tvunget lukket de sidste 2 måneder, så var vedkommende, vi snakkede med, ikke sikker på, at vi længere var berettiget, siger Rie.

Det er så endnu et slag i hovedet på Rie og Patrick, hvis de ikke kan få barselsdagpenge, fordi de har været tvunget til lukning.

- Hos Udbetaling Danmark sagde de, at der under den første lockdown kom en dispensation. Men det er der endnu ikke kommet i denne omgang. Det vil sige, jeg nok får afslag på min første ansøgning om barselsdagpenge og skal søge igen, hvis de laver endnu en dispensationsordning. Så står vi igen X antal måneder uden penge på kontoen til mig, og med Patrick, som knap nok kan tillade sig barsel, fordi der er så meget økonomisk der skal indhentes i forretningen, siger Rie.

Det er mange hovedpiner at rende rundt med for tiden for Rie og Patrick. I en tid som ellers skulle være glædelig og lykkelig med den store, flotte mave og et nyt blomstrende liv.

- Vi glæder os så meget til at byde vores lille pige velkommen. Men det er blevet til mange økonomiske bekymringer, og der skal ske noget meget snart, hvis ikke tilliden fra de selvstændiges side tabes helt, og folk for alvor begynder at tage loven i egen hånd og handler i desperation for at overleve, siger Patrick.

Patrick Rosenfeldt føler sig snart tvunget til at finde andet arbejde. Privatfoto

Mister tillid til systemet

- Systemet er skønt i teorien. Men falder virkelig sammen, når det ikke virker i praksis. Tilliden er et smalt sted lige nu, må jeg nok indrømme. Specielt som selvstændig, og det siger jeg med kæmpe ærgrelse og en tung sten i hjertet, for jeg har altid elsket vores system og været meget autoritetstro. Desværre må jeg indrømme jeg føler et svigt, siger Rie.

- Havde vi bare fået udbetalingerne fra hjælpepakkerne, så var vi slet ikke så pressede og kunne godt få det til at løbe nogenlunde rundt. Dog med et mindre tab. Men udbetalingerne og behandlingstiderne kommer for sent, og det er så hammer ærgerligt, at det skal være forsinkelse, der knækker nakken på os, når det kunne have været undgået ganske nemt, siger Rie.

Rie er taknemmelig for forældrenes økonomiske hjælp, uden dem måtte de gå fra hus og lukke deres virksomhed. Foto: Hasse Frimodt

Rie og Patrick er efterhånden ret desperate og føler det som mental tortur bare at sidde og glo ud af deres vinduer hver dag, føle sig magtesløs og handlingslammet.

Frygten for at miste forretning og hjem

- Vi havde glædet os til at vise vores lille pige verden og give hende en skøn og rolig hverdag. Men de udsigter er efterhånden hvisket væk og erstattet med frygt for at skulle lukke vores elskede forretning og sælge vores hus for igen at skulle starte forfra, siger Patrick.

Rie og Patrick har brug for, at der kommer skub i den hjælp, de er blevet lovet. Ellers frygter de begge, at konsekvensen bliver en kæmpe kløft, hvor de selvstændige trækker sig endnu længere væk fra regeringen og hvor mistilliden til regeringen og systemet vokser ligeså stærkt som ukrudt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce