Annonce
Ugeavisen Odense

Allan er selvlært tatovør: - Vi har de grimmeste ben, det er dem vi øver os på

HCA Ink Tattoo Festival har budt på 144 forskellige tatovørstande. Her er det en tatovør fra Nordic Art, der lægger sidste hånd på Rasmus Holm Gregersens ben efter 13 timer under nålen. Foto: Kurt Rasmussen
HCA Ink Tattoo Festival samlede i weekenden 144 forskellige tatovører fra ind- og udland ved Odense Havn. Blandt deltagerne var den lokale ”Blaeksmeden” alias Allan Lyngbye, der har sin helt egen tilgang til faget.

Havnegade: Nummerpladerne foran DOK5000 er fra Sverige, Tyskland, Polen og Holland, og indenfor tales der engelsk med blandt andet spansk, brasiliansk og østeuropæisk accent. Hele weekenden har tatovører fra adskillige nationaliteter været i gang med nål og blæk ved HCA Ink Tattoo Festival, og heriblandt også den lokale tatovør, Allan Lyngbye.

Tatovører har ualmindeligt grimme tatoveringer på benene, for det er der, man starter

Allan Lyngbye

- Det har været en fantastisk weekend, siger den selvlærte tatovør, der synes at have fingeren meget godt plantet på pulsen af det hudpunkterende fag, som efterhånden er blevet særdeles synligt i gademiljøerne i de større byer.

Allan Lyngbye har netop pakket sin stand ned efter en lang weekend med inspirerende kolleger under HCA Ink Tattoo Festival. Foto: Kurt Rasmussen

- Vi har oplevet, at det er eksploderet de seneste år. I dag er det alle typer mennesker, der får tatoveringer. Det er blevet et modefænomen. For os tatovører er det lidt mærkeligt, for tatovering har førhen været lidt en subkultur, men der er efterhånden opstået en forståelse af, at ”nu har alle andre det også”, siger Allan Lyngbye.

Annonce

Autodidakt tatovør

Tatovøren, der går under kunstnernavnet, ”Blaeksmeden”, har haft sin egen specielle tilgang til faget.

- Jeg har altid tegnet, og på et tidspunkt, var de en tatovør, der så mine tegninger og tilbød mig en læreplads, men det kunne jeg ikke overskue dengang. I stedet for gjorde jeg det, man ikke skal. Jeg begyndte at tatovere mig selv og nogle kammerater hjemmefra. Det er sådan set ikke ulovligt, men det er ikke den rigtige måde at lære det på, siger han med en smule bondeanger.

- Jeg har nogle kammerater, jeg skylder en undskyldning og en tjeneste, men de vidste jo egentlig godt, hvad de gik ind til, siger han og fortæller, at han også selv måtte lide for sin uøvede hånd.

- Tatovører har ualmindeligt grimme tatoveringer på benene, for det er der, man starter, siger han og giver et bevis på den påstand, ved at blotte sine ben.

Og han har ret. Det er ikke de smukkeste ben, han kan fremvise midt på gulvet i DOK5000, hvor han netop har gjort sin stand klar til Odenses årlige tattoo-festival, men hans vundne erfaringer inden for faget skal vise sig at være af en anden karat.

- Jeg laver selv mine tegninger og laver som regel kun den samme tatovering én gang, siger han og forklarer:

- I gamle dage havde tatovøren en masse skitser hængende på væggen, som kunderne kunne vælge imellem, men i dag er kunderne mere krævende. Folk vil have deres eget. Der er stadigvæk nogle, der får lavet de små tatoveringer som evighedstegnet og lignende, men størstedelen er folk, der kommer ind og siger ”jeg har en idé og kunne godt tænke mig sådan og sådan”, lyder det fra tatovøren, der er glad for den udvikling.

- Jeg har min egen stil, så det er superfedt for mig at kunne være med til at udvikle skitsen, siger Allan Lyngbye, der har tatoveret på professionelt plan siden 2013.

Allan Lyngbye tegner selv sine motiver, som kun bliver tatoveret én gang. Privatfoto
Annonce

Regelret Tattoo

I dag er han tilknyttet Tattoo Odense i Vindegade 103, hvor han har indgået en form for lejeaftale med butiksindehaveren.

- Enten betaler man en fast husleje for sin stol, eller også betaler man en procentdel af sin omsætning, og så sørger butikken for alle engangsmaterialer. Jeg skal selv sørge for blæk og maskiner og kunder og betaler så 30 procent af min omsætning i leje, siger han og fortæller, at der hersker en meget tydelig opdeling af stilarterne på markedet.

Kunstnernavnet "Blaeksmeden" har Allan Lyngbye valgt for at understrege, at han også producerer sine tatoveringsværktøjer selv. Privatfoto
Bkaeksmeden bygger sine egne maskiner, af genbrugs materialer i såkaldt steampunkstil. - Der er materialer fra gamle bornholmerure, karburatorer, kasseapparater, møbler, thekedler og alt muligt mærkeligt, finurligt og sjovt jeg kan finde i rodekasser og på loppemarkeder. Jeg gør det fordi, jeg synes, det er sjovt at arbejde med maskiner, der er bygget til lige præcis det, jeg skal bruge dem til. Privatfoto

- De fleste tatovører vil gerne beholde faget som en subkultur, så i nogle tilfælde bliver der gået mere til ekstremerne, siger han og giver et eksempel.

- Jeg kender en, der har et stort ar skåret ind i ansigtet med en tatovering ovenpå, der kaldes scarification, og på den ene baghånd har han et silikonekranie lagt ind under huden og syet til. Bagefter er der tatoveret ovenpå, så det giver en tredimensionel oplevelse, fortæller Allan Lyngbye, der ikke selv ønsker at ty til den slags yderligheder.

- Tattoofaget har udviklet sig i mange forskellige retninger, og det er jo også fedt, at man kan udfordre hinanden til noget, der er federe og vildere, men jeg er glad for, at der er en lovregulering på området, for jeg skal ikke være en del af, at folk ikke kan få et job, efter at jeg har tatoveret dem de forkerte steder, siger han.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Boxen Finals: Padel i dansk topklasse i Odense

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Sydbank Pokalen: Pokaldrama og masser af sjov

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Ny kaffebar på havnen: - Vi vil gerne være det sted i Odense, hvor man får den bedste kop kaffe

Ugeavisen Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Ugeavisen Odense

Odenses internationale plademesse: Nu sker dét, som mange vinylentusiaster har ventet på længe....

Ugeavisen Odense

400.000 lys, 25 juleboder og en julekalender: Odense Zoo gør klar til historiens største event

Ugeavisen Odense

Kalder alle danseglade kommende skolebørn

Ugeavisen Odense

GF-Fyns Ildsjælepris: Lokale ildsjæle fik overrakt 20.000 kr.

Ugeavisen Odense

Forbudt for kvinder: Ny mandeklub åbner i Odense

Ugeavisen Odense

Carlsberg Corner: Vind en fed ishockey oplevelse for fire i Carlsberg Skybox

Ugeavisen Odense

Restaurantkæde giver gratis mad til alle og støtter Knæk Cancer: - Vi vil fejre, at vi kan samles igen

Ugeavisen Odense

Efter 13 måneders benspænd: Jannies Dancebar er klar til åbningsfest

Ugeavisen Odense

Efter en tur på bunden: Gammel lodsbåd er blevet Caspers redningsplanke

Ugeavisen Odense

Rigmænd viser superbiler frem i Odense: Kom tæt på McLaren, Lamborghini, Ferrari, Porsche, Rolls Royce, Aston Martin og mange flere

Ugeavisen Odense

Odins Brygge er mega-populært: Stort set alle lejligheder er udlejet i nyt havnebyggeri

Ugeavisen Odense

Vanvidsbilist forsøgte at dukke sig for fartmåler: Han var dog ret let at finde alligevel

Ugeavisen Odense

Politihund fandt iskold tyv på badeværelse i Odense

Ugeavisen Odense

Udfordring: Tag vennerne med og drik en Nicos 10er

Ugeavisen Odense

Kommer til Odense: Ostecyklen er på danmarksturné

Ugeavisen Odense

Støjgruppe indtager Christiansborg: - Vores liv bliver simpelthen dårligere - det skal fikses

Ugeavisen Odense

Donation: Virksomheden Zerv donerer Speedminton udstyr til Mandecentret

Ugeavisen Odense

Motionisterne strømmer til: 4.000 løbere forventes til HCA Marathon

Ugeavisen Odense

Butiksejer åbner op om mareridtsepisode: - Det er ikke hver dag, en bil smadrer ind i forretningen

Annonce