Annonce
Ugeavisen Odense

Fredens Kirke fylder 100 år: Ensom mand testamenterede sin formue til Skibhuskvarterets hellige hus

Fredens Kirke fylder 100. Billedet her er taget for et år siden - før det store træ til højre blev fældet. En ny blodbøg bliver plantet i forbindelse med fødselsdagen - hvor den skal stå vides ikke. Foto: Kristian Isaksen
Fredens Kirke fylder 100 år og hele ugen bliver fødselsdagen markeret. I mandags blev et kunstværk afsløret - indkøbt for en testamenteret arv fra tidligere kirkegænger.
Annonce

Skibhus: Når den eneste kirke i Fyns største sogn fylder 100 år, skal det naturligvis fejres.

26. september runder Fredens Kirke det særdeles skarpe hjørne og i dagene op til er der flere arrangementer.

Dog har en vis pandemi spændt ben for de helt store udskejelser - alligevel mener sognepræst Christian Raun Larsen, at kirken bliver fejret behørigt.

- Vi er selvfølgelig blevet nødt til at begrænse os, men vi synes egentlig, vi har kunnet udleve de tanker, vi havde - bare i lidt mindre målestok på visse områder, fortæller han, og henviser blandt andet til den store fællesspisning, som af sundhedsshensyn måtte skrues ned til 75 deltagere.

Annonce

Kunstværk indviet

I mandags blev et nyt kunstværk afsløret - alle nysgerrige måtte være med, for kirkens personale havde sørget for at sende gæster ind i hold.

- Den meget anerkendte Maja Lisa Engelhardt har i forbindelse med fødselsdagen lavet et relief til os. Det kunne vi indkøbe for dele af den arv, en kirkegænger havde efterladt os, fortæller præsten.


Det er jo en smuk historie. I kunstverdenen er det typisk mæcenerne, der med store armbevægelser finansierer kunst, som skal eksponeres og generere penge. Her er der tale om en enkelt person, der ønskede at være nærmest anonym og som med sin donation er skyld i, at hans eftermæle for evigt vil leve i kirken og blive en del af historien. Relieffet skal jo forhåbentlig også stå her om 100 år.

Christian Raun Larsen


I må have gjort indtryk?

- Det er halvandet år siden, han døde. Han havde ingen andre. Han er kommet lidt i Mandagscaféen og har benyttet sig af besøgstjenesten. Vi kendte ham ikke så godt. Han ville gerne være her, men ønskede ikke den store opmærksomhed. Det var overraskende, at vi stod i testamentet. Så ja, kirken må have betydet meget for ham, siger Christian Raun eftertænksomt og påpeger, at også kunstneren Maja Engelhardt bed mærke i den historie.

- Det er jo en smuk historie. I kunstverdenen er det typisk mæcenerne, der med store armbevægelser finansierer kunst, som skal eksponeres og generere penge. Her er der tale om en enkelt person, der ønskede at være nærmest anonym og som med sin donation er skyld i, at hans eftermæle for evigt vil leve i kirken og blive en del af historien. Relieffet skal jo forhåbentlig også stå her om 100 år, fortæller præsten, der automatisk også selv er blevet en del af sognets evighed.

Annonce

Store forandringer

- Det er en sjov begivenhed at være med til. Den gamle historie blusser op ad sig selv og jeg kan sidde inde i præsteværelset og kigge på alle billederne af de præster, der har været. Lige fra 1920 og op til nu. Man kan se, hvordan typerne har ændret sig. At være en del af den kæde, der har bestået i så lang tid, det er noget særligt.

Christian Raun Larsen i kapellet, der ikke er blevet brugt til det oprindelige formål i mange år. Grundet pladsmangel det seneste år er mange ting forandret i Fredens Kirke. Foto: Kristian Isaksen

- Derudover er det jo også spøjst at tænke på, at kirken i sin tid blev finansieret af fattige arbejdere. Det var dem, der boede i sognet. I dag er Skibhuskvarteret jo et dyrt sted at flytte til. Det er ikke Hunderup, men populariteten har presset priserne op. Befolkningen er en helt anden og den står på skuldrene af nogen, der virkelig mente, de havde brug for en kirke. Den historie bør man have respekt for.

Tirsdag blev der råbt hurra for kirken - en sjat dage før fødselsdagen, men programmet skulle hænge sammen, for om lørdagen er der jubilæumskoncert.

Torsdag kigger Johnny Wøllekær fra Historiens Hus ud sammen med bysbarnet Anders W. Berthelsen. De har sammen forfattet en bog om Fredens Kirke med alle de tænkelige og utænkelige anekdoter en sådan kan indeholde.

Og søndag er der en særlig festfudstjeneste, hvor kun inviterede kommer med af hensyn til coronaens usynlige fangarme.

Tillykke til kirken skal det lyde fra avisen. Mon ikke du står her om også 100 år.

Fredens Kirke på forsiden 27. september 1920. Foto: Odense Bys Museer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Bessehjælp: Book en Besse

Annonce