Annonce
Ugeavisen Odense

A.C. Perch’s Thehandel: Vi drømmer om en permanent Odense-butik

Mange nysgerrige odenseanere har allerede lagt vejen forbi den nye pop-up-butik. Foto: Christina Jacobsen
Man må forandre for at bevare. Sådan lyder A.C. Perch’s Thehandels mantra, og derfor har den 185-årige tehandel slået lejr i Odense. Men kun for en stund. Håbet er dog, at deres midlertidige pop-up-butik i det nye år kan blive en permanent butik, som skal forsyne ikke bare odenseanerne, men også fynboerne med kvalitets-te.
Annonce

- De må sige til, hvis De har brug for hjælp, lyder det fra Louise Malling Vedersø.

En kvinde er netop trådt ind. Hun lukker forsigtigt døren bag sig, imens hun kigger rundt på de farverige æsker og skinnende kræmmerhuse.

Denne situation har Louise Malling Vedersø oplevet mange gange de sidste par uger. Fynboer, der først stopper op foran butikken for at kigge ind ad vinduerne, inden nysgerrigheden vinder, og de finder vej ind ad den tunge glasdør.

Og bag glasdøren venter et paradis for te-elskere. Lokalet i Vestergade 35 danner nemlig lige nu rammerne for den pop-up-butik, som den traditionsrige A.C. Perch’s Thehandel har åbnet.

En beslutning, som blev truffet hurtigt. For en måned siden startede lokale-jagten. For to uger siden blev den første te sat på hylden, og to dage senere – mere præcist 20. november – åbnede pop-up-butikken med Louise Malling Vedersø som butiksbestyrer.

Hun er normalt at finde i A.C. Perch’s Thehandel i Aarhus, men frem til 23. december skal hverdagen tilbringes i det lille og lidt smalle lokale i Vestergade. A.C. Perch’s Thehandel skal nemlig teste, om der er en plads til dem i den fynske hovedstad.

- Hos A.C. Perch’s har vi et mantra, der hedder ”man må forandre for at bevare”. Vi har butik i København, Aarhus og Københavns Lufthavn. Men lige nu er tiden ikke til, at man rejser så meget rundt i landet, så vi tænkte, at vi måtte gøre noget. Så nu prøver vi at åbne i Odense for at se, om det kan løbe rundt her, fortæller bestyreren.

Der er en hel videnskab bag A.C. Perch’s Thehandels teposer. I poserne finder man den samme te, som sælges i løsvægt. - Teposerne er lavet i majsstivelse, som blandt andet gør, at posen udfolder sig, når den kommer ned i vandet. Det har stor betydning for teen. Snoren er varmebehandlet på posen og ikke limet, fortæller Louise Malling Vedersø. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Kongelig Hofleverandør

Det er vist ikke helt forkert at sige, at pop-up-butikken nærmest tog form over natten, og på åbningsdagen var skiltet endnu ikke kommet op på facaden. Alligevel er Louise Malling Vedersø imponeret over den lokale modtagelse.

- Det har været ret vildt, siger hun.

De fleste inkarnerede te-drikkere kender med stor sandsynlig A.C. Perch’s Thehandel, og kaffedrikkerne kender muligvis tehandlen fra TV2-programmet ”Hofleverandørerne”. En serie, som følger en række Kongelige Hofleverandører.

Den fornemme titel som Kongelig Hofleverandør skyldes blandt andet, at A.C. Perch’s Thehandel har 185 års specialisering i te. Og de går ikke på kompromis, lyder det fra Louise Malling Vedersø.

- Vi er meget passionerede omkring teen, og det er kun de bedste teer, der kommer ind i huset. Det betyder også, at vi gerne venter for at få de bedste, fortæller hun.

Når der skal udvælges teer, foregår det som regel på ture rundt omkring i Nepal, Kina, Japan og på Sri Lanka. Men teen kan først bestå den ultimative test, når den er ankommet til Danmark.

- Alle teer bliver smagt i det københavnske vand, og det er det, vi vælger ud fra, tilføjer hun.

Det kan muligvis lyde meget fornemt. Og Louise Malling Vedersø lægger da heller ikke skjul på, at A.C. Perch’s Thehandel er et eksklusivt brand. Men der skal være plads til alle.

- Det er vigtigt, at vi også kan være et sted, hvor en studerende har råd til at komme ind og købe te, fortæller hun.

Imens går døren op, og en ny kunde træder ind.

Han når ikke langt ind i butikken, før han begynder at kigge søgende rundt.

- Julekalenderen?

- Den er desværre udsolgt, må Louise Malling Vedersø melde tilbage.

- Og der kommer heller ikke flere, tilføjer hun i en høflig tone.

Hun foreslår adventskalenderen, men det er ikke helt det samme, synes herren, som ender med at købe noget hvid te, inden han igen forlader butikken.

- Apropos eksklusivt, har vi valgt at få lavet 5000 udgaver af vores julekalender. Vi kunne sikkert sælge mange flere, men vi vil gerne have, at det er noget særligt, som folk kommer efter, forklarer Louise Malling Vedersø.

Der var ikke langt fra idé til udførelse, da A.C. Perch’s Thehandel for en måned siden besluttede at åbne en pop-up-butik i Odense. Modtagelsen har været rigtig god, fortæller Louise Malling Vedersø, som er butiksbestyrer i Vestergade 35, hvor pop-up-butikken har fået adresse. Det er lokalet, hvor Pieces lå, inden den flyttede til Vestergade 40. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

”Det unævnelige”

A.C. Perch’s Thehandel blev startet i 1835 i Kronprinsensgade 5 i København. Den gang kom teen til Danmark med store skibe, som lagde til ved Christianshavn.

I dag er tehandlen i hænderne på fjerde generation, og meget lidt er ændret. Det er stadig kun te og tilbehør til te, som forhandles.

Og spørger man efter kaffe. Ja, så kan man forvente at blive sendt i samme retning, som man kom fra.

- Der vil aldrig nogensinde blive solgt kaffe. I A.C. Perch’s bliver kaffe faktisk kaldt ”det unævnelige”, og i butikken i København kan man godt blive bedt om at lukke døren udefra, hvis man spørger efter kaffe, griner Louise Malling Vedersø.

- I gamle dage var det også sådan, at når håndværkerne i og omkring Kronprinsensgade fik ny lærling, sendte de ham hen i A.C. Perch’s Thehandel for at købe et pund kaffe. Og så blev han ellers bare bedt om at smutte igen, tilføjer hun.

Tehandlen har butikker i København, Aarhus, Københavns Lufthavn og Oslo. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Håber på butik og tesalon

Om kaffekunderne bliver smidt ud af pop-up-butikken i Odense, må tiden vise. Indtil en modig eller måske uvidende kunde får testet den tese, skal A.C. Perch’s Thehandel kun koncentrere sig om at dele sin te-ekspertise med fynboerne. Og så begynder det store regnearbejde i januar.

- Vi håber meget, at vi også kan trække folk uden for Odense til byen, og så må vi gøre op ud fra tallene og min mavefornemmelse, om der er grundlag for en permanent A.C. Perch i Odense, lyder det fra Louise Malling Vedersø.

Hvis det skulle ske, håber hun, at en ny lokalejagt kan begynde.

- Personligt håber jeg, at vi så kan finde et større lokale, så vi også kan få en tesalon, lyder det fra butiksbestyreren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Skal gaderæs legaliseres?

Ugeavisen Odense

Hadet har det alt for let

Annonce