Annonce
Ugeavisen Odense

Erik hjælper de mænd, der er gået i hundene

Erik Stadler sidder klar på sit kontor til at hjælpe skilsmissemændene. Foto: Kristian Isaksen
En skilsmisse kan dræne alle involverede parter for kræfter - i mange tilfælde lider dog især manden, fordi beslutningen rammer som et lyn. Mange glemmer helt at pleje sig selv, begynder at drikke og kan ikke se en vej ud af mørket. Men Erik Stadler ved, der findes lys - og det vil han gerne vise mændende.
Annonce

Odense: De fleste associerer julen med en glædens tid. Det er samtidigt også den mørkeste. Selvom julen er designet til at give os mennesker en vilje til at komme videre midt i kulden og dysterheden, så er det ikke alles indre mørke, decembers mange lys kan illuminere.

Kollektivets varmeste stunder kan gøre enkelte sjæle endnu koldere.

Det ved Erik Stadler, der blandt andet rådgiver skilsmissemænd i sin konsultation på Dalumvej.

- Jeg møder mange mænd med forskellige historier, men mange af de ting, de fortæller mig, og som jeg kan se ved bare at kigge på dem, er altså ens. De går hundene - og ved juletid bliver det mange gange værre, fortæller Erik Stadler, der gerne vil opfordre alle mænd med problemer på hjemmefronten til at besøge ham og få den hjælp, der skal til.

Det er som om mænd ikke på samme måde er programmeret til at håndtere brud i parforholdene, som kvinder er. Vi er beskyttere, og braser den illusion sammen, så ender det meget ofte rigtig sølle for manden
Annonce

Sjuskede mænd

Avisen prøver ikke at forklejne kvinders følelser ved at tage udgangspunkt i mænd. Men sandheden er, at manden oftest håndterer en skilsmisse væsentligt dårligere end den kvindelige modpart. Derudover evner mange mænd heller ikke at række ud efter hjælpen frivilligt.

- En erkendelse af, at man lider og har brug for en hånd, falder ikke alle mænd lige naturligt. Men hvis de mænd vidste, hvad jeg ser, når jeg kigger på dem og hvis de vidste, hvilke redskaber jeg kunne give dem med, så ville de noget hurtigere komme op af stolene, fortæller Erik Stadler, der forsøger at tegne et billede af en typiske gæst i hans konsultation.

- De kommer til at se sjuskede ud. Tager ikke bad, bliver langskæggede og bruger dagen på at se Netflix. De begynder at drikke mere for at drukne sorgerne. Kvinder her et andet netværk. Veninderne tager hånd om hende, hvis der er brug for det. Manden rækker ikke ud. Ofte har han slet ikke noget netværk, fordi han ikke har holdt det ved lige. Han bliver ked af det og depressiv. Ja, der kan ligefrem komme selvmordstanker, siger Erik Stadler.

- Det er som om mænd ikke på samme måde er programmeret til at håndtere brud i parforholdene, som kvinder er. Vi er beskyttere, og braser den illusion sammen, så ender det meget ofte rigtig sølle for manden.

Annonce

Finder en løsning

En af de primære årsager til, at manden synker så dybt, er overraskelsesangrebet. I 75 procent af alle skilsmisser er det kvinden, der tager initiativet og i mange af disse tilfælde har manden end ikke haft en flig af mistanke om, at ægteskabet havde ramt et skæbnesvangert sidespor.

- Det er som en granat, der springer. Manden går i chok. Han har slet ikke opfattet, at noget er galt. Og det er jo kernen, ikke? Han har ikke set det, fordi han er uopmærksom - og sådan har det jo været i alle facetter af det forhold. Det gider kvinden ikke. Mange af de mænd, jeg snakker med, indser efterhånden, at de skulle have gjort mere i hjemmet og mere for at pleje kærligheden. Men så er det jo for sent. I parforhold anno 2019 kan manden ikke bare leve sit eget liv ved siden af. Han er en del af husholdningen.

Erik Stadler er hverken psykolog eller læge, men mange års arbejdsliv i de socialt-forankrede kroge af Odense Kommune har givet ham en forståelse af strukturen.

- Jeg er en slags mellemstation. Jeg kender systemet forfra og bagfra og ved præcist, hvordan man får den hjælp, man behøver. Jeg oplever dog også, at min rådgivning alene kan bringe de her mænd et godt stykke videre. Nogle gange skal der ikke meget mere til end at lette hjertet og tale med nogen, der kan tale med. Det vigtigste er, at man bliver hørt og lyttet til. Så kom til mig. Vi skal nok finde en løsning.

Erik Stadlers konsultation

Erik Stadler har siden 2014 siddet hver fredag imellem 10 og 13 på Dalumvej.

Til at begynde med tog han imod kronisk smerte-patienter. Den praksis udvidede han med tiden til at omfatte skilsmissemænd og PTSD-ramte borgere.

Giv ham gerne et kald på telefon 22 38 38 98, hvis du vil vide mere.

Det foregår i Dalums gamle administrationsbygninger også kaldet Indgangen. Det er Dalumvej 95 b - lige bag biblioteket. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce