Annonce
Ugeavisen Odense

Børnehavebørn gav den gas på tom plads: Årets dyrskue skal opleves digitalt

Det Fynske Dyrskue blev aflyst i sin normale form i forbindelse med coronakrisen. Børnehaver kunne dog besøge pladsen fredag og prøve kræfter med forskellige opgaver, og så kan man opleve en masse på dyrskuets hjemmeside. Foto: Jonas Ancher Nyeng
Det Fynske Dyrskue plejer at trække op mod 50.000 gæster til Dyrskuepladsen i Odense, men i år har coronakrisen tvunget arrangørerne til at tænke i helt nye baner. Fredag åbnede pladsen for små grupper børnehavebørn, men årets dyreskue skal først og fremmest opleves på internettet.
Annonce

Odense: Flokke af sorte krager og et par enkelte duer har slået sig ned på græsset, men derudover er der ikke rigtig nogen dyr at spotte på Dyrskuepladsen, der under normale omstændigheder ville være proppet med mennesker og dyr til det årlige dyrskue.

Som så mange andre store arrangementer er Det Fynske Dyrskue aflyst som en konsekvens af de mange regler, der skal forhindre smittespredning af ny coronavirus. I virkeligheden er dyrskuet dog overhovedet ikke aflyst. Det er blot flyttet fra den fysiske til den digital verden, hvor Harald Tokerøds firma Tokerød Plus har udviklet et helt nyt digitalt univers, hvor børn og barnlige sjæle kan gå på opdagelse.

- Jeg er simpelthen så lykkelig over, at det rent faktisk virker, siger dyrskuechef Sara Ekknud Windell, mens hun står med sin mobiltelefon og bevæger sig rundt i det digitale univers.

Det fynske it-firma Tokerød Plus har udviklet den digitale platform, som Det Fynske Dyrskue anno 2020 finder sted på. Man kan både bruge computeren, mobiltelefon eller tablet til at opleve det digitale dyrskue. Foto: Jonas Ancher Nyeng

Hun er denne fredag taget ud til dyreskuepladsen for at være med til at tage imod de børnehaver, som har valgt at sige ja til en invitation om at komme forbi den dyreløse dyrskueplads og deltage i forskellige aktiviteter. Men den helt store prøve blev bestået, da det digitale dyrskue blev lagt online tidligt fredag morgen.

- Det startede med, at jeg sad med en god ven, der sagde, at jeg da ikke bare kunne give op, fordi vi måtte aflyse dyrskuet på grund af corona. Og derfra har vi så haft travlt med at udvikle dyrskuet digitalt og derefter med at få det lavet, siger Sara Ekknud Windell og fortsætter:

- Vi endte med at have mantraet: Hvis ikke du kan komme til dyrskuet, må dyrskuet komme til dig.

Annonce

Flere nye elementer

Det digitale dyrskue består af en lang række forskellige elementer, som man kender fra det fysiske dyrskue. Det gælder blandt andet de forskellige kåringer, hvor landmænd har kunnet indsende billeder og videoer af deres præmieheste- køer og -får.

Men den digitale platform giver også nogle nye muligheder, hvor man kan se videoer, deltage i quizzer og i det hele taget lære en masse om livet i landbruget.

Der er totalt tomt i staldene på Dyrskuepladsen, men på internettet er der masser at opleve. Foto: Jonas Ancher Nyeng

- Landbruget indtager en central rolle i at drive og udvikle det danske samfund på både et ansvarligt og førende teknologisk grundlag, og det kan et digitalt dyrskue forhåbentlig være med til at understrege, siger Sara Ekknud Windell.

Annonce

Skattejagt og gps-gris

På dyrskuepladsen handler det dog fortsat om den fysiske verden. Her bevæger små grupper af børnehavebørn sig rundt mellem forskellige poster, der er en del af en skattejagt. Derudover kan de forsøge sig med en såkaldt gps-gris, hvor man forsøger at tegne en gris med brug af apps som eksempelvis Endomondo, der tracker hvor man går. Og endelig kan de teste, hvor hurtigt de kan løbe sammenlignet med udvalgte dyr.

- Jeg kunne løbe ligeså hurtigt som en skovmus, lyder det stolt fra et af børnene fra Børnehuset Stjernen, som har valgt at tage på udflugt til det dyreløse dyrskue.

- Vi plejer faktisk ikke at tage på dyrskue, hvor der jo normalt er rigtig mange mennesker, men vi valgte at sige ja til det her, der er lidt mere stille og roligt, siger pædagog Jytte Præstegaard.

Børnene fra Børnehuset Stjernen hyggede sig på dyrskuepladsen, selvom der ikke var så mange dyr at se udover lidt fugle. Foto: Jonas Ancher Nyeng

For dyrskuechef Sara Ekknud Windell har de seneste uger budt på noget af en rutchetur, efter at man i første omgang måtte aflyse dyrskuet og siden fandt frem til den digitale model.

- Det er selvfølgelig ikke det samme, som det plejer at være og vi glæder os vanvittigt meget til næste år. Men når det er sagt, er vi ret stolte af det digitale univers, vi har fået lavet, siger Sara Ekknud Windell.

Sådan oplever du dyrskuet digitalt

Det Fynske Dyrskue er landets ældste og fandt første gang sted i 1882.

I 2020 kan dyrskuet opleves digitalt - enten via detfynskedyrskue.dk eller detdigitaledyrskue.dk.

Fra hjemmesiden trykker man på den store start-knap, og så er man sådan set i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce