Annonce
Ugeavisen Odense

Børnehave vil ud af den kommunale maskine: Myretuen vil være lille og helt sig selv

Myretuen har her lavet en myretue. Nu drømmer børnehaven om at blive privat. Foto: Kristian Isaksen
Børnehuset Myretuen i Bolbro håber at gå ind i det nye år som en privat daginstitution. De vil ud af den store, kommunale maskine og forblive en lille børnehave, og det ønske står de ikke alene med. - Som kommune skal vi gøre det bedre, erkender rådmand.
Annonce

Bolbro: På medarbejdernes initiativ - og med opbakning fra forældrebestyrelsen - er Myretuen tæt på at få de endelige godkendelser og det sidste jura på plads for helt at slippe kommunen og i stedet blive en privat daginstitution.

- Vi vil gerne være os selv, og vi håber og tror, det bliver ved årsskiftet. Vi mangler lige de sidste juridiske ting omkring bygningen, fortæller Steen Munch, der er mangeårig leder af Børnehuset Myretuen med adresse i Bolbro.

Det er blandt andet et ønske om at forblive en lille børnehave, der har drevet privatiserings-tankerne frem.

- Odense Kommune har lavet store børnehuse, og det er på mange måder godt, men som personale har man ikke altid så meget indflydelse og frihed til at disponere over egen hverdag, konstaterer Steen Munch.

Samme oplevelse har Christian Quist Nielsen, der er forælder og formand for Myretuens bestyrelse.

- Derfor er en af de ting, der tiltaler mig ved at blive en privat børnehave, at give personalet mere råderum over projekter, uden de skal igennem en stor, kommunal maskine. Der kan blive kortere fra idé til handling, mener han.

Som privat institution vil Myretuen blandt andet afskaffe ferielukkedage og sampasning, hvor børnene fra flere børnehuse samles og passes ét sted.

- Vi forstår godt den økonomiske gevinst, men det er ikke det bedste for børnene.

Flere børn passes privat

De seneste år er antallet af børn, der i Odense Kommune bliver passet i et privat dagtilbud, steget.

Se her, hvor mange børn der har gået i henholdsvis kommunale og private dagtilbud i Odense:

2014: 90 procent i kommunalt, 10 procent i privat dagtilbud

2015: 88 procent kommunalt, 12 procent privat

2016: 86 procent kommunalt, 14 procent privat

2017: 85 procent kommunalt, 15 procent privat

2018: 85 procent kommunalt, 15 procent privat.

Private dagtilbud dækker over både private passere, vuggestuer og børnehaver. Selvejende institutioner tæller ikke med som privat dagtilbud.

I samme periode er antallet af private daginstitutioner steget fra 14 til 17. Nu ventes yderligere to at komme til.

Kilde: Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune

Annonce

Et hus for alle

Det er imidlertid ikke alle politikere, der er begejstrede for, at flere børn søger mod private daginstitutioner og også skoler. Og det er de bevidste om i Myretuen.

- Men jeg synes nu ikke, det er så farligt, siger Steen Munch.

- Vi er med til at sikre en bred vifte af daginstitutionstilbud, og vi kan lære af hinanden. Det var noget andet, hvis vi begyndte at lave a- og b-hold, men prisen bliver den samme, understreger han.

- Det er meget bevidst, at prisen hos os bliver den samme som i kommunen. Forholdene for forældrene skal ikke ændre sig på den måde. Det skal ikke være et hus, hvor man skal betale en formue for at være.

Både leder og bestyrelsesformand håber således, at børnehusets nuværende, mangfoldige børnesammensætning kan fortsætte. Og at det fulde hus med 48 børnehavebørn og seks fuldtidsmedarbejdere kan det samme.

Derfor er salgsarbejdet sat i gang, for når Myreturen går den private vej, mister de den kommunale pladsanvisning og strømmen af børn derfra.

- Men vi er så naive at tro på, at vi har så godt et ry ude i byen, at vi nok skal få børn. Vi får børn ind af forældre, der selv har gået her som børn, fortæller Steen Munch.

Derudover er Myretuen på vej på Facebook, små postkort bliver delt ud, ligesom der tages kontakt til private vuggestuer for at rekruttere.

Annonce

Flere frihedsgrader

Og der er inspiration at hente fra andre Odense-institutioner, der har fulgt samme vej.

Ifølge tal fra Børn- og Ungeforvaltningen er der de seneste år sket en stigning i antallet af børn, der bliver passet i private dagtilbud. Mens det i 2014 gjaldt 10 procent af børnene, var tallet sidste år steget til 15 procent.

Hvor mange børn det gælder i år, er der endnu ingen opgørelser over, men Børn- og Ungeforvaltningen oplyser, at yderligere ét børnehus lige nu arbejder på at blive privat. Den nyåbnede Fund Friskole har også for nylig etableret en privat børnehave, mens en anden privat daginstitution er lukket.

Om de nye privatiseringer siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R):

- Jeg tænker, det er et vink til Odense Kommune om, at vi skal gøre det bedre, erkender hun.

- Der er spørgsmålet om normeringer, og jeg tror måske også, vi skal se på muligheden for at præge ens eget børnehus. Vi har gode børnehuse og dygtige ledere, men børnehusene er måske lidt ens. Det er stadig på idéplan, men jeg går og pusler lidt med, om vi kan give børnehusene nogle frihedsgrader og måske nogle penge, de selv råder over. Ligesom vi ser det med Borgerne Bestemmer, hvor lokalområder får en pulje penge til egne initiativer, siger rådmanden.

Susanne Crawley Larsen understreger, der skal være plads til private daginstitutioner med egne holdninger til for eksempel størrelse og pædagogik, men hun ser en fare i, hvis for mange dropper den kommunale relation.

- Jo flere private dagtilbud, jo flere sårbare børn skal vi rumme i kommunens daginstitutioner. Og det truer vores sammenhængskraft, hvis man ikke går i børnehave med hinanden, mener hun.

I Odense er der lige nu 126 kommunale børnehuse og 17 private. Men med blandt andet Myretuens privatiseringsønske ændrer de tal sig formentlig snart til 124 og 19.

Der synges julesange og laves nissehuefagter i Børnehuset Myretuen i Bolbro. Snart i det nye år håber de voksne, at børnehuset bliver privat. Foto: Michael Bager
Det er cirka et år siden, at Børnehuset Myretuens bestyrelse tog fat på de første seriøse snakke om privatisering. Her er det forælder og formand Christian Quist Nielsen (tv) og leder Steen Munch. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce