Annonce
Ugeavisen Odense

Bondeidyl og bæredygtighed – Den Fynske Landsby genbruger fortiden

Der snittes nye tænder til riven skiftets håndtag på hammeren og sættes nye klamper på træskoene. Reparationer af værktøj, redskaber, møbler mv. blev foretaget af mændene på gården i deres værksted – huggehuset. Foto: Den Fynske Landsby

I de sidste 100 år har vi brugt af jordens ressourcer, som om de var uendelige, og påvirket naturen uden blik for vores efterkommere. Det er ikke længere nogen hemmelighed, at vi er nødt til at forandre vores handlemønstre – både på den storpolitiske og den helt nære arena. Og hvad har det så at gøre med et fynsk frilandsmuseum med bindingsværk, stokroser og bondeidyl?

Den Fynske Landsby er et museum, der formidler en tid, hvor man levede helt anderledes i pagt med naturen, end vi gør i dag. Det var ikke, fordi fortidens fynboer tænkte grønt og bæredygtigt, var økologer eller idealister – det var bare den eneste mulighed, der var. Man producerede selv de fleste af sine fødevarer, og resten købte man på torvet i den lokale købstad. Hvortil man kørte med hest og vogn. Eller gik. Antallet af food miles var minimalt. Man spiste det, der groede i haven, når det var årstiden, eller man konserverede til vinteren. Man smed ikke mad ud, man spiste alle dele af dyrene, eller brugte dem på anden vis. Intet madspild her.

Fortidens fynboer brugte ikke megen energi – og den, de brugte kom fra vand, vind, mennesker og dyr. Den Fynske Landsbys vandmølle, der stammer fra Davinde, blev i 2020 restaureret, så den igen kan trække kværn og valse i den gamle møllegård. Foto: Den Fynske Landsby

Man lavede selv de fleste af de ting, man havde brug for, af de naturmaterialer, man havde ved hånden. Energiforbruget var lavt – og den energi, man havde kom fra mennesker, dyr, vind og vand. Man genbrugte alting, indtil det ikke længere havde en funktion. Redskaber og tekstiler blev repareret og lappet. Bøjede søm blev rettet ud. Itugået lertøj blev klinket. I en tid, hvor materialer var dyre, men arbejdsløn billig eller ikkeeksisterende, var det den eneste måde at få ressourcerne til at strække. Så man genbrugte, sled og reparerede sine ting, indtil de virkelig ikke kunne bruges mere. Der var en noget anden tilgang til forbrug, end vi har i dag, men af nødvendighed – ikke som et aktivt valg.

Annonce

Betyder det så, at vi skal til at leve, som man gjorde i 1800-tallet? Nej, selvfølgelig skal vi ikke tilbage til ’de gode gamle dage’, der på mange måder overhovedet ikke var særlig gode! Men måske fortiden alligevel gemmer på inspiration til, hvordan vi kan leve vores liv på en mere holdbar måde nu og i fremtiden, hvordan vi kan spise efter årstiderne, reparere i stedet for at smide ud, købe mere lokalt…

Vindmøllen fra Maderup gennemgik en større restaurering i 2015-19. Nu kan vingerne igen dreje og vise, hvordan vinden gav energi til, at bøndernes korn kunne blive malet til mel. Foto: Den Fynske Landsby

I Den Fynske Landsby har vi besluttet at bruge den opmærksomhed, som vores 75-års jubilæum giver os, til at undersøge om vi faktisk kan ’genbruge fortiden’, når det kommer til bæredygtighed, energi og ressourceforbrug. Til at hjælpe os med det har vi inviteret nogle kendte danske foredragsholdere til at besøge Den Fynske Landsby tre weekender hen over sæsonen. De vil fortælle om, hvordan de selv arbejder med bæredygtighed, genbrug og lokale råvarer og give os deres bud på, hvad vi egentlig kan bruge fortiden til i dag.

Lørdag den 15. maj byder vi indenfor til det første af vores jubilæumsarrangementer, når kogemand og tv-personlighed Nikolaj Kirk kommer og holder foredrag for Landsbyens gæster om Fødevarekvalitet og bæredygtighed. Nikolaj sætter spørgsmålstegn ved tingenes tilstand og byder deltagerne velkommen i kampen for en bedre produktion af råvarer.

Som optakt til sommerferien får Den Fynske Landsby lørdag den 26. juni besøg af designer og gør-det-selv-mand Søren Vester, der er kendt fra tv-programmerne ’I hus til halsen’ og ’Mesterskaberne’. Søren vil tale om at være Kreativ på kommando, om at se nye muligheder i gamle ting og afprøve metoder i forhold til at bygge og skabe ting selv.

Et besøg i Den Fynske Landsby i solskin kan hurtigt blive fyldt med idyl og blomstrende stokroser. Men kigger vi lidt dybere, er der måske også inspiration at hente til vores eget liv? Foto: Den Fynske Landsby


Når sommeren går på hæld, og det er tid til at høste havens frugter, kommer journalist og havebogsforfatter Signe Wenneberg og fortæller om Fremtidens have, og hvordan man kan gøre den mere brugbar både i forhold til madvarer og biodiversitet.

Foruden de inspirerende talere vil jubilæumsarrangementerne også være fuld af oplevelser med Den Fynske Landsbys egne folk. I værksteder, på marker og blandt formidlerne i Levende Historie findes stor viden om og håndelag med de metoder og materialer, som blev benyttet i fortiden, og som stadig giver mening i vore dage, hvis vi vil genbruge, reparere udnytte. årstidens afgrøder og i det hele taget leve lidt mere enkelt.

Du kan læse mere om Landsbyens jubilæumsarrangementer ’Bondeidyl og bæredygtighed’ på www.denfynskelandsby.dk eller på Facebook.

Der var haver til snart sagt alle ejendomme på landet i 1800-tallet, for afgrøderne udgjorde en livsnødvendig del af selvforsyningen. Kålgården gav grøntsager, abildgården gav frugt – og humlehaven sikrede holdbarhed og smag til den hjemmebryggede øl. Foto: Den Fynske Landsby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce