Annonce
Ugeavisen Odense

Ensomhedscharter på vej: Odense skal være en by uden ensomhed

Alt for mange mennesker er ensomme, og det vil Odense Kommune nu gøre op med. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
En by, hvor ingen borgere oplever ensomhed. Det er målet for politikerne på ældre- og handicapområdet i Odense, der netop har udfærdiget et ensomhedscharter, der skal forene odenseanerne i kampen mod ensomhed.

Odense: Det er ikke sikkert, du selv oplever det eller kender nogen, der gør. Og faktisk taler vi heller ikke særlig meget om ensomhed i Danmark. Men tallene fra befolkningsundersøgelsen ’Hvordan har du det’ fra 2017 taler deres eget klare sprog: Syv procent af borgerne i Odense oplever at være uønsket alene, og fem procent oplever, at de ikke har nogen at tale med, når de har problemer eller brug for støtte.

Annonce

Til kamp mod ensomhed

Ensomhed er altså et reelt vilkår for en del af befolkningen i Odense, og det er en tilstand, der både påvirker trivslen og sundheden hos den involverede målgruppe. Derfor lanceres der nu et nyt tiltag mod ensomhed i Odense nemlig ’Ensomhedscharter Odense’.

Ifølge Søren Windell, der er rådmand på ældre- og handicapområdet, er der for mange odenseanere, der oplever uønsket ensomhed.

- Det kan vi som samfund ikke være bekendt. Derfor er det mit store håb at få Odense til at stå sammen som by i kampen mod ensomhed, og at rigtig mange borgere vil slutte op om det ensomhedscharter, vi netop har vedtaget i Ældre- og Handicapudvalget. Alle mennesker fortjener nemlig at være en del af et fællesskab, hvor det aktive og sociale liv er i fokus, siger han.

Annonce

Samarbejde på tværs af byen

Ensomhedschartret har to funktioner. For det første skal det være med til at sætte fokus på problemet ensomhed i Odense og nedbryde tabuet om ensomhed. For det andet skal det forhåbentlig inspirere en masse aktører på tværs af sektorer, interesser, fagligheder og politiske ståsteder til at arbejde aktivt med at minimere ensomheden i Odense gennem forskellige tiltag.

- Som samarbejdspartner i Ensomhedscharter Odense byder man ind med det, man har tid og ressourcer til. Hos frisøren kan et ensomhedstiltag f.eks. være at lave et hyggehjørne, hvor der er plads til, at man som kunde kan opholde sig og få en hyggelig stund både før og efter sin klipning. Og som privat borger kan et tiltag bl.a. være at invitere sin ældre nabo på kaffe en gang i mellem, lyder det fra Søren Windell, der pointerer, at små ting kan gøre en kæmpe forskel, og at alle kan være med i det nye ensomhedscharter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce