Annonce
Ugeavisen Odense

Atypisk venskab endte i tårer: Sandie var stærkt tilknyttet Heikel - men så ramte ulykken

Sandie Hedegaard Munck i pingvingrotten. Hun brænder for sit arbejde og elsker at komme tæt på fuglene. Pingvinen på dette billede er ikke Heikel. Foto: Kristian Isaksen
Dyrepasser Sandie Hedegaard Munck fortæller her baggrunden for, at Odense Zoo valgte at dele en video af hende og en pingvin, som tager seeren helt tæt på et usædvanligt forhold, der i sidste ende kun kunne have et tragisk udfald.

Zoo: - Det er svært at forklare, uden jeg lyder sindssyg, men når man har kendt et andet væsen i 16 år og set det i øjnene stort set hver dag, bliver der skabt et bånd. Der var en tillid - også selvom, det var en pingvin. Så ja, det ramte hårdt at miste Heikel.

Sandie Hedegård Munck er dyrepasser i Odense Zoo og har blandt andet sin daglige gang i pingvin-grotten - et sted, der af og til har været kilde til finurlige historier, når pingvinerne eksempelvis har stjålet hinandens æg - og partnere.

Den seneste nyhed var dog langtfra af ligeså tabloid og intrigant karakter. Den knap 20 år gamle pingvin Heikel blev aflivet og det skulle efterfølgende vise sig at give et helt særligt indblik i den relation, en dyrepasser kan have til sit dyr.

Annonce

Video-dokumenteret

Pingvinens sygdomsforløb blev video-dokumenteret og Sandie Hedegaard Munck var i den forbindelse blevet fanget på kamera i skrøbelige øjeblikke, der normalt ville høre privatsfæren til.

- Vi filmer ofte dyrenes hverdag og tænker aldrig over det som markedsføring. Det meste bliver jo aldrig delt. Danny (kommunikationsmedarbejder i Odense Zoo, red.) havde spurgt, om det var okay, at han filmede forløbet og det gjorde ingenting. Vi vidste jo ikke, hvad historien ville ende med.

Forløbet fik som bekendt en tragisk afslutning og dyrepasseren havde midt i det hele glemt alt om kameraet.

Kongepingviner

Kongepingvinen er den næststørste pingvin af de i alt 18 pingvinarter.

Kongepingviner kan være under vandet i op til 20 minutter for at fange føde, og de kan dykke dybere end 300 meter.

Den lever på øerne syd for Sydamerika.

Kongepingvinen Pondus var er af Københavns Zoologiske Haves mest kendte dyr i 1960'erne og i begyndelsen af 1970'erne. Kongepingvinen blev også maskot for den daværende Den Danske Bank.

I naturen bliver de 13-15 år og i zoologiske haver op til 30 år.

Navnet pingvin kommer af pengwyn - et walisisk navn for gejrfugl. Det betyder den hvidhovede.

- Han viste mig optagelserne, hvor man kan se, hvor påvirket jeg er. Vi vil ikke bruge følelsesporno til at markedsføre haven, men vi vil gerne formidle vores arbejde og give gæsterne et indtryk af, hvad det her arbejde betyder for os. Vi er blevet dyrepassere, fordi vi holder af dyr og vil dem det bedste. Undervejs betyder det, at man kommer tæt på og får det her uforklarlige bånd, fortæller Sandie Hedegaard Munck, som derfor nikkede ja til at lade videoen blive delt.

Vi er blevet dyrepassere, fordi vi holder af dyr og vil dem det bedste. Undervejs betyder det, at man kommer tæt på og får det her uforklarlige bånd.

Sandie Hedegaard Munck, dyrepasser i Odense Zoo

- Jeg tror på, at det kan være rart for alle andre at se, at vi bekymrer os, så de ved, at dyrene er i de bedste hænder. Det er ikke bare et arbejde. Man skal brænde for det. Ellers kommer man aldrig ind.

Annonce

Essentiel pingvin

Kongepingviner som Heikel bliver omkring 30 år gamle. Hans liv blev afkortet som et resultat af medfølelse.

- Jeg opdagede, at han bare stod stille. Han hoppede ikke i vandet eller opsøgte os eller de andre pingviner.

Kongepingvinerne er den næststørste af alle pingvinarterne. Foto: Kristian Isaksen

Heikel blev derefter undersøgt løbende og fik flere behandlinger. Over de tre måneder, der gik fra han udviste ubehag til aflivningen, syntes intet at forbedre hans tilstand.

- Han havde det ikke godt og vi måtte tage en beslutning. Det var pissehårdt at sige farvel, men der var ingen anden vej, siger Sandie Hedegaard Munck, der beretter, at Heikel var noget særligt.

En far med sin unge. Foto: Kristian Isaksen

- Jeg har ikke før prøvet, at det er kommet så tæt på. Jeg kendte ham i 16 år - det er længere, end jeg har haft mine børn. Og han var nysgerrig og ville gerne os mennesker. Han var vores bedste avlsdyr i den forstand, at han altid var klar på at ruge æg, når andre forlod dem. Vi kunne stole på ham. Han bar en stor del af ansvaret for, at vores anlæg er det bedste ynglested i Europa.

Undersøgelser af Heikel har vist, at knoglen i den ene fod var smuldret væk. Hvorfor er der er endnu ikke kommet svar på.

- Men jeg er trods alt lettet, for det beviser, at vi intet kunne have stillet op for ham. Det rigtige var aflivning, siger Sandie Hedegaard Munck.

I skrivende stund har videoen 38.000 visninger.

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Genbrugsbutik donerede 55.000 til kattehjem på et år: Nu udfordrer mangel på frivillige butikkens eksistens

Annonce
Ugeavisen Odense

Den 45-årige gulvlægger Jack snakkede med landstræner Kasper Hjulmand på direkte tv: I 1987 fik han sin største oplevelse med landsholdet

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kom med ud at cykle

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dalum Hjallese Avis

Jørgen har samlet på Coca-Cola-ting i 35 år: Kunne aldrig drømme om at drikke en Pepsi

Dalum Hjallese Avis

Populært band til Odense: Det svinder ind med Kandis-billetter

Ugeavisen Odense

Madklubben overtager fire lejemål centralt i Odense og åbner to nye restauranter: - Vi har fået en fantastisk modtagelse

Ugeavisen Odense

Kom gratis med: Letbaneåbningen fejres med stor fest i hele byen

Dalum Hjallese Avis

Koncert i kirken

Ugeavisen Odense

Abdallahs drøm om sin egen sandwichbar er gået i opfyldelse: Har fundet sine opskrifter på Youtube

Dalum Hjallese Avis

Masser af boder: Torvedag i Bellinge

Dalum Hjallese Avis

Avisen anmelder: Praktisk, kvadratisk og god - Odenses nye knudepunkt klar til rykind

Skibhus Avisen

Ny aftale på plads i Odense: Nyt opholdssted til socialt udsatte for 1,5 mio. kr.

Ugeavisen Odense

Gør et røverkøb: Bryggeri-gigant er brændt inde med drikkevarer - sælger sodavand og øl til spotpris

Ugeavisen Odense

Naturperle var gemt væk: Jungle af brændenælder og tidsler er nu forvandlet til en af Odenses skønneste oaser

Ugeavisen Odense

Se videoen - kæmpemæssig bisværm afbrød Kathrine midt i vasketøjet: - Jeg kan love dig for, jeg fik lukket døre og vinduer i en fart

Annonce