Annonce
Ugeavisen Odense

Chokoladehåndværket handler om begrænsningens kunst

Hvis der er noget, odenseanerne kan lide, er det frugt i deres chokolade. Thormar Thorbergsson fortæller, at 50 procent af det, de laver i Odense Chokoladehus, er med frugt. – Vi har arbejdet meget med citrusfrugt, for det er jeg ret glad for. Og det har virkelig fået fat i odenseanerne, og nu skal der næsten frugt i alt, fortæller han. Foto: Christina Jacobsen
Hvad kan man ikke lave med chokolade? Ifølge konditor og chocolatier Thormar Thorbergsson kan chokolade langt mere, end man måske lige tænker over. Med mere end 30 år i chokoladebranchen har han efterhånden en idébank så stor, at han til tider må begrænse sig selv. De sidste 13 år er idéerne endt i chokoladeforme og æsker på hylderne hos Odense Chokoladehus, som Thormar Thorbergsson ejer med sin kone.
Annonce

- Hvad tænker du om denne, Thormar?

En herre i overtøj står ved siden af Thormar Thorbergsson. Han er næsten på vej ud af døren, men han afventer stadig Thormar Thorbergssons dom. Den er lige på hans læber, men hans udtryk er stadig eftertænksomt.

På bordet foran dem ligger en æske chokolade. Men selvom vi befinder os i et chokoladeværksted, er det faktisk slet ikke chokoladen, der er i fokus lige nu. Det er derimod det smalle stykke papir med logo og skriften ”Caramel Collection 2021”. Der ligger flere udgave. Sorte strimler. Hvide strimler. Nogle med pink skrift. Andre med guldskrift.

De nærmer sig den rigtige indpakning. Men det har også været en længere proces.

- Vi har været lidt rundt omkring, men nu er vi vist snart i mål, lyder det fra konditor og chocolatier Thormar Thorbergsson, der sammen med sin kone, Tine Buur Hansen, ejer Odense Chokoladehus.

- Børnene har altid været med os, og det her har altid været en del af deres liv. De går i skole herinde i byen. Vi følges om morgenen klokken syv, og så hopper de af, og vi kører ind i butikken. Efter skole kommer de til butikken, og så går de ned i kælderen og laver lektier, så de er færdige med dem, inden vi kører hjem, forklarer Thormar Thorbergsson. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Millioner af idéer

Almindeligvis plejer årets chokoladeæske at være en blanding af forskellige chokolader. Men i denne kollektion er temaet karamel. Kollektionen hedder i øvrigt 2021, for hvem gider overhovedet at huske 2020, spørger Thormar Thorbergsson retorisk, inden han forklarer, at karamellen de seneste to år har redet på en høj popularitetsbølge.

Men karamel er vel bare karamel, kunne den uprofessionelle måske tænke.

Sådan er det ikke for Thormar Thorbergsson. Han har næsten haft en lige så stor opgave med at udvælge blandt sine nye karamel-opskrifter, som han har haft med at udtænke dem.

Det er generelt sådan, det forholder sig, når konditoren går i det søde hjørne. Og i særdeleshed i chokolade-hjørnet.

- Jeg har arbejdet i branchen i 30 år, så jeg har flere millioner af idéer i hovedet, som jeg langsomt prøver af. Jeg får også inspiration fra konditorblade, når jeg googler på nettet, eller når vi rejser rundt og besøger restauranter og chokoladebutikker. Det hele samler sig i en inspirationsbank i hovedet, forklarer Thormar Thorbergsson.

For arbejdet med chokolade giver uendelig mange muligheder. At mestre chokolade handler faktisk i lige så høj grad om at mestre begrænsningens kunst.

- Chokolade kan så meget. Det er meget velsmagende og har en stor fanskare. Du kan lave is, desserter, støbte chokolader, store dekorationer, chokoladestænger og drikkechokolade. Det er på mange måder et større produkt, end man måske lige tænker, og så giver det mange muligheder, når man er et kreativt menneske. Det sværeste er faktisk at begrænse sig, griner Thormar Thorbergsson og tilføjer:

- Men det er man nødt til. Ellers bliver det alt for uoverskueligt – både for kunderne og for os selv. Så det handler om at finde ud af, hvad kunderne kan lide, hvad vi selv kan lide, hvad de andre butikker ikke har, og hvad der er udfordrende, men alligevel klassisk.

Kollektionen 2021 er ved at tage form. Der bliver finjusteret, så den helt rette indpakning kan godkendes. Chokoladerne her på billedet er blot for at teste æskerne. Den færdige udgave kommer til at indeholde fem forskellige karamel-chokolader, som er nøje udvalgt. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

- Der manglede et mikro-chocolaterie

Det med at vide, hvad kunderne kan lide, det har Thormar Thorbergsson og Tine Buur Hansen efterhånden en ret fin fornemmelse for.

De åbnede Odense Chokoladehus i 2007. Men det var ikke ægteparrets første fælles projekt.

- I 10 år drev vi et konditori og chocolaterie i Reykjavik, hvor jeg er fra. Men i 2006 flyttede vi til Odense, og planen var faktisk, at vi netop ikke skulle være selvstændige. Det var vi løbet lidt trætte i. Tine blev ansat i delikatessebutikken, som tidligere lå i det her lokale, og jeg underviste, holdt foredrag og kørte rundt i norden for et belgisk chokoladefirma, fortæller konditoren.

Da finanskrisen ramte, lukkede delikatessebutikken, som Tine Buur Hansen var ansat i, og ægteparret overtog lokalet.

De startede med at sælge ud af delikatesserne og i takt med, at hylderne blev mere og mere tomme, fandt chokoladen vej ind i butikken.

- Vi besluttede at lave butikken om til en chokoladebutik. Til at starte med var det en langsom proces, men da vi nåede den første jul, begyndte det at gå hurtigt, og vi fik solgt en masse chokolade.

-Jeg havde hele tiden tænkt, at der var et marked i Odense for en butik som denne. Du kan få chokolade overalt, men det er fra de store slikindustrier og chokoladefabrikker. Der manglede et mikro-chocolaterie med åbent chokoladeværksted, mener Thormar Thorbergsson.

Siden da har Odense Chokoladehus fundet sin plads i byen. En god og solid plads.

Og traditionen tro har ægteparret for alvor taget hul på en af årets største højtider i deres branche. Julen, naturligvis.

Hvis der er noget, odenseanerne kan lide, er det frugt i deres chokolade. Thormar Thorbergsson fortæller, at 50 procent af det, de laver i Odense Chokoladehus, er med frugt. – Vi har arbejdet meget med citrusfrugt, for det er jeg ret glad for. Og det har virkelig fået fat i odenseanerne, og nu skal der næsten frugt i alt, fortæller han. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Folk støtter lokalt

- Jeg er i gang med at udvikle nye opskrifter, og i næste uge skal det hele være klart, så det bare er at komme i gang med at producere, fortæller Thormar Thorbergsson.

Han forudser, at julen 2020 i Odense Chokoladehus får større lokal opmærksomhed, end den plejer.

- Vi mærkede det til påske. Mange firmaer i Odense valgte at handle lokalt til deres ansatte for at støtte byen. Min fornemmelse er, at folk i år vil gå endnu mere efter kvalitet og det lokale, understreger han.

Det skaber travlhed i butikken, som kun består af ægteparret selv, en assistent og en ekspedient.

Men selvom en travl jul betyder endnu flere timer med forklæde på i chokoladeværkstedet, mener Thormar Thorbergsson ikke, at man kan få chokolade nok. Ej heller selvom man er chocolatier.

- Vi spiser selv meget chokolade, siger Thormar Thorbergsson og griner.

- Vi har altid meget chokolade i huset, men det er lige så meget til børnenes venner, og når vi får gæster. Folk forventer ligesom, at der er chokolade, når de kommer på besøg. Men selvom jeg arbejder med chokolade fra morgen til aften, nyder jeg stadig at få en kop kaffe eller te og et stykke eller to om aftenen, lyder det Thormar Thorbergsson.

Odense Chokoladehus

Odense Chokoladehus består af butik og åbent værksted åbnede i 2007 og er ejet og drevet af ægteparret Thormar Thorbergsson og Tine Buur Hansen. De er begge uddannet konditorer.

I butikken sælger de blandt andet fyldte chokolade, macarons og fudge. De laver alverdens ting med chokolade på bestilling og kurser i blandt andet chokolade og flødeboller.

Adresse: Nørregade 32

Åbningstider: Tirsdag til fredag kl. 10 til 17 og lørdag kl. 10 til 13.30.

Odense Chokoladehus åbnede i 2007. Foto: Christina Jacobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Hadet har det alt for let

Annonce