Annonce
Ugeavisen Odense

De døde alle sammen: Hejren vækker minder fra et blodigt forår

Huset i vandet. Foto: Kristian Isaksen
Skæbnen var hård ved de ænder, der sidste år slog sig ned i Højbys gadekær. Det var med henblik på at få børn og blive gamle her, at de flyttede ind. Men sådan gik det ikke. De døde allesamen. Minderne fra dengang blev vækket til live, da et hus pludselig lå i vandet.
Annonce

For et år siden bragte vi historien om det blodige forår, der ramte andefamilien i Højbys gadekær.

Et nyt kuld ællinger på syv havde set dagens lys, men blev efter kun ganske få dage fravristet deres placering i denne klodes utæmmelige kosmos, da - formodentligt - en fiskehejre på udkig efter et let måltid mad, snappede de små fjerbolde i sig, som var de chokoladeknapper i en gravid kvindes favn.

Babymassemordet fik dog ikke lov at stå alene. Der var plads til forværring. For første gang nogensinde, havde en andemor fundet det lille hus i gadekæret tillidsvækkende nok til at at opbevare det allerdyrebareste. 14 æg, 14 potentielle unger, der led næsten samme skæbne, som deres levende brødre og søstre.

Ingen kæmpe fugl var på spil. Blot god gammeldags slitage og tyngdekraft. Huset kæntrede og æggene gik tabt. Men ondskaben havde stadig et sidste skud i bøssen og da Murphys Lov for længst var trådt i kraft, undrede det nok ingen, at to fladmaste ænder få dage senere lå klinet til asfalten på Højbyvej umiddelbart ved siden af den lille oase.

Gadekærets Venner gættede på, at det var forældrene.

En hel familie med kursen rettet imod mangedobling blev som ved et meteornedslag udslettet fra jordens overflade.

Det kunne faktisk ikke blive værre - hvilket det heller ikke blev. Lige med det samme. En ny andemor fandt vej til gadekæret, lagde en god portion æg, der blev til syv dunede ællinger.

Men for nyligt vendte bøtten igen. Ikke helt om på den anden side, men lidt af vejen. Huset var væltet. Så vidt vides dog uden æg.

Det var hejren, lyder snakken i lokalsamfundet, der tænker tilbage på det blodige forår. Den har siddet på toppen af huset og med sin vægt sørget for at sænke andehjemmet.

Gode kræfter har vistnok meldt sig på sagen og forstærket huset - og tilmed sat jernstivere på toppen, så flere ællingemord gerne skulle være forhindret.

Vi krydser fingre for, at uheldene bliver ved dette ene - og ikke står i kø for at udslette endnu en andefamilie.

Så vidt vides, var der ikke unger eller æg i huset i denne omgang. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce