Annonce
Ugeavisen Odense

Borgere hjælper insekter og dyr: Biodiversiteten bliver fremmet i private haver

Finn Obel og Ulla Skov har taget initiativ til at skabe mere biodiversitet i Seden Sogn. Privatfoto
Et borgerinitiativ i Seden Sogn skal gavne biodiversiteten og bringe summen og puslen tilbage til haverne.

Seden: Kort før jul har borgere fra Seden taget skridt til at starte en forening, som skal gavne naturlivet i området.

- Vi er nogle stykker, der har talt meget om biodiversitet i Seden, fortæller Ulla Skov, der sammen med sin nabo, Finn Obel, har oprettet en hjemmeside ved navn, livihaven.dk samt en facebookgruppe ved navn Liv i Haven.

- Vi er interesseret i miljøet og er glade for vores haver og vil meget gerne se alle slags dyr i haverne – både insekter, fugle, padder og andre dyr. Vi elsker at kigge på livet i haven, og vi har også høns begge to, siger Ulla Skov.

Annonce

Man er gået væk fra de der kæmpestore plæner med kortklippet græs. Det er jo en ørken for insekter

Ulla Skov

Kan gøre en forskel

Samen med sin nabo kom hun på  idéen med at skabe en forening, hvor de kunne dele deres glæde for naturen med andre ligesindede i området, og de håber, at deres indsats kan skabe inspiration til, at andre også hopper med på vognen.

Også om vinteren er der brug for at hjælpe naturen på vej. - Det er en stor hjælp til fuglene, hvis man lader æblerne ligge i haven, siger Ulla Skov. Foto: Ulla Skov

- Vi ved jo, at mange dyrearter er truet. Der er færre bier, og mange fugle- sommerfuglearter er forsvundet, og så tænkte vi, at hvis man får den enkelte beboer i lokalområdet til at gøre noget, de har glæde af i deres egen have, så får man pludselig den her biodiversitet, der kan give noget til insekterne, og tanken er at bruge den her gruppe til at inspirere hinanden og kigge på hinandens projekter, siger Ulla Skov og giver et eksempel.

- En populær ting er f.eks. at lave et insekthotel eller et vandhul, så man får nogle små, konkrete projekter, man kan starte på. Og hvis vi er nok, der gør det, så kan det gøre en forskel, siger hun.

Et vandhul gør underværker for padderne. Foto: Ulla Skov
Annonce

Stor interesse

Og det ser ud til, at deres projekt er blevet godt modtaget, for i løbet af de få dage, facebook-gruppen har eksisteret, er der allerede 23 medlemmer tilmeldt Liv i Haven.

- Vi vil jo gerne have så mange med som muligt, og at det bliver en aktivitet, folk lægger vægt på i sin egen have. Hvis man pludselig ser, at naboens have er fyldt med planter og blomster med liv i, så kan det forhåbentlig inspirere til at man selv går i gang, siger Ulla Skov, der mener, at folk har ændret deres syn på naturen.

- Der er ved at ske et skifte i, hvad man synes, der er moderne i haven, og man er gået væk fra de der kæmpestore plæner med kortklippet græs. Det er jo en ørken for insekter, men folk vil have noget, der er mere vildt, siger hun og forklarer, at man sagtens kan kombinere en græsplæne med mere vild natur.

Der skal kun få blomster til for at lokke bierne til. Her er det en humlebi, der hygger sig i Ulla Skovs have. Foto: Ulla Skov

- Jeg har en stor have på 2000 kvadratmeter, hvor der også er meget græs, men vi har ladet mere og mere vokse vildt. Vi har blandt andet områder, hvor brændenælderne får lov at stå, og så har jeg plantet blomster med henblik på at tiltrække insekter, og køkkenhaven hjælper jo også til. Det er rart at vide, at man hjælper naturen lidt på vej, siger hun og understreger en ting, hun lægger meget vægt på:

- Og vi har aldrig brugt gift.

Annonce

Puljepenge måske på vej

Initiativtagerne til facebookgruppen har planer om at skabe en masse aktiviteter til fremme for biodiversiteten, og her øjner de en hjælp fra finansieringspuljen ”Borgerne Bestemmer”, som gælder for Seden Sogn.

- Vores gruppe er jo forholdsvis ny, men vi arbejder på at beskrive nogle projekter, som vi håber falder i god jord, siger Ulla Skov og fortæller, at ansøgningsfristen er 8. januar.

- Så må vi håbe, at der er stemmer nok i området til, at vi kan få hjælp til at få mere af naturen og dyrelivet tilbage. Det giver jo en stor glæde at have noget forskelligt at kigge på, lyder det fra Ulla Skov.

Annonce
Dalum Hjallese Avis

De tre mænd her elsker deres "ekstra" hus: - Der er ingen, der tjener penge på det. De penge, vi får ind, bliver brugt

Annonce
Ugeavisen Odense

- Du skal holde dig væk: Jens bøvler med muldvarpe, men kommunen forbyder ham at tage affære

Annonce
Ugeavisen Odense

Børn i fokus: Castingbureau søger 3-12-årige til model- og filmarbejde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Den yngste var 0, den ældste var 82: Fem generationer deltog i barnedåb

Ugeavisen Odense

EM-helt privat: Mathias Gidsels kæreste var utilfreds

Ugeavisen Odense

Når julelysene slukkes, tændes farverne i Brandts Klædefabrik: - Vi vil skabe en levende by i mørket

Ugeavisen Odense

Odense Zoo tænder igen for lysene: Sender gæsterne på en tur dybt under havets overflade

Skibhus Avisen

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Dalum Hjallese Avis

Erhvervsdrivende har valgt: Bellinge har fået en borgmester

Ugeavisen Odense

Skisæsonen skydes i gang: Danmarks største skioutlet kommer til Odense

Ugeavisen Odense

Landsbyånden var ikke nok: Borgerne gav tusindvis af kroner til den lokale købmand - hurtigt var pengene væk

Ugeavisen Odense

Sune lider samme skæbne som sine fem forgængere: Købmandsbutik går konkurs igen, igen

Ugeavisen Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Ugeavisen Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Skibhus Avisen

Skiftede den hvide kittel ud med det hvide lærred: Den 26-årige sygeplejerske Mathilde springer ud som kunstner efter at have malet med psykiatriske patienter

Annonce