Annonce
Ugeavisen Odense

Bøgerne tager Maria med til et andet univers

Det var noget af det bedste, Maria vidste, når hendes forældre tog hende med på biblioteket. Det var som at komme i sommerland - det er det dybest set stadig. Et sommerland fyldt med gode historier året rundt. Foto: Klaus Knakkergaard
Bøger har altid fyldt meget i Maria Johansens liv. Det var som at komme i sommerland, når hendes forældre tog hende med på biblioteket. I dag driver hun bloggen "Book Me Up, Scotty!", der netop er kåret som årets bedste.

- Mine forældre har altid taget mig med på biblioteket, og for mig var det lige som at komme i sommerland. Det der med, at jeg kunne tage alle de bøger, jeg ville. Jeg tror, det var det med, at der var tid og plads til legen. Det var det, vi kom for. Vi var sammen om biblioteks-udflugten.

Maria Johansen gransker barndommen for at finde ud af, hvorfor hun er kommet til at elske bøger, så meget som hun er. Og biblioteks-udflugterne med familien synes som det oplagte svar.

- Og så fik altid læst godnathistorier. Det var en god måde at slutte dagen af på, siger hun.

Det er faktisk stadig sådan, hun slutter sine dage. Det er umuligt for den 32-årige odenseaner at falde i søvn, hvis hun ikke har ladet sig forsvinde i ordenes verden.

Maria Johansen læser meget. Langt mere end de fleste. Og når hun har læst, så fortæller hun om. Siden 2015 har hun delt anmeldelser, anbefalinger og anskuelser om litterære værker på bloggen Book Me Up, Scotty! og på bloggens tilhørende sociale medier.

Og det gør hun godt. På Bogforum 2019 har hun netop vundet Danish Book Blog Award. En pris, hun har været finalist i, siden hun startede bloggen.

Selv om hun nu har papir på, at hun driver sin blog godt, så er det dog stadig ”kun” en hobby.

- De bloggere, der kan leve af det, det er dem, der kan tjene penge på reklamer. Det er ofte livstilsbloggere og så videre. Det er meget svært at kombinere reklame og boganmeldelse, for der er jo ikke nogen, der skal købe min holdning, siger hun.

For Maria Johansen læser af lyst. Og hun skriver af lyst. Trangen til ord ligger dybt i hendes barndomsminder fra børnebiblioteket, og selv om hun nu får tilsendt hyldevis af bøger i sin egenskab af prisvindende blogger, så er det lysten, der bestemmer, hvilken bog, hun tager op som den næste.

- I begyndelsen var det mig selv, der var ude og finde de bøger på biblioteket eller i forretningerne, jeg gerne ville læse. Men nu er forlagene gode til at sende bøger, som jeg er til. De fleste har en god idé om, hvad jeg godt kan lide, og så gætter de naturligvis helt forkert nogle gange. Men det er stadig fuldstændig op til mig selv, og hvad jeg har lyst til, siger hun.

Og når først bogen er den rigtige, så kan intet andet fange opmærksomheden.

- Bogen kan åbne verden på en helt anden måde. Den kan sætte perspektiv på tilværelsen. Jeg stifter nogle gange bekendtskab med nogle karakterer, som jeg ellers aldrig ville have mødt. Og jeg får lov til at komme helt ind i deres hovedet, fortæller Maria Johansen.

Er det ikke noget, film kan?

- Jeg lever mig meget mere ind i en bog. Jeg synes, det kan være lidt fladt på film. Det er sjældent, de tænker højt, og når de så gør, så bliver det ofte lidt underligt. Men i en bog kan der godt være sat ord på tankerne på en anden måde. Og den fordybelse, der er i en bog, den kan jeg ikke få en i en film. Jeg er meget mere koncentreret med en bog. Når jeg ser film kan jeg godt lige tjekke min telefon, hvis der lige en er scene, der ikke fanger mig.

Nogen vil sige, at bøger er asociale?

- Selve læsningen er selvfølgelig asocial, men bagefter deler jeg jo mine tanker med folk, der får jeg virkelig mange kommentarer fra folk, der er både enige og uenige med mig. Og jeg elsker virkelig den efterfølgende snak og det kæmpe fællesskab, der opstår omkring bogen. Det er lidt lige som en læseklub, som jeg så bare dyrker online.

Vil du med i Maria Johansen virtuelle læseklub, så er det på www.bookmeupscotty.blogspot.com/.

På Facebook finder du hende på profilen af samme navn, og på Instagram finder du hende på @bookmeupscotty.

På Bogforum 2019 har Maria netop vundet Danish Book Blog Award. En pris, hun har været finalist i, siden hun startede bloggen i 2015. Foto: Klaus Knakkergaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Lyt til podcasten 'Mortens Madklub': Turen går til Spanien med figen, gedeost og tør sherry - lær at lave en sommerlig tortilla

Annonce