Annonce
Ugeavisen Odense

Dialog med Nikotindjævelen

Torben Madsen er rygestoprådgiver og har blandt andet udgivet bogen ”Din sidste cigaret”. Pr-foto
Januar, så er mange rygere igen gået i kamp mod Nikotindjævelen, og et af hjælpemidlerne i denne kamp kunne godt være at lytte til den dialog, der ofte finder sted mellem rygere og ikke-rygere.
Annonce

- Rygning er da blot et spørgsmål om livskvalitet!

- Javel, og derfor har du selvfølgelig anbefalet dine børn og gode venner at ryge – eller har du? Og hvis ikke, hvorfor så ikke?

Dette modargument husker jeg som et af de allersværeste at svare igen på.

- Det er hyggeligt at ryge!

- Jo, og hvorfor er det så lige, at du inhalerer?

Når rygerne forbinder rygning med hygge, skyldes det ikke, at de hygger sig, hver gang de ryger. Nej det skyldes, at de ryger, hver gang de hygger sig. Ganske som de også ryger, når de ikke hygger sig.

- Rygere er mere selskabelige end ikke-rygere. Derfor går ikke-rygerne med rygerne ud, når der skal ryges.

- Nej, ikke-rygerne går med ud, fordi de kan være, både hvor der må ryges, og hvor der er rygeforbud. Uden denne fleksibilitet ville samtalen mellem rygere og ikke-rygere blive afbrudt ved hver rygepause.

Prøv at iagttage de rygere, der nu står udenfor i såvel regn som kulde og blæst. Ligner de nogle, der er selskabelige – eller hygger sig?

- Rygning får mig til at slappe af!

- Ja, det er rigtigt! Nikotinen i cigaretten lader dig slappe af nogle få minutter, men derpå skaber den selv samme nikotin de abstinenser, som den næste cigaret skal fjerne!

Hvis der fandtes en ”Nobelpris” for geniale salgstrick, må den nødvendigvis gå til tobaksindustrien. At skabe et produkt, som fjerner det ubehag, det selv kort forinden har skabt, er dog genialt. Havde spiritus haft den samme virkning, ville man kunne fjerne tømmermænd ved blot at snuppe et par genstande.

- Jeg kunne godt kvitte, hvis jeg altså ville!

- Du tør ikke, din tøsedreng!

Den største enkeltårsag til fortsat at ryge er den, at rygeren ikke tør andet. Han har det som parterne i et dårligt ægteskab, hvor begge fortsætter ”kampen” af frygt for, hvad alternativet kunne blive.

- Jeg er ikke afhængig af rygningen!

- Ok, og hvornår har du så sidst været røgfri en hel dag!

Blandt rygere er der omtrent 10 procent, der kun ryger ved sociale anledninger, men for resten gælder det, at de ALDRIG går en hel dag uden at ryge.

- Der er så meget andet, der er farligt!

- Nævn blot én ting, der er lige så farlig!

Faktum er, at der i Danmark formentlig dør dobbelt så mange af rygning som af ulykker, alkohol, selvmord, luftforurening, bilulykker, narko, fedme og salmonellaforgiftning tilsammen.

- Døden skal have en årsag!

- Rygerens problem er ikke den tidlige død – men måden det sker på!

Hvis du ikke er udpræget masochist, så bør du ikke bruge dette argument for fortsat rygning. De store ryger-dræbere, så som blodpropper, kræft og KOL, er alle karakteriseret ved, at livskvaliteten står på meget lavt blus i de sidste år af patientens liv.

- Hvad betyder fem eller 10 år mere eller mindre, når man er over 60?

- Spørg dine forældre, dine bedsteforældre eller enhver ryger som ikke-ryger, der er fyldt 60. For mange mennesker er den tredje alder faktisk livets bedste alder.

Ønsker du at vide, hvor meget du allerede – statistisk set – har forkortet dit liv, så regn med 15 minutter for hver cigaret, du har røget. I dage per år svarer det til 3,8 gange antal cigaretter per dag.

- Bedstefar blev 90 år – og han var storryger!

- Ja, og det huskes, fordi det var en sjældenhed!

En rygers levetid siger ikke meget om, hvor gammel han kunne være blevet, eller hvilken livskvalitet han kunne havde haft, såfremt han ikke havde røget. Men der findes bestemt rygere, der bliver meget ældre end forventet. Ganske som der også findes mænd, der er meget højere end de 180 centimeter, der nu er gennemsnittet for danske mænd.

- Hvorfor skulle det lige ramme mig? Det kunne jo lige så godt ramme naboen!

- Ja, og det samme siger den nabo, som du selv er nabo til!

Egentlig et pragtfuldt argument, der viser vores fantastiske evne til at forsvare egne handlinger. Den samme ryger ville måske uden tøven købe en lodseddel med argumentet ”Én skal jo vinde, så hvorfor ikke mig?”

- Jeg holder først, når rygningen begynder at plage mig fysisk!

- Bravo, så er det måske 20 år for sent!

Stort set alle alvorlige helbredsskader i tobakkens kølvand er længe undervejs. Derfor mærkes de først for alvor i 40-60 års-alderen, hvor Nikotindjævelen for længst har sat sine skarpe kløer i rygeren. Meget af det nedbrudte bygges dog op igen; men at tro, at man kan holde, lige før det går galt, det er for optimistisk. Sammenligningen med manden, der sprang ud uden faldskærm, er rammende. Hans sidste ord var ”Indtil nu går det da meget godt!”.

Kilde: ”Din sidste cigaret” af Torben Madsen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Hadet har det alt for let

Annonce