Annonce
Ugeavisen Odense

En oase midt i industrikvarteret: Erik har leget gud i sit eget paradis

Eriks Hansen er i dag pensioneret, men i sit arbejdsliv var han maskinarbejder. - Der er ikke mange af mine gamle kolleger, der ved så meget om planter, men min gamle mester sagde altid, at en maskinarbejder skulle være i stand til lidt af hvert. Og det er haven et bevis på. Foto: Kristian Isaksen
Da Erik Hansen i 1984 flyttede ind på Blangstedgårdsvej 85, havde han ingen planer om, haven skulle tildeles nogen særlig opmærksomhed - men den ene plante overtog den anden og pludselig havde manden skabt sit eget lille paradis.
Annonce

Blangstedgård: - Jeg købte ikke matriklen, fordi haven skulle være noget vildt. Jeg ville have et træ, som jeg kunne sidde under og nyde en kop kaffe, fortæller Erik Hansen, imens han fra udestuen panorerer blikket over sin have.

Foran ham breder sig 1800 kvadratmeter velplejet jungle, som i udseende er milevidt fra den oprindelige forestilling.

- Ja, det greb lige pludselig om sig. Det begyndte med et staudebed. Derefter købte min kone og jeg et drivhus til hinanden i sølvbryllupsgave. Men der gik ikke længe, før min interesse havde sprængt rammerne for, hvad det kunne indeholde.

Interesse. Skift det ord ud med flammende passion, og så har vi et mere korrekt billede af Erik Hansens forhold til haven og de planter, der vokser i den.

Måske havde de grønne arealer bag huset udviklet sig sådan med tiden uanset hvad. Eller måske var haven aldrig rykket sig fra den indledende og simple plan, hvis ikke en bestemt vækst havde tændt Eriks indre botanikmonster.

I 2018 kom pavillonen til. En stor berigelse for især de gæster, der besøger haven med en medbragt madpakke. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Ny kærlighed

Ved indgangen til Eriks Oase - det er haven blevet døbt - kurver en stenbelagt gang sig bagom huset. Som et ydre skelet følger en lang fuchsia-pyntet pergola den første del af ruten.

De hænger i små tønder og sætter en rustik ramme for beskueren.

Det er ikke et tilfælde, at fuchsiaen har indtaget så fremtrædende en placering i oasen. Den farvesprudlende plante troner nemlig også højest på amatør-botanikerens personlige plantepodie.

Eriks Oase

Eriks Oase har siden 1999 afholdt åben have fra midten af juni til midten af august på udvalgte datoer - i år er der åben 11. og 12. juli fra 10 til 17.

Er man forhindret, kan man træffe aftale med Erik Hansen om et besøg uden for det angivne tidsrum på telefon 6077 8534. Også hele selskaber er velkomne.

Haven er kørestolvenlig, da der er lagt fliser ud hele vejen rundt på stierne.

Ønsker du at spæde flere planter til din egen samling, så sælger Erik Hansen også sine helt egne hjemmegroede vækster.

Da denne specifikke vækst fangede hans blik tilbage i 80'erne, var der ingen vej tilbage. Den åbnede døren til en ny verden af visuel forkælelse, friske dufte og latinske gloser.

En verden, hvori Erik Hansen som skaber kunne eksperimentere med det liv, der skulle spire omkring ham.

Fuchsiaen forførte ham, men repertoiret er sidenhen ekspanderet ganske betragteligt. Her mere end 30 år senere har oasens fader absolut ingen anelse om, hvor mange planter der er. Hverken i antal eller arter.

Og det har intet at gøre med den konstante blomster-rus, han synes at være i. Det er simpelthen, fordi mængden er enorm.

- Men der er over 100 dagliljer. Det ved jeg. Resten har jeg ikke styr på og det vil tage for lang tid at tælle, griner han.

Haven er indrettet med stier overalt, der leder gæsten rundt på nye veje til nye skønne syn. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Al tid til oasen

De fleste mennesker har på et eller andet tidspunkt været voldt stort besvær med blot at holde liv i en simpel stueplante.

Her er i dette omfangsrige flora-mekka er ikke så meget som antydningen af et brunligt blad eller et for tungthængende blomsterhoved.

Det har krævet kærlighed - en kærlighed, der går to veje.


Fra år til år kommer folk forbi på deres første besøg. De kan have boet tæt på eller bruger vejen hyppigt og de ville aldrig have gættet på, at der var en have som denne inde bagved. Det bliver en mere markant overraskelse, når kontrasten er så skærende.

Erik Hansen


Imens Erik Hansens sanser mæsker sig i og næres af oasens mange indtryk, lever den omvendt af at spise sin skabers tid.

Noget for noget.

- Jeg bruger alle de timer og minutter, jeg har til overs, herude. Og det er ikke nok. Jeg synes altid selv, der er mere, der kunne være gjort pænere. En busk, der kunne beskæres lidt eller en krukke, der skulle rykkes. Men det er ikke noget gæsterne bemærker. De er altid imponerede. Man er jo bare sin egen største kritiker, siger han, og hiver en knækket stængel ud af en af de små fuchsia-tønder.

Erik Hansen flankeret af de planter, som tændte gnisten for ham i havesammenhæng - fuchsiaer. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Have-besøg

Oase er vel det mest præcise navn til værket. En oase er kendetegnet ved at være en frodig undtagelse i et goldt landskab.

Og der er ikke megen romantik over Olfert Fischers Vej og Blangstedgårdsvej, der løber i forlængelse af hinanden. Industri, grå bygninger og hegn i samme kulør præger billedet.

Normalt blæser man forbi nummer 85.

- Fra år til år kommer folk forbi på deres første besøg. De kan have boet tæt på eller bruger vejen hyppigt og de ville aldrig have gættet på, at der var en have som denne inde bagved. Det bliver en mere markant overraskelse, når kontrasten er så skærende, fortæller Erik Hansen, der siden 1999 har holdt åben have i udvalgte weekender over sommeren.

- Jeg havde været på andre havevandringer for at finde inspiration. Jeg nåede frem til, at min have da var mindst ligeså pæn som mange af de andres, så jeg tænkte, at jeg burde dele det smukke syn med omverdenen.

I de gode weekender har oasen trukket hen imod 300 besøgende. I de dårlige er historien en ganske anden.

- Vi havde også åben have i sidste weekend. Der kom seks om søndagen. Sådan er det, når vejret er dårligt, fortæller han, og krydser fingre for den kommende weekend.

Haven er åben 11. og 12. juli fra klokken 10 til 17.

Planter og buske breder sig overalt. Foto: Kristian Isaksen
Små detaljer som denne lille fontæne fuldbyrder indtrykket af paradis. Foto: Kristian Isaksen
Drivhuset - hvor Erik Hansen eksperimenterer med planterne. Foto: Kristian Isaksen
En indbydende indgang til haven. Foto: Kristian Isaksen
Eriks Oase. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce