Annonce
Ugeavisen Odense

Christinas far fik kræft: - Jeg har brug for at gøre noget

Christina Jacobsen med sine forældre ved den lille lejr til stafetten i 2019. Privatfoto
For seks år siden fik Christina Jacobsens far konstateret kræft. Det lærte hende, hvordan livet kan tage en uventet drejning, og ud af oplevelsen opstod et behov for selv at gøre noget.

Det er et enkelt billede, der bedst fortæller tusindvis af følelser: En mor med sine to børn, der tavst sidder tæt sammen. Hun har en arm om hvert barn, imens tårerne triller ned af kinderne på dem alle.

- Det var så tydeligt, at der manglede en far, og der var ham, de tænkte på lige der.

Christina Jacobsen kvæler sætningen med et næsten gisp, men gør intet for at skjule den kraft, det mentale billede for gud ved hvilken gang har ramt hende med.

Annonce

Hun oplevede det selv med egne øjne for nogle år tilbage til lys-ceremonien ved Stafet For livet. Og det, der i særdeleshed gør ondt, er tanken om, at det er den urimelige skæbne, der rammer nogle familier.

- Min far fik kræft. Han blev både opereret og fik senere stråler, og i dag følges han af lægerne. Det kan lade sig gøre, fordi der er nogle dygtige læger, som har adgang til al den forskning, der kan hjælpe ham. Jeg har min far, og det er jeg så dybt taknemmelig for, men har jeg har også brug for at vise den taknemmelighed. Jeg har brug for at gøre noget, siger hun.

Derfor stod hun til lysceremonien til Stafet for Livet og lod følelserne ramme ved synet af familien med faren i himlen. Derfor går hun år efter år i 24 timer i træk og samler så mange penge ind, som kroppen kan holde til. Og derfor skal du læse hendes historie i et år, hvor corona for andet år har aflyst stafetten, men glemte at sætte sygdommen på pause.

Forandret for altid

Det er seks år siden, at Christina Jacobsen fik beskeden: "Far har kræft" og på et splitsekund blev et andet menneske. Dagen forinden var hun landet i sine forældres sommerhus efter en lang rundrejse i østen med sin søster Mette, og det var klart søskendeparrets opfattelse, at de følgende dage i sommerhuset skulle dedikeres til ubekymret familietid.

- Det var vores mor, der fortalte det. Jeg var godt klar over, at der var noget galt, for allerede da hun gjorde antræk til at fortælle det, kiggede jeg over på min far, som sad med våde øjne. Lige dér gik det op for mig, at de næste ord, jeg skulle høre, ville gøre så ubeskriveligt ondt.

Lysceremonien med personlige beskeder. Privatfoto

- Min far skulle opereres den efterfølgende onsdag. De havde vidst det, inden Mette og jeg tog af sted på rejsen, men de var bange for, at vi så ikke ville tage afsted. Typisk mine forældre, fortæller Christina Jacobsen med et smil, der står i skærende kontrast til alvoren.

Hun smiler også, fordi historien i dette tilfælde ender godt. Alligevel har den for evigt ændret den måde, Christina Jacobsen anskuer livet på. Taknemmeligheden over at have hele familien kæmper konstant med erkendelsen af, hvor lidt der skal til, før livet kan tage en uventet drejning.

- Jeg tror, det er derfor, jeg er gået ind i Stafet for Livet. Det er min måde at gøre noget på. Da min søster og jeg fik at vide, at vores far havde kræft, var de så langt i udredningen, og lægerne var helt trygge. Det har gjort, at jeg på en eller anden måde ikke helt føler, at jeg kan tillade mig at stille mig i samme gruppe som dem, der har haft kræft med en meget usikker prognose inde på livet. Jeg ved ikke, om det giver mening, siger hun og sidder stille i nogle sekunder, inden hun tilføjer:

- Den oplevelse må være så umenneskelig.

Men der er noget, som hun helt sikkert kan hun relatere til.

- Jeg deler angsten for at miste. Den angst har ændret mig for altid, og den har skabt et behov i mig for at gøre noget, fortæller Christina Jacobsen.

- Jeg tror, at det er meget naturligt, at man får brug for at handle, når man oplever - eller har oplevet - krise. Men det kan være svært at få følelsen af, at man rykker noget, når man står ene kvinde. Til stafetten er vi mange, der løfter i fællesskab, og jeg får besøg af både familie og venner, som går med. Jeg har tidligere løbet langdistanceløb, så det vidste jeg i hvert fald, at jeg kunne. Om ikke andet kan jeg køre på min udholdenhed. Og selvom jeg ikke løber i 24 timer, giver det så meget mening for mig at kunne bruge det til at markere en vigtig sag, lyder det fra Christina Jacobsen. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

24 timer for de kræftramte

Det "noget" er blevet Stafet for Livet. En årligt tilbagevendende begivenhed, hvor folk samler penge ind til kræft ved at gå i 24 timer i træk på. Sponsorer giver et beløb per runde, og dermed står indsatsen på sin vis mål med udbyttet.

Christina Jacobsen har tidligere løbet maraton, så den fysiske prøvelse med kontant afregning virkede logisk. At det skulle blive så meningsfyldt en oplevelse, som det endte med at blive, var umulig at forudse.

- Det er de barske fortællinger, der er samlet i det her stafet-univers fyldt med håb. For det er der. Midt i alle de skæbnefortællinger, der er samlet, så overskygger håbet alt, forklarer Christina Jacobsen.

- Jeg tror, det hænger sammen med det fællesskab, der er derude. Jeg har tidligere samlet ind for Kræftens Bekæmpelse, men i Stafet for Livet har jeg virkelig den der fællesskabsfølelse om, at vi kæmper mod kræften sammen. Det giver noget meget specielt, som jeg ikke vil undvære, siger hun.

Heller ikke lysceremonien, går hun uden om, selv om den gør ondt. Det er her, hvor beskeder skrives på lysposer: "Kære morfar, jeg håber du har det godt hos mormor" eller "Vi savner dig, far".

I løbet af dagen kommer familie og venner og går med, og når mørket falder på, tændes fakler langs den 900 meter lange runde, som deltagerne bevæger sig på. Privatfoto

Umiddelbart skulle man tro, at den obligatoriske stilhed i seancen ville blive overdøvet af sønderrivende fortvivlelse, men tilfældet er noget andet.

- Selv om lysceremonien er noget, man skal samle overskud og kræfter til, fordi det er så hårdt, så er det også så meningsfyldt. Der er en helt speciel stemning af håb lige der, og du bliver mindet om, hvorfor vi samler ind - og hvorfor vi skal blive ved med at samle ind, siger hun.

Og det er i den ånd, hun i år - hvor corona som nævnt har aflyst den fælles stafet - samler ind.

- Nej, det er slet ikke det samme, men det giver stadig meget mening. Der er en grund til, at Stafet for Livet varer 24 timer. Det er for at understrege, at kræften er der døgnet rundt. De mennesker, der kæmper med kræft, får aldrig en pause fra den. Heller ikke om natten, og derfor er det også vigtigt for mig, at vi husker, at kræft stadig er her, og at vi ikke er i mål - det ændrer corona ikke på.

Så i stedet for at samle penge ind under stafetten, samler Christina Jacobsen penge ind via en lodtrækningskonkurrence, der involverer en lang række lokale virksomheder, der hver især lægger præmier i formålet. Det har hun tidligere gjort og formåede på den måde at indsamle over 10.000 kroner.

Læs i faktaboksen, hvordan du deltager i Christinas lodtrækning og samtidig støtter kampen mod kræft.

Disclaimer: Læsere af avisen kender med stor sandsynlighed Christina Jacobsen fra spalterne. Hun er journalist på Odense-redaktionen og tovholder på magasinet I Byen Odense. Det ændrer dog ikke på, at hendes historie og sag er stærk nok til at blive fortalt, så derfor skriver vi den, som vi ville have skrevet en hver anden historie

1x lod 20 kr. - 3x lod 50 kr.

Betaling foregår via MobilePay på 22 81 22 56 (skriv Stafet for Livet). Til at trække vinderne, bruges app’en ‘Choose For Me - Random Choice Maker’. Vinderne kontaktes via det nummer, som betalingen er foregået fra.

Lodtrækningen slutter søndag den 16. maj.

Seaweed: 2x gavekort på 200 kr.

Alfred & Kamilla: 2x gavekort for to personer til pizzakursus

Bridgewalking: 2x gavekort for to personer

Storms Pakhus: 2x gavekort

Odense Massage: 2x gavekort på 385 kr.

Jumping Fun: 1x gavekort til entré for to pers.

Velodrom: 3x gavekort på 50 kr.

S’vineriet: 1x gavekort på 400 kr. + 1x vingave

Analog Kaffe: 5x gavekorts på 100 kr.

GASA - Petanque & Shuffle Bar: 3x gavekort på 150 kr.

Il Gusto: 2x gavekort

Creative Space: 1x gavekort på 500 kr.

Deal.dk: 4x gavekort på 500 kr.

Beauty & Style: 5x gavekort på luksus ansigtsbehandling

2x billetter til Søren Huss og Danmarks Underholdningsorkester (Odeon 12. september)

2x billetter til Hjalmer (Byens Ø LIVE 9. september)

2x billetter til Alex Vargas Byens (Ø LIVE 3. september)

2x billetter til Allan Olsen (Musik ved Bøgen 26. juni)

2x billetter til Poul Krebs og Danmarks Underholdningsorkester (Odeon 2. oktober)

Fyens Stiftstidende: 2x billetter til Odense Sommerrevy inkl. picnicbox og fri bar

Fyens Stiftstidende: 2x billetter til Kerteminderevyen

Kulturmaskinen: 2x 2 billetter til Ganger-koncert på Magasinet

GoBoat: 1x gavekort på to timer for op til otte personer

Odense Padelklub: 1x gavekort på 200 kr. (en time for fire personer)

Mida’s Hot Crispy Chicken (Arkaden Food Hall): 10x gavekort på to menuer

Dinøl.dk: 2x gavekort på 250 kr.

Det Gode Sted (Arkaden Food Hall): 2x gavekort på to retter fra menukortet

Papas Papbar: 1x gavekort på 250 kr.

Odense Boulders: 30x gavekort på klatring og sko for to personer

Oriental Barbecue: 3x gavekort på 300 kr.

Masala Corner (Storms Pakhus): 5x gavekort på 100 kr.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce