Annonce
Ugeavisen Odense

Det Kongelige Teater Balletskolen Odense: Eleverne savner at komme ud og vise skolen frem

Charlotte Khader er tidligere balletdanser på Det Kongelige Teater og nu balletlærer på Det Kongelige Teater Balletskolen. Foto: Hasse Frimodt
De sidste par år, har vores forestillinger samlet mere end 7500 gæster i Odense Rådhus. I 2020 var vi desværre nødt til at aflyse, og det gjorde ondt på os alle, siger Tom Due, souchef på Det Kongelige Teater Balletskolen Odense.

Ugeavisen Odense besøgte forleden Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, som er beliggende i Jernbanegade 20. Her forsøger man at få det bedste ud af coronasituationen.

- Det er absolut ingen hemmelighed, at vi savner at komme ud og vise skolen frem. Vores største forestilling er den årlige juleforestilling. Her plejer vi, at fortolke et af H.C. Andersens eventyr. De sidste par år har forestillingerne samlet mere end 7500 gæster i Odense Rådhus. I 2020 var vi desværre nødt til at aflyse, og det gjorde ondt på os alle. Det er en fabelagtig opsætning, hvor børnene på skolen viser, hvor dygtige de er. Det viser også det helt særlige som dansen kan, nemlig at fortælle historier uden ord - det er et magisk univers. Og så er det naturligvis også med til, at vi som skole kan markedsføre os, hvilket vi har enormt behov for, da det er med til at give elever på skolen, siger Tom Due, souschef på skolen.

Tom Due, souchef på Det Kongelige Teater Balletskolen Odense. Foto: Hasse Frimodt

Men man klynker ikke på Balletskolen i Odense. Tværtimod er alle på skolen bare rykket endnu tættere sammen.

- Vi beholder danseskoene på fødderne, og så er det ellers på med arbejdstøjet. Da vi i foråret blev lukket ned, skulle vi ligesom alle andre skoler i gang med at opfinde os selv på ny - vi skulle lære at stå på egne ben på en ny måde. Vi løb på vejen samtidigt med at vi asfalterede den. Vi dansede en helt ny dans, hvor vi ikke kendte koreografien. Og vi var så gode til det. Personalet, eleverne og forældrene var hele tiden omstillingsparate og nyskabende. Vi har et helt sublimt arbejdsmiljø, hvor alle faggrupper arbejder sammen for at få skolen helt op på tå. Vi arbejder på kryds og tværs af faggrupperne, således at det giver sammenhæng og mening i elevernes skoleliv. Så dans og skole danser sammen og støtter hinanden hele vejen, siger Tom.

Tom er utrolig stolt af skolen.

- Nu er vi så lukket ned igen, og vi er endnu bedre klædt på til at lave skole. Det betyder, at der nu er overskud til at være ekstra kreativ - altså fra skærm til skærm. Så nu tilbyder vi  livestreamet dans til skolerne og børnehaverne i Odense Kommune. Vi sender danseglæde fra dansesalen, og så kan eleverne og børnehaverne danse med hjemme i stuerne. Det er lidt ligesom fællessang - det er bare med dans. Og det er godt for den mentale sundhed, siger Tom.


Vi arbejder målrettet på at give vores elever de kvalifikationer, der skal til for at kunne klare sig i den professionelle danseverden.

Tom Due


Eleverne undervises online derhjemme i deres skolefag, og så får de undervisning virtuelt i dans.

Da Ugeavisen Odense besøgte skolen, stod Charlotte Khader klar i dansesalen. Hun er tidligere balletdanser på Det Kongelige Teater og nu balletlærer på Det Kongelige Teater Balletskolen Odense

Så er undervisningen igang. Både lærer og elever elsker at mødes til online danseundervisning. Foto: Hasse Frimodt

Eleverne tikkede ind på online-skærmen én for én og var klar til at modtage undervisning via en videoforbindelse. Denne formiddag var det elever i 5. og 6. klasse, som skulle modtage danseundervisning. Og alle var forberedte og iført dansetøj, og håret sat op som var det en opvisning, de skulle i gang med.

- Jeg savner virkelig mine dygtige elever. Men vi klarer os igennem coronatiden på denne måde. Og jeg bliver simpelthen så glad, hver gang jeg åbner videoforbindelsen ud til eleverne. De udstråler samme store glæde hver eneste gang, de skal træne, til trods for at de skal stå alene i eget hjem. Nogen er på deres værelse, andre i køkkenet og nogen i stuen, men de smiler og er glade. Jeg bliver meget rørt hver eneste gang, når vi skal træne, siger Charlotte.

Når den ikke står på online-træning, står den på skolefag ligesom på alle andre skoler.

Der er enkelte elever der modtager undervisning i denne corona tid på Det Kongelige Teater Balleskole Odense i Jernbanegade. Foto: Hasse Frimodt

- Vi har 115 elever fordelt på klassetrin fra 0. til 9. klasse. Eleverne, der går på skolen, elsker dans, og mange af dem drømmer om en dansekarriere. Enkelte af dem får efter 6. klasse tilbuddet om at fortsætte på Det Kongelige Teater Balleskolen i København. Men får man ikke det tilbud, så er der stadig masser af muligheder for at skabe sig en dansekarriere i ind- og udland, siger Tom Due.

- Vi slukker ingen drømme - tværtimod. Hvis du VIL danse, og du bærer dansen i dit hjerte, så finder vi vejen sammen. Der er brug for dansere i hele verden, og vi kan noget helt specielt. Vi anerkender, at der er brug for at danseren mestrer både det moderne og det klassiske. Så vi arbejder målrettet på at give vores elever de kvalifikationer, der skal til for at kunne klare sig i den professionelle danseverden.

Og det er aldrig for sent at søge om optagelse på skolen.

- Vi oplevede, at en dreng søgte om optagelse, da han skulle starte på gymnasiet. Han havde ikke danset så meget før, men han var enormt talentfuld og kom derfor ind på DGU (Danse grunduddannelsen), som vi har for gymnasieelever. De går i gymnasiet på Odense Katedralskole og modtager danseundervisning hos os. Det er et samarbejde, vi er enormt glade for, siger Tom Due.

- Han trænede hele tiden - og det var virkelig hele tiden. Sikken en viljestyrke. Han har nu skabt sig en dansekarriere, siger Tom.

Ønsker man optagelse på Det Kongelige Teater Balletskolen Odense, så skal man i denne coronatid hurtigst muligt kontakte Tom Due på telefon: 50542007 eller mail: td@kglteater-odense.dk

- Normalt inviterer vi elever til optagelsesprøve på skolen, men det er jo ikke muligt i disse coronatider, så optagelsesprøven laver vi online, indtil det bliver muligt igen at samles til optagelsesprøver på skolen, siger Tom.

Eleverne på skolen er klar til online danseundervisning. Foto: Hasse Frimodt
Charlotte Khader klargøre teknikken inden danseundervisningen som i denne corona tid foregår online. Foto: Hasse Frimodt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Ezzat nægtede at dræbe og flygtede til Danmark: Nu har han skabt et liv i Odense langt fra rædslerne

Annonce