Annonce
Ugeavisen Odense

100 års jubilar: Pølsevognen er en døende kulturarv

Rune Jørgensen fejrer hundredårsdagen for pølsevognens indtog i Danmark. I baggrunden kan man lige skimte Malene Buchgraitz, der gennem mange år har langt pølser over disken i Gågadens Pølsevogn. Foto: Kurt Rasmussen
Ved Føtex på Vesterbro kan man endnu få en rød med sidevogn, men det er også en kultur, der er ved at forsvinde ud af gademiljøet.
Annonce

Vesterbro: Ved Føtex på Vesterbo er pølsevognen mandag 18. januar pyntet op med flag for at fejre hundredårsdagen for pølsevognens indtog i Danmark.

- Det er jo en gammel dame. Den har stået på Trianglen i København i 62 år, og jeg er i gang med mit sjette år her ved Føtex, siger Rune Jørgensen, der er mødt op for at hilse på sin ansatte og kunderne denne formiddag.

Annonce

Ingen god forretning

Hver dag bliver pølsevognen trukket frem og tilbage til et lager i nærheden.

- Der er en hjælpemotor på pølsevognen. Vi kører stille og roligt igennem trafikken, og alle kender det, så det er ikke noget problem, siger Rune Jørgensen, der ikke selv betjener kunderne.

- Det er jo ikke nogen god forretning, så jeg er nødt til at arbejde med min lille entreprenørvirksomhed, og jeg håber da, at pølsevognen kommer til at give et overskud på et tidspunkt, men det er svært med den konkurrence, der er overalt, siger han og hentyder til, at næsten alle kiosker og tankstationer efterhånden har pølser på menukortet.

Annonce

Pølsevogn med historik

Men det har ikke fået Rune til at kaste håndklædet i ringen.

- Jeg har altid syntes, at pølsevognen var sjov og spændende, og jeg kan huske, hvordan jeg som knægt stod ved foderbrættet sammen med min gamle far og spiste, og det var rart, og i dag kan jeg ikke gå forbi en pølsevogn uden at få en pølse, siger han og fortæller, hvem der gemmer sig bag navnet, Luna’s Pølsevogn.

- Det er min datter på 12 år, som hedder Luna, og hun er meget stolt af navnet. Det er jo hendes pølsevogn, griner faren, der i dagens anledning giver sine kunder et specielt tilbud.

- Dengang pølsevognen kom frem, kostede det ti øre for en rød pølse med sennep og et daggammelt rundstykke, og i dag kører vi med et tilbud på 10 kroner for en pølse med brød, siger han og forklarer, at der er sket mange ting, siden den første pølsevogn trillede ud på gaden for 100 år siden.

- Dengang måtte kvinder ikke stå ved en pølsevogn og spise en pølse, det var for seksuelt, men i dag ser det anderledes ud. Jeg tænker, at 60 procent af vores kunder er damer, siger han, mens han modtager en pølse med brød fra sin ansatte.

Annonce

Truet branche

Og hun er ikke hvem som helst. Der er nemlig tale om Malene Buchgraitz, som gennem mange år langede pølser over disken i Gågadens Pølsevogn.

Den havde gennem 48 år været i hænderne på Buchgraitz-familien, som desværre så sig nødsaget til at lukke på grund af svigtende omsætning sidste sommer, men for nylig vendte Malene så tilbage til faget – til Rune Jørgensens glæde.

- Der er mange, der savner Gågadens Pølsevogn, og Malene har taget rigtig mange stamkunder med hertil, siger han og fortæller, at han forgæves søgte bevillingen, da stadepladsen i gågaden blev ledig.

- Kommunen har direkte meldt ud, at man ikke ønsker at have en kommunal stadeplads med noget så usundt som pølser, men dem kan man jo efterhånden købe overalt, siger han med ærgrelse i stemmen.

- Man siger, der er 100 pølsevogne tilbage i Danmark, men jeg tror, det tal er langt mindre. Pølsevognen er et stykke dansk kulturarv, der er ved at forsvinde, og det, synes jeg, er ærgerligt, lyder det fra Rune Jørgensen, der dog ikke har planer om at lade Luna's Pølsevogn forsvinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Politiet tilkaldte assistance fra Jylland og Sjælland til coronademonstration: - På et tidspunkt er der rigtig dårlig stemning

Annonce