Annonce
Ugeavisen Odense

Brillant dame runder de 100

Tre generationer tager imod hos Surel, da Liss Hoppe Surel, flankeret af barnebarnet, Helene, og datteren, Annette, bliver fejret på sin 100-års fødselsdag. Foto: Kurt Rasmussen
Onsdag formiddag var guldsmedeforretningen Surel fyldt med blomsterbuketter og lykønskninger, da Liss Hoppe Surel tog imod gratulanter i den gade, hvor familieforetagende har eksisteret siden 1906.
Annonce

Vestergade: To dannebrogsflag ved indgangen indikerer, at der sker noget usædvanligt hos Surel, og ganske rigtigt – indenfor har et blomsterhav for en stund taget over og overstråler de glimtende smykker i den hæderkronede guldsmedeforretning.

Det er Liss Hoppe Surels 100-års fødselsdag. Hun var indehaver af guldsmedeforretningen i gågaden, indtil hun overlod styringen til sin datter, Annette Surel, for to år siden.

- Jeg stoppede fra den ene dag til den anden, men selvfølgelig følger jeg med hjemmefra, hvordan det går med forretningen, siger hun, og det kan datteren nikke ja til.

- Jo, jeg køber ind til hende, og vi ringer godnat hver aften. Hun er meget vaks og skal lige vende, hvordan dagen er gået, siger Annette Surel.

Annonce

Mådehold

Ved et fint bord sidder hovedpersonen med et stort smil og byder alle gæster varmt velkommen. Der er dækket op med champagne, vand og datterens hjemmelavede kransekager, og fødselaren forstår at vise mådehold.

- Jeg nipper kun til champagnen, siger Liss Hoppe Surel og fortæller, at hun skal holde længe, for hun har inviteret til fest på Knudsens Gaard om aftenen.

- Jeg har ikke så meget familie længere, men jeg har også inviteret mine gamle venner, så det

skal nok blive en hyggelig aften, siger hun.

Annonce

Ung af sind

At aftenens fejring skal blive en succes, er hendes datter og barnebarn ikke i tvivl om.

- Min mor har mange yngre personer i sin vennekreds. For fem år siden lærte hun for eksempel en ung radiolog at kende, da hun var under strålebehandling. Hun er så blevet den nyeste veninde til min mor, og hun og hendes mand skal også med til festen i aften. Jeg synes, det er imponerende at en dame på 95 kan få en ny veninde som er i starten af 30’erne, siger Annette Surel.

Også barnebarnet, Helene Surel, har de positive gloser fremme.

- Min mormor er et kæmpe forbillede og en stor inspiration for mig, og jeg er meget stolt af hende. Det er jo fantastisk, at hun kan være så frisk i den alder, og jeg kan da kun håbe, de gode gener er kommet videre til mig, lyder det fra barnebarnet, der roser sin mormor for stadig at vise interesse for det fag, der har været omdrejningspunktet for familiemedlemmerne gennem flere generationer.

- Hun er meget interesseret i branchen, og vi skal opdatere hende hele tiden, siger Helene Surel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Nøøøj, det’ for børn!

Annonce