Annonce
Ugeavisen Odense

Festivalchef er optimist: Vacciner er nærmest timet efter Tinderbox

Hvis alt går som planlagt, er alle voksne danskere vaccineret mod corona inden 27. juni. Det er godt nyt for Tinderbox, der afholdes 24. til 26. juni. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
27. juni har alle voksne danskere fået anden coronavaccination, hvis de ønsker at blive vaccineret. Den tidsramme glæder festivalchef Brian Nielsen, der stadig mener, det er realistisk at afvikle Tinderbox i Odense fra den 24. til 26. juni.

Festival: Da Sundhedsstyrelsen forleden meldte ud, at den forventer, at alle borgere i Danmark er vaccineret med anden dosis Covid-19-vaccine senest 27. juni, vakte det glæde hos mange.

Én af dem, der i særdeleshed bifaldt meldingen, er Brian Nielsen, festivalchef for Tinderbox i Odense og North-Side i Aarhus.

Den fynske festival afvikles 24. til 26. juni og dermed lige på målstregen, hvis vaccinationskalenderen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside holder stik.

- Vi synes, det er en rigtig god nyhed, at det tegner til, at alle voksne danskere er vaccineret inden udgangen af juni. Men det er stadig regeringen og Folketinget, som beslutter, om der må holdes festival til sommer. Vi kan kun vente på tilladelse, og imens vi gør det, forsætter vi planlægningen frem mod at afholde festival til sommer, siger Brian Nielsen.


Vi har på intet tidspunkt haft foden af speederen og planlægger, som vi plejer. Men i den nuværende situation med et højt smitteniveau er det svært at sige, hvornår vi offentliggør de første navne. Vi vil gerne have så sikre indikationer for sommeren som muligt, før vi melder ud

Brian Nielsen, festivalleder for Tinderbox og NorthSide


Den foreløbige melding om et vaccineret Danmark 27. juni virker nærmest timet efter Tinderbox, mens NorthSide, som Brian Nielsen også afvikler med selskabet DTD Group, hænger i en tyndere tråd i begyndelsen af juni.

- Det er svært at sige, hvad der sker med NorthSide, som ligger tre uger tidligere end Tinderbox. Det er igen i hænderne på politikerne, om de vil give tilladelse til afholdelse af festivaler af den størrelse, siger Brian Nielsen.

Annonce

Stadig ingen kompensation

I et interview med avisen 11. december efterspurgte festivalchefen handling fra politisk side, så festivalerne kunne gå ind i 2021 med visheden om, at det var grønt lys.

- Det er sidste desperate forsøg på at få gjort opmærksom på, at det, vi laver, tager så lang tid at forberede, at vi ikke kan vente til foråret og håbe på, at alle er vaccinerede, eller smittetallet faldet signifikant, før vi får en tilbagemelding. Vi har booket programmerne, vi har lavet detailplanlægningen, men vi har en deadline for at kunne blive klar til afvikling af Tinderbox i 2021. Det samme gælder for Roskilde Festival, NorthSide, Copenhell, Smukfest og landets øvrige festivaler, sagde Brian Nielsen blandt andet.

Siden har der været dialog med myndighederne, men der er stadig ikke kommet et regulært grønt lys.

- Vi har været i dialog med myndighederne, men der er ikke kommet noget konkret svar fra offentlig side. Vi afventer ligeledes udbetaling fra kompensationsordningen, siger Brian Nielsen, der i det omtalte interview forklarede, at Tinderbox eller NorthSide på daværende tidspunkt ikke havde modtaget en krone fra støttepakkerne til festivalerne.

Annonce

Holder fast i håbet

Sammen med de øvrige store festivaler har Tinderbox en testbaseret adgangsplan klar, som festivalchefen har store tiltro til.

- For at få adgang til festivalen skal gæsterne dokumentere, at de er vaccineret, har dannet antistoffer eller tage en negativ PCR-test eller antigentest, som luftfarten netop har fået lov til at bruge. Umiddelbart er der ikke noget til hinder for afvikling af Tinderbox med den model, siger Brian Nielsen.

Festivalchef Brian Nielsen - og formodentlig 40.000 festivalgæster - krydser fingre for, at det bliver muligt at afholde Tinderbox til sommer. Arkivfoto: Klaus Knakkergaard

Han konstaterer dog, at regeringens forsigtighedsprincip kan blive en afgørende faktor.

- Hvis man ikke ønsker større forsamlinger til sommer, kan sommerens festivaler risikere at falde på det grundlag. Men vi holder fast i håbet og planlægningen, siger Brian Nielsen.

Festivalchefen afventer sammen med de øvrige involverede bag festival- og fodboldplanen et møde med Sundhedsministeriet, så det kan give dispensation til afholdelse af test af events i forskellige kapaciteter og simuleringer.

- Formålet er at få videnskabelig evidens, som politikere og sundhedsstyrelsen kan beslutte ud fra. Testforløbet er allerede godkendt af National Videnskabsetisk Komité. Men på grund af forsamlingsforbuddet skal der gives dispensation til testforløbet, før vi kan gå i gang, siger Brian Nielsen.

Annonce

Få afbud fra store navne

Tidligere har omkring halvdelen af festivalprogrammerne været offentliggjort i begyndelsen af januar. Men Brian Nielsen tør ikke gisne om, hvornår festivalerne melder de første navne ud.

- Vi har på intet tidspunkt haft foden af speederen og planlægger, som vi plejer. Men i den nuværende situation med et højt smitteniveau er det svært at sige, hvornår vi offentliggør de første navne. Vi vil gerne have så sikre indikationer for sommeren som muligt, før vi melder ud, siger Brian Nielsen.

Han fortæller, at både programmet for NorthSide og Tinderbox er stort set i hus, og han håber at kunne offentliggøre begge programmer inden for de næste måneder, hvor situationen forhåbentlig er normaliseret.

Ligesom man kan holde nonfirmation, kan man holde nonfestival. Det gjorde avisen i sommer, hvor den havde inviteret den lokale sanger Jonathan Kjærhus Christensen til at optræde i Tusindårsskoven. Foto: Michael Bager

- Vi står med et yderst fornuftigt program på både Tinderbox og North-Side. Der er bands, særligt de udenlandske, som ikke er med på 2021-plakaten, da de siden har ændret turplaner på grund af corona. Blandt andet kan Green Day ikke optræde på NorthSide som planlagt. Tinderbox har ikke mistet hovednavne, men der er enkelte bands, som har ændret planer. Men så har vi booket andre spændende navne, siger Brian Nielsen.

Da avisen talte med ham 11. december, var han 99 procent sikker på, at Tinderbox løber af stablen til sommer. Den procentsats er faldet en smule de seneste uger, hvor forsamlingsforbuddet blandt andet blev sænket fra 10 til fem personer.

- Det bekymrer mig med den nuværende smittesituation og nedlukning, specielt hvis den varer de næste par måneder, som nogle af eksperterne spår. Jeg håber til gengæld, at vaccineringen af danskerne skrider fremad som planlagt. Det kan være medvirkende til, at politikerne tør lempe restriktionerne frem mod sommer, siger Brian Nielsen.

Annonce

Sikkerhed i højsædet

På Heartland er svaret på, hvad vaccineplanen betyder, lidt mere vævende.

- Vi ved, ligesom alle andre, endnu ikke, hvordan verden ser ud i maj, og om vi kan samles igen til sommer. For tiden er der ikke noget forbud mod festivaler, derfor er vi begyndt at planlægge Heartland 2021, siger festivaldirektør Ulrik Ørum-Petersen.

Heartland samarbejder med Tinderbox og de øvrige kollegaer i livebranchen på at finde på løsninger, der kan sikre trygge rammer festivalrammer.

- Vi arbejder på, at afviklingen af den kommende festivalsæson kan finde sted på en sikker måde. Vores gæster, artister og ansatte har højeste prioritet. Derfor følger vi myndighedernes anbefalinger nøje og vil følge de retningslinjer, der vil blive sat, som situationen udvikler sig, siger Ulrik Ørum-Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce