Annonce
Ugeavisen Odense

Borgmesteren om noget af det mest pinlige, han har gjort: Det var knallerthjernen, der producerede den løsning

Peter Rahbæk Juel. Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix
Du har sikkert læst op til flere interviews med borgmester Peter Rahbæk Juel. Men har du nogensinde læst et interview, som ikke havde et eneste spørgsmål om politik? Vi har taget en snak med borgmesteren og givet os selv udfordringen: ikke et ord om politik. Du kan i stedet blive klogere på, om borgmesteren hepper mest på sin yndlingsklub Liverpool eller OB. Om han er frisk på at få serveret ananas på sin pizza. Og ikke mindst få en underholdende fortælling om, hvordan man ikke gør livet lettere for flyttefolk.
Annonce

Har du nogle nytårsforsætter? Nej, det har jeg ikke. For nogle år siden, lavede jeg et nytårsforsæt, og det var, at nu ville jeg aldrig lave flere nytårsforsætter. Det har jeg holdt.

Hvorfor var det slut? Fordi jeg havde lidt for mange oplevelser med nytårsforsætter, som ikke holdt.

Du er jo stor fan af Liverpool. Hvad betyder mest: at Liverpool bliver engelske mestre, eller at OB bliver danske mestre? Årh, det er et ondskabsfuldt spørgsmål. Men den er nok alligevel ikke så svær. Hvor ville det glæde mig, hvis jeg kunne opleve, at OB tog et mesterskab. Men det er jo en situation, hvor det er muligt at få i pose og sæk, for det ene udelukker jo ikke det andet.

Hvad er du virkelig dårlig til? Øvelser, der foregår på gulvet. Det er lidt som om, at når jeg kommer ned og sidde på gulvet, virker tyngdeloven ti gange så meget. Alt bliver bøvlet og svært. Jeg tror simpelthen ikke, at jeg er genetisk disponeret for øvelser på gulvet. Jeg kan godt sidde på gulvet, men så heller ikke mere.

Øl eller vin? Vin. Jeg holder faktisk meget af vin. Må man sige både og?

Jeg har set nogle billeder af dig fra 2010. Spurgt på en pæn måde: Hvad er der sket i mellemtiden? Det er vel 13 til 14 kilo siden. Og det vil jeg gerne fortælle om. I 2014 fik jeg podagra, som en form for urinsyregigt, der sidder i storetåen. Jeg mærkede første gang til det under en ferie. Da jeg kom hjem, tog jeg til lægen og fik lavet en test. Lægen fortalte, at 80 procent af dem, der får det, er genetisk disponeret, og 20 procent får det på grund af virkelig dårlig livsstil. Lægen mente, at jeg var i den første kategori, men jeg valgte alligevel at lægge min livsstil om, og jeg valgte slavisk at udelukke de madvarer, som kan fremprovokere podagra. Det betød, at jeg i et års tid levede uden alkohol, sukker og kød. Jeg arbejder meget og er ikke altid selv herre over, hvad jeg får serveret. Men det gjorde så ondt dagen efter, at jeg ikke kunne andet end at følge anbefalingerne. En sidegevinst var så, at jeg tabte nogle kilo, fordi jeg blev så bevidst om mine egne kostvaner. Den gang troede jeg, at jeg spiste sundt og ikke have nogle uvaner. Men det havde jeg, så det var en øjenåben. Det viste sig så, at det ikke havde en kæft med livsstil at gøre. Det var genetisk.

Men der er vel også sket noget med håret, brillerne og skægget? Ja, ja, men det er vel knapt så mærkeligt? Det kommer med alderen.

Tror du på spøgelser? Nej.

Hvad er det mest pinlige, du har gjort? Jeg har fandeme lavet mange ting. Hvis jeg skal vælge én, så var der en sjov episode, den gang min kone og jeg købte hus. Vi skulle flytte fra en lejlighed, så vi havde købt nogle flere møbler. Det var om vinteren, og jeg var hjemme for at tage imod møblerne, som vi fik leveret. Det var frost, og der faldt sne på trappen, og jeg blev pludselig ramt af frygt. Tænk nu, hvis de gled på den glatte trappe? Så jeg skyndte mig at koge en masse vand, som jeg hældte ud over trappen. Slud og sne forsvandt selvfølgelig, men så lagde der sig et tyndt og spejlblankt lag is på hele trappen og i indkørslen. Det var virkelig knallerthjernen, der producerede den løsning. De stod nærmest i spagat, men de kom heldigvis ind, og ingen kom til skade. Jeg kunne have gravet mig selv ned, det var sgu så pinligt. Tænk, at jeg ikke havde regnet det ud. Men sådan kan det gå, når man forsøger at være serviceminded med hovedet under armen. Siden da har jeg sørget for altid at have et stort lager af salt. Så det har da haft en præventiv virkning.

Ananas på pizza? Det er helt okay. En god Hawaii, det er godt.

Samler du på noget? Nej.

Hvilket navn håber du, kommer på Tinderbox i år? Jeg lever stadig højt på sidste års Tinderbox – ikke mindst Neil Young. Der er mange navne, der ville gøre mig glad, for jeg holder virkelig meget af musik. Jeg gad godt opleve David Bowie, men det er jo i sagens natur svært at få til at ske. Det ville være ret vildt, hvis man for eksempel kunne få Coldplay, Bruce Springsteen eller U2. Men jeg ved godt, at det kræver mere end godt arbejde og penge, for det er ikke hyldevarer.

Hjemmestrik eller mærkevarer? Jeg bliver ikke udsat for så meget hjemmestrik og har derfor ikke rigtig erfaring med. Så det er svært at vurdere.

Hvilken Odense-restaurant skal du helt sikkert besøge i år? Jeg prøver faktisk at komme rundt og prøve lidt forskelligt – ikke mindst når jeg er ude med min dejlige kone. Jeg har ikke lagt en fast plan for 2020, men det er lang tid siden, vi sidst var på Fynboen, så der skal vi måske snart tilbage.

Hvad drømte du om at blive, da du var lille? Jeg havde ikke nogen klar drøm om en bestemt profession. Men som alle drenge, har jeg også været igennem en brandmand- og politiperiode. Da jeg blev ældre, tog jeg på handelsskolen, fordi jeg gerne ville sidde i bank. Det er vist den eneste periode i hele mit liv, hvor bankverden var det sted, jeg gerne ville være. Det endte også med, at jeg faldt for historie, som jeg valgte at læse på universitetet.

Du er oprindeligt fra Skjern. Hvorfor flyttede du til Odense? Jeg flyttede til byen på grund af studiet. Jeg flyttede som 18-årig og har været et smut i København og omkring den danske ambassade i Stockholm. Men begge gange endte jeg med at savne Odense. Odense er en god blanding. Det er en stor by, men alligevel ikke større, end at man møder folk, som man kender, når man går i gågaden. Det fandt jeg ud af efter de to storbyer. Jeg er født og opvokset i Skjern, men jeg kunne ikke bo i en lille by igen.

Men hvis du nu skulle bo i en anden by end Odense, hvilken by skulle det så være? Det er jo næsten tortur at skulle svare på. Det er ikke noget, som jeg har tænkt så meget over. Men hvis jeg skal vælge, siger jeg København. Jeg synes, vi har en fantastisk hovedstad.

Peter Rahbæk Juel

Peter Rahbæk Juel er født den 6. oktober 1977 i Skjern.

Han flyttede til Odense som 18-årig for at læse på Syddansk Universitet. Her har han haft hovedfag i historie og bifag i samfundsfag.

Siden 2006 har Peter Rahbæk Juel været medlem af Odense Byråd for Socialdemokraterne. Den 1. januar 2017 overtog han borgmesterkæden efter Anker Boye. Siden da har Peter Rahbæk Juel været borgmester i Odense Kommune.

Han er gift med Christina Rahbæk Juel og sammen har de to sønner.

Peter Rahbæk Juel. Foto: TV2 Fyn, 2010
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce