Annonce
Ugeavisen Odense

Disse materialer holder dig varm i kulden

Hvis tøjet skal holde dig varm, skal det både holde på kropsvarmen, lede fugt og sved væk fra kroppen - og fastholde sin isolationsevne i det vejr, det skal bruges i. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Tøjets varmeegenskaber og isolationsevne afhænger af materialet, og hvad det skal bruges til. To eksperter fortæller her, hvordan du bedst holder dig varm.

Stive fingre, følelsesløse tæer og læber, der bliver begyndende blå.

Der er intet værre end at fryse om vinteren.

Men faktisk er en overraskende faktor med til at holde dig varm.

- Hvis man skal koge det ned til én pointe, så er luft næsten den vigtigste faktor, siger Troels Matz, der er friluftsnørd, mangeårig hundeslædeguide og marketingskoordinator i Spejder Sport.

Eller sagt på en anden måde: din krop afgiver hele tiden varme. Og jo bedre du holder på den, jo bedre står du imod kulden.

Så vælg gerne lag på lag, og gå efter tøj, som ikke sidder alt for stramt, siger Charlotte Fischer, der er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut med speciale i tekstil.

- Derudover skal man vide, at nogle materialer har bedre isoleringsevne end andre, siger hun.

Højdespringeren er uld, lyder svaret enstemmigt fra eksperterne.

Uld leder varmen, isolerer optimalt og varmer, selv om det bliver fugtigt af sved. Desuden har uldfibrene en krøllet struktur med mikroskopiske luftlommer, som netop holder på kropsvarmen.

Gå efter så høj en uldprocent som muligt. Mange produkter er iblandet andre materialer, men selve uldprocenten skal helst ikke under 50 procent.

- Til gengæld kan man sagtens gå efter en finere kvalitet såsom merinould, hvis man selv eller børnene synes, at det andet kradser, siger Charlotte Fischer.

Annonce

Fiber ligner dun

Hvis du primært fryser, når du står stille eller venter på bussen, er dun også en mulighed.

- Med dunjakken kan du springe lag-på-lag-princippet over og bare smide jakken, når du kommer ind på kontoret. For dunjakken er så varm, at du kan nøjes med en skjorte under, siger Troels Matz.

Dun har nemlig også en høj isoleringsevne.

Til gengæld har det nogle udfordringer, når det ikke bruges i fjeldklima, men derimod i fugtigt, dansk vintervejr.

Dun mister nemlig sin isoleringsevne, når det bliver vådt.

- Dunfibrene vil simpelthen klaske sammen, så her kommer fibermaterialerne i spil som en tredje mulighed. Fiber er groft sagt en efterligning af dun, men forskellen er, at det varmer, selv om det er vådt, siger Troels Matz.


Fiber er groft sagt en efterligning af dun, men forskellen er, at det varmer, selv om det er vådt.

Troels Matz, friluftsnørd og marketingskoordinator i Spejder Sport


Tjek fiberproduktets isoleringsevne.

Dette vil typisk stå angivet inde i produktet.

- Bamsefor eller fibervat kan sagtens være tykt og se varmt ud - uden at være det, siger Charlotte Fischer.

Fibervat og fleece er nemlig en bred betegnelse.

Derfor vil der også være forskel på, hvor meget luft der er mellem fibrene - og dermed: hvor godt tøjet holder på varmen.

- Hvis det eksempelvis er en jakke, skibukser eller termobukser vil yderlaget også spille en rolle. Derfor tester man det i kombination, og det vil stå angivet som en samlet isolationsevne, siger Charlotte Fischer.

/ritzau fokus/

Fødderne sænker kropsvarmen

  • Du kan tabe varme gennem fødderne, hvis fodtøjet ikke er tilstrækkeligt luftigt eller isoleret.
  • En anden klassisk faldgrube er at fryse, fordi man bruger sine vandrestøvler som vinterstøvler. Vandrestøvler er nemlig stive i sålen for at fiksere foden, og derfor bliver blodgennemstrømningen ikke naturligt holdt i gang.
  • En optimal dansk vinterstøvle er derimod en såkaldt "pac boot". De fås i mange modeller, men kaldes ofte "Sorel-støvler" på dansk. Den har både en tyk og bevægelig sål, og samtidig holder den vind og vand ude.
  • Derudover er man alt andet lige bedre stillet, hvis man lægger en indlægssål af uld eller filt ned i sine kondisko eller pæne støvler.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Ezzat nægtede at dræbe og flygtede til Danmark: Nu har han skabt et liv i Odense langt fra rædslerne

Annonce