Annonce
Ugeavisen Odense

Fra gamle staldbygninger til moderne lejligheder: Granly er godt i gang med sin genfødsel

Granly som det ser ud oppefra med Nr. Lyndelse Vej på højre side og Højbyvej i bunden af billedet. Foto: Luise Thomsen
En af Højbys ældste ejendomme, gården Granly, har undergået en gennemgribende ombygning. Det munder nu ud i 11 lejligheder i de forhenværende staldbygninger og dermed en række nye boliger med en del af Højbys historie og sjæl intakt.
Annonce

Højby: I Højbys lokalhistoriske arkiv er Granly rigt repræsenteret med billeder og beretninger fra fordums tid.

Og på gårdspladsen minder de gamle pigsten under perlegruset om, hvordan stemningen var for små 150 år siden, da det var vognhjul og træsko, der gav genlyd mellem bygningerne.

- Jeg kalder den 'gården med de fem liv', for den har dannet ramme om mange forskellige aktiviteter, siden den blev bygget i 1878 som slægtsgård, fortæller ejer af Granly Bolig Morten Norberg.

Selv har han boet i ejendommens hovedhus siden 1998 sammen med sin kone Lene Annette og parrets to børn. Da de overtog Granly, var det slut med landbrug, og et forgyldningsværksted holdt til i en del af gårdens bygninger.

Fabrikken voksede dog hurtigt ud af længerne og herefter rykkede katteinternatet Min Ven Katten ind på adressen og holder fortsat til på Granly. I et af længerne drev Morten Norberg i mange år også selv sin skolefoto-virksomhed Norberg Foto indtil han valgte at sælge virksomheden i 2016.

- Der gik ikke længe efter salget, før vi søgte om tilladelse til at omdanne længerne til lejligheder. De første etablerede vi der, hvor jeg før havde mine kontorlokaler og siden er det bare gået slag i slag, fortæller Morten Norberg.

Det er dejligt at skabe liv i de gamle bygninger her i Højby. Og jeg oplever også en glæde hos mine lejere over at flytte ind i en bolig, hvor de ikke kun bor moderne og centralt, to minutter fra tog og indkøb og med en café i ”baghaven”. Men samtidig får de også en ro og en historisk stemning, som man ellers kun finder på landet.

Morten Norberg

Annonce

Gammel stil bevares

Længernes adgangspartier består af moderne døre og glaspartier. Men de gamle vognporte har Morten Norberg samtidig valgt at bibeholde som en slags skodder for yderdørene. Det er nemlig vigtigt for ham, at Granly ikke skal blive uigenkendelig.

- Man skal stadig kunne se, at her har været landbrug og dyr i længerne. Derfor har jeg også fået specialfremstillet vinduerne i samarbejde med en arkitekt. De har den buede form og sprosserne som de gamle staldvinduer. Men lever samtidig op til moderne krav til isoleringsevne, og kan også fungere som redningsvinduer, forklarer han tilfreds, mens han viser rundt på 1. salen, hvor de sidste af lejlighederne er under etablering.

Gennem vinduerne er der udsigt til marker og til Granlys grønne fællesareal med egen sø. De solide synlige egetræskonstruktioner præger rummene, mens etagens oprindelige dobbeltdør bliver genbrugt som soveværelsesdør i den ene lejlighed.

Det var her en landstryger i 1906 forårsagede en ildebrand, og derfor er denne del af ejendommen opført nogle år senere end hovedhuset. Og sådan rummer Granly og dens længer mange pudsige historier.

- Det er dejligt at skabe liv i de gamle bygninger her i Højby. Og jeg oplever også en glæde hos mine lejere over at flytte ind i en bolig, hvor de ikke kun bor moderne og centralt, to minutter fra tog og indkøb og med en café i ”baghaven”. Men samtidig får de også en ro og en historisk stemning, som man ellers kun finder på landet.

Granly i gamle dage og tæt på. Her er det stuehuset. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Nøøøj, det’ for børn!

Annonce