Annonce
Ugeavisen Odense

Drømmen om OL: Livet som elitesvømmer er ikke let - især ikke uden vand

Hver anden dag hopper Victor i vådragten og svømmer en times tid for ikke at miste "vandfølingen". Privatfoto
Når man som elitesvømmer i starten af sæsonen, planlægger, hvornår man skal toppe, er træningen planlagt og skræddersyet til, at man skal være klar til at yde sit maksimale på præcise datoer. Victors plan var, at han skulle toppe nu.
Annonce
Covid-19 har gjort, at hele Victors hverdag har taget en kæmpe drejning.
Når man som elitesvømmer i starten af sæsonen (august måned), planlægger, hvornår man skal toppe, er træningen planlagt og skræddersyet til, at man skal være klar til at yde sit maksimale på præcise datoer.
Victors plan var, at han skulle toppe den 28.-31. marts.
- Personligt havde jeg sammen med min træner Winnie Faber sat mig for at kvalificere mig til de Europæiske Juniormesterskaber. Hård træning siden januar som i de hårdeste uger indebar 60 kilometer i vandet om ugen og så ti dages træningslejr i Tyrkiet, inden vores ”nedtrapning” ville starte. Det vil sige, der hvor man begynder at skrue ned i meter og styrke og klargøre og finpudse de sidste detaljer, inden jeg skulle toppe til Danmarksmesterskaberne i Taastrup, siger Victor.
Torsdag aften den 12. marts tog hele sæsonen, ja faktisk Victors hverdag en kæmpe drejning. Svømmehallerne i hele Danmark lukkede, så der ingen risiko var for at blive smittet. En svømmers værste mareridt.
- Når man træner så meget i vandet, får man det, som kaldes ”vandføling”, som gør, at man lettere kan "trække i vandet" og føle, hvor man ligger. Den vandføling mister man utrolig hurtigt indenfor et par dage. Udover at svømmehallerne lukkede, blev vores Danmarksmesterskab også aflyst. Altså Olympic, European og Nordic Trials. Det resulterede i, at mit delmål om at kvalificere mig til Junior EM blev forhindret, siger Victor.
Junior EM som holdes i Aberdeen håber Victor stadig bliver afholdt til sommer, og han har stadig chancen for at svømme kvalifikationstiden til hvilket som helst stævne inden midten af juni måned.
- Lige meget hvad giver jeg ikke op, Junior EM er bare et delmål på vejen til forhåbentlig OL i 2024, siger Victor.
Victor Nygaard studerer også på Tietgen Handelsgymnasium, hvor han går i en eliteklasse sammen med en masse andre elitesportsudøvere.
- Jeg har valgt at tage min uddannelse gennem fire år, for at skabe mest mulig fleksibilitet mellem min svømning og skolen. Men derfor skal jeg stadig studere. Bare virtuelt.
I denne tid forsøger Victor at finde alternative måder at træne på. For tiden ser hans hverdag i en Corona-plaget tid sådan her ud:
Tidligt op om morgenen for at bibeholde hans faste rutine.
Morgentræning bestående af enten løb, cykel, styrketræning i haven eller cirkeltræning inde i stuen.
Derefter starter Victor det virtuelle studieforløb indtil eftermiddagstid. Så skal han igen i gang enten med løb, cykel, styrketræning i haven, eller cirkeltræning inde i stuen.
- Cirka hver anden dag tager jeg til stranden eller Davinde sø, hvor jeg hopper i våddragten for at svømme op til en time. På den måde kan jeg bibeholde min form og vandføling. Vandet er kun fem grader koldt, men det er intet problem, så længe jeg minder mig selv om, hvorfor jeg gør det, siger Victor Nygaard.
Selvfølgelig er Victor meget spændt på at se, hvad tiden bringer. Han har dog på intet tidspunkt givet op på nogen måde.
- Jeg er overbevist om, at denne corona-periode styrker mig som menneske. Der bliver tænkt så mange kreative tanker for tiden, og vi har aldrig før hjulpet hinanden så meget, som vi gør nu. Det er fantastisk.
Og netop hjælp har Victor fået fra Fangel Kro og Hotel, som har sponseret ham en våddragt og en stor varm ”parkacoat”, som har gjort det muligt for Victor at træne uanset forholdene.
- Men vigtigst af alt har jeg min familie ved min side, som støtter mig 110 procent. Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis jeg ikke havde dem, ville jeg aldrig komme igennem disse hårde perioder. Det handler om at hjælpe og støtte op om hinanden, hvor vi kan, siger Victor.
Hele familien Nygaard står bag Victor, og er parate til at hjælpe ham med at nå hans drøm om at kvalificere sig til OL i 2024 og 2028.
- Jeg er så heldig, at min familie hjælper med betaling af træningslejrer, stævner, træning og udstyr. Derudover indtager jeg op mod 8000 kcal hver dag, og det er bestemt ikke billigt at finansiere. Derfor leder jeg efter firmaer, fonde eller privatpersoner, som vil støtte mig, og som har lyst til at være med på rejsen mod succes. Mit mål er at deltage ved de Olympiske lege i 2024 og 2028, siger Victor Nygaard.
Ved interesse af sponsering kan Victor Nygaard kontaktes på mail: victor@familiennygaard.dk
Drømmen er stadig at kvalificere sig til OL I 24 og 28. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Politiet tilkaldte assistance fra Jylland og Sjælland til coronademonstration: - På et tidspunkt er der rigtig dårlig stemning

Annonce