Annonce
Ugeavisen Odense

Blå fisk spræller i Odense SØ

Den blå fisk er med til at huske beboerne i området på, at risten kun er til uforurenet overfladevand. Privatfoto
I Odenses østlige ende springer markante, blå fisk frem og tilføjer kulør til den grå-sorte asfaltbelægning. Det er den lokale grundejerforening Avlsskovparken, der har rystet spraydåsen og har malet fisk ud for mange af kvarterets vejriste.
Annonce

Herluf Trolles Vej: Det ser ud som om, at en børnevenlig graffitimaler har slået sig løs, når man i disse dage slentrer en tur forbi parcelhusene ved Herluf Trolles Vej. Ved kloaklågene er der malet blå fisk, og det er en del af en kampagne, der skal minde beboere, håndværkere og alle andre besøgende om, at alt hvad der løber i vejristene, ledes direkte ud i Lindved Å.

Denne sydøstlige del af Odense er nemlig separatkloakeret. Det vil sige, at spildevand fra husstandene ledes til renseanlæg – og regnvand fra blandt andet hustage, indkørsler og terrasser ud i lokale vandløb. En information, som mange odenseanere ikke er bekendt med.

- Når man vasker sin bil eller hælder en murerspand ud i riste på vejen, så ryger det hele lige ud i naturen. Vi har derfor igangsat en kampagne, så vi i vores kvarter bliver mere opmærksomme på vandmiljøet – og andre foreninger langs Lindved Å bliver inspireret. Vi låner gerne vores fiske-skabelon ud, siger Andreas Kubsch, der er formand for grundejerforeningen Avlskovparken.

Her er bestyrelsesformand for Grundejerforeningen Avlskovparken, Andreas Kubsch (tv), sammen med næstformand, Lars Holm, og dennes barnebarn Bertram i gang med at markere et kloakdæksel. Privatfoto
Annonce

Et kærkomment initiativ

Det er ikke kun på Herluf Trolles Vej, at vand på vejoverflader og fra hustage ledes ud i lokale vandløb og åer. Andre områder i Odense er også separatkloakeret, og især ved nybyggeri bliver regn- og spildevand adskilt i hver sit system. VandCenter Syd har ansvaret for at aflede spildevandet i Odense og på Nordfyn, og vandselskabet ser meget positivt på kampagnen med de blå fisk.

- Det er et kærkomment initiativ, som på en kreativ måde tager fat i en problemstilling, som mange nok ikke tænker særlig meget over. Det har været en fornøjelse at følge de lokale ildsjæle fra Avlskovparken og jeg håber, at deres arbejde kan sætte gang i lignende ideer og kampagner, udtaler Marianne Bjerrum Lai, der er chef for afdelingen, Kunder & Samfund hos VandCenter Syd.

Hun var inviteret med på grundejerforeningens seneste generalforsamling, hvor ideen om en lokal indsats i og omkring Herluf Trolles Vej blev modnet. Ud over de blå fisk består kampagnen også af foreningens hjemmeside, hvor man kan læse, hvad man for eksempel gør med kemikalier, vand fra overstået rengøring og andre praktiske råd, når man bor i et separatkloakeret område.

Som en særlig gulerod giver en af byens vaskehaller en gratis kop kaffe til områdets beboere, hvis de får vasket deres bil dér.

I den kommende tid skal foreningen igen til at finde den miljøvenlige og vandfaste maling frem, da den første erfaring viser, at der er behov for at spraye blå fisk ud for samtlige af kvarterets riste for at slå budskabet fast. (Kuras)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce