Annonce
Ugeavisen Odense

Enestående dråber: Claus åbner Odenses første whiskydestilleri

Whiskytønder som denne skal der destilleres i - og processen skal udfolde sig lige for øjnene af gæsterne. Foto: Kristian Isaksen
Der er mange ting i Munkebo Brewerys produktion af whisky på havnen, der gør destilleriet unikt.
Annonce

Havnen: Claus Christensens øjne skinner, armene fægter omkring, som sad de på en dirigent i symfonien og han lyder som en blanding imellem en excentrisk kemiprofessor og et barn, der vil forvandle nullermænd til chokoladeknapper, når han vandrer omkring i pakhuset og taler om sine planer for Munkebo Brewery.

Den altafgørende forskel er dog, at Claus Christensen ikke bare rabler løs. For under den sprudlende og til tider løsslupne fantasi er der et fintmasket net af biologisk viden, der holder drømmene oppe.

Han er biolog med en Ph.d. i Sundhedsvidenskab og med noget så ejendommeligt som sit eget gærlaboratorium i Solrød Strand

Så når han siger, han vil destillere whisky på honningbier, skal man ikke grine. Man skal lytte.

Brygmesteren har gang på gang formået at transformere sine vilde visioner om til drikbare resultater.

Det har han endda modtaget hædersbevisninger for.

Og whisky-eksemplet herover bliver næste store skud på ambitionsstammen.

Munkebo Brewery

Munkebo Brewery blev grundlagt i 2013 af biologen Claus Christensen, der efter et arbejdsophold som brygger i de sydtyske bjerge vendte hjem til Danmark.

Han har høstet flere priser for sine kundskaber - deriblandt to European Beer Star-medaljer og i 2014 udråbte Danske Ølentusiaster bryggeriet som årets bryggeri.

Mest kendt er Munkebo Brewery for sidste års karambolage med det tyske Wacken Brauerei, der mente at have taget patent på 23 navne fra nordisk mytologi.

Det omfattede tre af Claus Christensens øl - Ragnarök, Baldur og Sleipnir.

I 2016 sikrede bryggeriet sig beskyttelsen - altså efter, Claus Christensen havde døbt sine øl.

Han mente, navnene var allemandseje og føjede ikke tyskerne, der ellers havde retten på deres side.

- Jeg har ikke hørt fra dem siden. De røg ind i noget af et stormvejr for deres smålighed, så nu lader de mig vist være, som han fortæller.

Annonce

Enestående proces

- Det bliver historisk af flere årsager. Det bliver den første produktion af whisky i Odense og er lavet 100 procent på danske råvarer. De fleste andre destillerier vil have gær fra Skotland eller England. Det er helt enestående, at vi har en gær fra Danmark, fortæller han, og bliver nødt til at berøre en flig af sin indre nørd for at forklare sin uvidende lytter, hvad det indebærer.

- Jeg har isoleret gær fra biernes fødder i petriskåle. Det er der i øvrigt aldrig nogen, der har gjort før, så nu har vi vores egen unikke whisky-gærstamme, fortæller Claus Christensen, der har forsket vidt og bredt i, hvordan man isolerer gær fra naturen.

Man må dog væbne sig med tålmodighed, hvis mundvandet allerede er begyndt at løbe - for destilleriet vil først begynde sit eventyr næste sommer, hvor whiskyen hældes på træfade som blandt andet skal påvirkes af den friske havluft.

Herfra går der så yderligere mindst tre år, inden de innovative dråber tappes på flasker.

Der skal laves 800 flasker og de kan forudbestilles allerede nu.

Claus Christensen har gjort meget ud af interiøret. Bordet her er faktisk en dør. Foto: Kristian Isaksen
Claus Christensen kan have gang i mange øl på én gang. Flere haner i den mere end 150 år gamle øltønde gør det muligt at møde mange behov. Foto: Kristian Isaksen
Der er kommet charme ind i det gamle pakhus. Foto: Kristian Isaksen
Der er en fabelagtig udsigt fra Munkebo Brewery og udover kanalen. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Nøøøj, det’ for børn!

Annonce