Annonce
Ugeavisen Odense

Bæredygtige forfædre: I dag stræber vi efter at leve, som de gjorde i 1800-tallet

I dag er det ved at være en livsstil at leve fra jord til bord og så bæredygtigt som muligt - for vores forfædre var det et livsvilkår. Derfor er Den Fynske Landsby nærmest eksperter i bæredygtighed, og det udnytter man, når der i år kan fejres 75-års jubilæum. Arkivfoto: Kasper Løftgaard.
Den Fynske Landsby bruger sit jubilæumsår på at sætte fokus på bæredygtighed og klima. Det er nemlig en livsstil, man er eksperter i på frilandsmuseet.

Det kan føles som årtier sider, men det var en tid, hvor bæredygtighed og klima var det, vi snakkede om. Det bliver det igen, når coronaen slipper sit tag, og til at føre an i den snak melder Den Fynske Landsby sig på banen. Det sker i forbindelse med det 75 års jubilæum, frilandsmuseet kan fejre denne sæson.

- Vi vil gerne sætte fokus på den måde, man levede i 1800-tallet, som på mange måder er en livsstil, der er meget oppe i tiden i dag. Man levede ganske enkelt mere bæredygtigt og klimavenligt - sikkert ikke fordi, man havde lyst, men fordi sådan var det bare, siger Lise Gerda Knudsen, overinspektør hos Den Fynske Landsby.

Lise Gerda Knudsen er overinspektør i Den Fynske Landsby. Hun håber i sagens natur på, at landet snart åbner, så museet og gæsterne kan få fuldt udbytte af jubilæet. Foto: Frederik Steen Nordhagen

- Jeg tror da, at havde man haft muligheden dengang, så levede man sikkert ikke så bæredygtigt, som man gjorde - der var bare ikke andre muligheder. Sagen er jo, at det på mange områder er langt billigere at købe nyt i dag, end det er at reparere på eksisterende, hvilket er ret tankevækkende, fortsætter hun.

At være selvforsynende var ikke en trend eller et valg i 1800-tallet - det var sådan, det var, og og det taler direkte ind i den trend, vi alle sammen snakkede om - før corona.

- I 1800 spiste du det, du havde i haven. Det var fra jord til bord og ekstremt bæredygtigt og klimavenligt. Før corona-virus var det præcis det, vi snakkede så meget om alle sammen, og vi vil gerne være med til at holde det fokus på bæredygtighed og klima, fordi det er så vigtigt, og vi har nogle gode rammer til den formidling, siger Lise Gerda Knudsen.

Annonce

Jubilæum

Og den formidling begyndte fra åbningen af denne sæson 1. april. Det er den 75. i rækken og dermed også en jubilæumssæson, hvor gæsterne kan forvente et ekstra tryk af aktiviteter - når landet vel at mærke åbner igen. For netop jubilæet gør, at hele bæredygtigheds-formidlingen kan få det moment, der give den opmærksomhed, den fortjener.

-  Vi har længe gerne ville tage det her tema op, men vi har også tænkt, at jubilæumsåret er oplagt til at gøre det, fordi vi alt andet lige har mulighed for at give det en del større opmærksomhed. Vi har bedre mulighed for at komme i pressen, vi har nogle midler sat af til jubilæet, og der er flere andre faktorer, der gør, at det giver stor mening at gøre det til en del af jubilæet.

Blandt andet får landsbyen besøg af flere kendte klima-kæmpere som kokken Nikolaj Kirk, designer Søren Vester og Signe Wenneberg, journalist, klimaaktivist mm.

Det var ikke kun i køkkenet, at vores forfædre klarede sig selv - mange steder var hele huset en stor produktion af forskellige håndværk, og det bærer De Fynske Landsby naturligvis præg af Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Corona

Den ubekendte faktor i jubilæet er ikke overraskende den virus, der stadig lammer hele verden. Håbet er dog, at den for alvor begynder at slippe sit kvælertag på aktiviteter, så Den Fynske Landsby kan åbne for alle aktiviteter.

- Som det ser ud lige nu, åbner vi 1. april. Med det forsamlingsforbud, vi pt har, er der aktiviteter, vi ikke kan åbne, men det er altså muligt at komme i parken. Med tiden, når coronaen slipper mere og mere, åbner vi løbende for flere og flere aktiviteter, siger Lise Gerda Knudsen, der dog understreger, at man er helt klar til at modtage gæster igen.

- Vi har jo en masse erfaringer fra sidste år, så sikkerheden skal vi nok have styr på. For de nyeste informationer om coronaen og museumsbesøget kan man altid klikke ind på vores hjemmeside, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce