Annonce
Ugeavisen Odense

Fodring forbudt: Stines hest er livstruet

Stine har kun haft sin hest, Pipes, i halvandet år og må se frem til at måtte aflive den, inden den fylder fem år. Foto: Kurt Rasmussen
I Seden har Stine Due Ernlund uheld med forbipasserende, der velmenende giver hendes hest usundt foder.

Mindelundsvej: Den idylliske hestefold ved siden af Seden Kirke inviterer ligefrem til, at forbipasserende nyder synet og nogle gange fodrer de fritgående heste. Men der stopper idyllen så også, for det er ikke alle heste, der kan tåle mosten.

- Der er nok ikke mange, der er klar over det, men der er mange ting, der ikke er sunde for hestene såsom hvidt brød og for mange gulerødder, siger Stine Due Ernlund, der har sin hest, Pipes, opstaldet på den ejendom, der år tilbage husede Seden Rideklub, og som nu fungerer som en privat hestepension med 12 heste.

Annonce

Hestens livsstilssygdom

Stines hest lider af såkaldt forfangenhed og kræver derfor en speciel kost.

- Det er en livsstilssygdom og faktisk hestens svar på menneskets sukkersyge, siger hun og forklarer:

- Hestens hove er ligesom vores negle og er bygget op af lameller. Når hesten bliver forfangen, kan lamellerne løsne sig og gå ind i knoglerne, og det er utrolig smertefuldt for hesten, siger Stine og opfordrer folk til ikke at fodre heste, de ikke kender.


Da jeg selv var lille, fodrede jeg også heste, men hvis jeg dengang havde vidst, hvor farligt, det var for hestene, ville jeg ikke have gjort det

Stine Due


Og hendes råd er velment, for hun kender til to-tre andre heste i folden, der er i risikozonen for også at udvikle sukkersyge.

Tre gange om dagen er Stine ude med hø til Pipes, som ikke må fodres med for meget sukkerholdigt foder. Foto: Kurt Rasmussen

- Når hestene ikke kan styre deres indtag af kalorier, så er det lidt svært at holde deres blodsukker stabilt. De elsker jo mad og siger ikke nej til en godbid, siger Stine og fortæller, at det kom bag på hende, at Pipes blev fodret ukontrolleret.

- Jeg fandt først ud af det, da hun blev rigtig syg. Hun har jo gået på den fold op til stien, hvor hun har fået en masse at spise, som hun ikke burde, siger Stine, som for nylig har stået foran en svær beslutning.

Annonce

Må aflive sin hest

- Jeg er i den uheldige situation, at Pipes skal aflives i denne uge, fordi hun fejler lidt mere end forfangenhed, men det har bestemt ikke gavnet, at hendes diæt ikke er blevet overholdt, siger hun.

Stine Due er 31 år og har været vild med heste, siden hun gik i børnehaveklasse. Hun har tidligere haft en hest, der blev 25 år gammel, men Pipes har hun kun haft i halvandet år, og det er ikke med hendes gode vilje, at den nu skal aflives.

- Hun ville være blevet fem år til marts, men hun lider. Hvis min dyrlæge havde sagt, at der var noget at gøre, skulle jeg nok have fundet pengene, men hun skal ikke være her for min skyld og gå og have smerter. Det er jo mit ansvar ved at have hest, siger Stine med bedrøvelse i stemmen.

Annonce

Et større ansvar

Og det er ikke fordi, hun ikke har taget ansvaret på sig.

- Jeg har kæmpet med at holde hende slank, men det har været svært, for hun tager hurtigt på, hvis hun spiser for meget. Vi har sat nogle skilte op, hvor der står, at man ikke må fodre hestene, men folk ser dem åbenbart ikke, siger Stine og understreger, at hun ikke er ude på at anklage nogen.

Der er sat skilte op, der signalerer at hestene ikke må fordres, men de bliver tilsyneladende ofte overset. Foto: Kurt Rasmussen

- Folk gør det jo i en god mening. Da jeg selv var lille, fodrede jeg også heste, men hvis jeg dengang havde vidst, hvor farligt, det var for hestene, ville jeg ikke have gjort det, siger hun og sender en høflig appel ud til de passanter, der plejer at have godbidder med til hestene.

Pipes får sit hø leveret i stormaskede sække, så hun skal kæmpe en smule for at stille sin sult. Foto: Kurt Rasmussen

- Det er meget vigtigt for hestenes sundhed, at man ikke fodrer dem, når man går forbi, lyder det fra Stine Due Ernlund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce