Annonce
Ugeavisen Odense

Dna-spor fra 70 unge i stenkastersag fra Fynske Motorvej: Endnu flere unge fra Odense-forstad skal afhøres

Det var fra denne bro på Langesøvej hen over Fynske Motorvej, at en 30 kilo tung betonflise for godt fire år siden blev kastet ned og dræbte en tysk kvinde i en bil. Drabssagen er endnu ikke opklaret, og nu undersøges en række unge menneskers færden på tidspunktet for drabet. Arkivfoto: Michael Bager
Op imod 70 unge fra Odense-forstaden Tarup afhøres af Fyns Politi, og flere kommer til, i jagten på den eller de gerningsmænd, som i 2016 smed en 30 kilo tung betonflise ned på Fynske Motorvej og dræbte 33-årig tysk mor.
Annonce

Fyn: Op imod 70 unge mennesker fra Odenseforstaden Tarup er ved at blive afhørt af Fyns Politi og få taget deres dna i efterforskningen af drabet for fire år siden på den 33-årige tyske kvinde Nelli Gosmann på Fynske Motorvej.

Kvinden sad på bagsædet i familiens sorte Seat Leon, da en 30 kilo tung betonflise blev smidt ned fra en bro på Langesøvej nord for Skallebølle på Fynske Motorvej. Stenen ramte den tyskindregistrerede bil og dræbte kvinden, mens hendes 36-årige ægtemand Andreas Gosmann blev invalideret for altid. Parrets dengang femårige søn slap med lettere knubs.

Familien krydsede tidligt om morgenen den 21. august 2016 Fyn på vej hjem fra ferie i Sverige til Recklinghausen nordvest for Dortmund i Midttyskland, da betonflisen blev kastet, skubbet eller smidt ned og ramte bilen. Siden har politiet haft en intensiv efterforskning i jagten på den eller de personer, som begik drabet.

- Vi er oppe på mellem 65 og 70 personer, som vi kan knytte til det, vi kalder Tarup-gruppen, og som vi er i færd med at afhøre og undersøge nærmere. Og der kommer stadig nye personer til, vi skal afhøre, siger Jack Liedecke, efterforskningsleder i Fyns Politi.

Annonce

Dna fra hærværkssager

Når politiet er begyndt at afhøre unge mennesker fra netop Tarup-området skyldes det, at den nedkastede flise formentligt stammer fra et byggeområde ved Tarup Center, og at der i samme område havde været flere tilfælde af hærværk forud for stenkastet.

Blandt andet kan man koble dna-spor fra tre tidligere hærværkssager i Tarup til en stenkast med en 40 kilo tung sten i september 2017 ved en motorvejsbro på Spedsbjergvej vest for Blommenslyst, bare få kilometer fra, hvor den 33-årige kvinde knap et år forinden var blevet dræbt.

Fyns Politi viser en betonsten magen til den, der i august 2016 blev kastet mod en tysk bil på Fynske Motorvej nord for Skallebølle og dræbte en 33-årig tysk mor. Politiets efterforskning koncentrerer sig lige nu om en gruppe af unge mennesker fra Tarup-området. Arkivfoto: Michael Bager

Der var et såkaldt dna-match mellem den 40 kilo tunge sten og spor på gelænderet på motorvejsbroen og en dåse snustobak. Snustobakken har man tidligere været ude at offentliggøre i håb om, at nogle ville kunne genkende den. På den 30 kilo tunge sten, som dræbte kvinden, blev der også fundet dna-spor, men af så ringe kvalitet og mængde, at man ikke med sikkerhed kan fastslå gerningsmanden.

Der er blandt andet fundet dna-spor på en dåse snustobak magen til denne, som blev fundet på et gerningssted ved Spedsbjergvej efter et stenkast på motorvejen lørdag den 9. september 2017. Arkivfoto: Fyns Politi

- Vi har ud over at afhøre de unge mennesker også taget deres dna, men der er indtil nu ikke noget sammenfald eller match med de spor, vi har fra gerningsstedet, siger Jack Liedecke.

Stenen fra drabet på kvinden er en såkaldt type 2-hjørnesten, fremstillet hos IBF Sten i Ejby på Sjælland. Det er en særlig sten eller flise, som bruges af entreprenører, murere, byggefirmaer og anlægsgartnere til bygning af støtte- og støjmure samt høje mure.

Det er ikke nogen, almindelige husejere kan købe i et byggemarked, og netop ved et byggeri ved Tarup Center blev disse sten brugt i sommeren 2016. Derfor spiller Tarup en central rolle i efterforskningen og måske opklaringen af sagen, ligesom dna-sporene fra hærværkssager i samme forstad gør det.

Annonce

Håber på gennembrud

Fyns Politi har mere end fire år efter drabet langt fra opgivet håbet om at finde den eller de gerningsmænd, som kastede betonflisen ned på Fynske Motorvej.

Tarup-sporet i stenkastersag

Et hus på Bakkevej i Tarup blev den 24. december 2015 ramt af sten, hvor ruder blev knust. Det var det første stenkast, som matcher det dna-spor, der senere blev fundet ved motorvejsbroen på Spedsbjergvej.

Endnu et hærværk med stenkast blev begået den 3. marts 2016 på Tarupvej i Tarup. Her sikrede politiet stenkasterens dna-spor.

Tidligt om morgenen den 21. august 2016 blev to betonfliser på hver 30 kilo og to brosten på hver 10 kilo kastet ned fra motorvejsbroen på Langesøvej. Den ene sten ramte en bil med en tysk familie, og moren Nelli Gosmann var dræbt på stedet. Politiet fandt også her dna fra samme stenkaster, og efterlyste en mørk eller grå Volvo 245 stationcar, som et vidne havde set køre i området.

Venstre-politikeren Marlene Ambo-Rasmussen fik den 26. september 2016 smadret ruder i sit hus på Jernbanevej i Tarup. Dna-spor viste, at det var stenkasteren, der igen havde været på spil.

Den 9. september 2017 nåede et bilist at undvige, da en 40 kilo tung marksten blev kastet fra motorvejsbroen på Spedsbjergvej. Hændelsen gav politiet et gennembrud i stenkaster-sagen: De fandt dna-spor fra en mand, der kæder de to forrige stenkast på motorvejsbroerne sammen med de tre hærværk i Tarup.

Samtidig fandt politiet en dåse snustobak af mærket "Ink Strong Original" på broen, som muligvis har tilhørt en potentiel sammensvoren. Center Kiosken i Tarup var på dét tidspunkt en af få butikker, der solgte netop det mærke snus.

Hundredvis af vidner er blevet afhørt, telemasteoplysninger er nøje trevlet igennem for brugbare oplysninger, hundredvis af dna-skrab sikret, og videoovervågning fra tankstationer og andre steder i nærheden blev sikret umiddelbart efter stenkastet. Alligevel er sagen fortsat uopklaret, men langt fra opgivet.

- Vi har hverken gemt eller glemt sagen. Det er den bestemt ikke. Den har forskellige prioriteringer i forhold til andre opgaver, og vi arbejder med den løbende, siger efterforskningslederen.

Har man oplysninger sidder Fyns Politi klar på telefon 1-1-4.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce