Annonce
Ugeavisen Odense

Fredens Kirke skal vendes rundt

Fredens Kirke kort før færdiggørelsen i 1920. Det er ikke noget tilfælde, at Fredens Kirke og Grundtvigs Kirke i København ligner hinanden. Begge er tegnet af Peder Vilhelm Jensen-Klint, men Fredens Kirke er den ældste af de to og betragtes som et forstudie til Grundtvigs Kirke. Foto: Stadsarkivet i Odense
Gennem mere end 100 år har alteret i Fredens Kirke stik imod alle regler vendt mod vest, men det skal være slut. Nu er kirken blevet pålagt at få rettet op på det misforhold

Skibhusvej: De danske kirker er med ganske få undtagelser placeret med alteret mod øst, og nu har Kirkeministeriet vedtaget, at det skal gælde for alle kirker – og således også for Fredens Kirke i Odense, der som bekendt har alteret placeret i vestlig retning.

Påbuddet om at rette misforholdet skyldes, at menigheden skal kunne sidde og se mod øst, fordi ”Jesus vil komme som solopgangen fra det høje, når han kommer igen for at dømme levende og døde", som det lyder i trosbekendelsen.

Annonce

Praktisk løsning

Da Fredens Kirke blev opført på Skibhusvej i 1920, havde man det problem, at færdselsåren lå uheldigt i forhold til indgangspartiet. Man ønskede, at indgangsdøren skulle vende gæstfrit ud mod Skibhusvej.

”Men i det gamle Sct. Hans Landsogn så man praktisk på tingene. Så indgangsdøren i tårnrummet skulle vende ud imod gaden, og så måtte alteret vende i den retning, det kunne. Det blev vest. Som om de har tænkt: Lad os bare vende kirken, vi ved jo godt, hvad meningen med det er alligevel”, lyder det i et skrift fra kirkens 75-års jubilæum i 1995.

Annonce

Samme regler for alle

Men ifølge Kirkeministeriet er den løse fortolkning ikke længere accepteret.

- Den går ikke længere. Der skal gælde de samme regler for alle kirker, siger kultur- og kirkeminister, Joy Mogensen, der har pålagt menighedsrådet i Fredens Kirke at få rettet fejlen, så menigheden kan sidde korrekt placeret under gudstjenesterne.

Samtidig har hun sat en dato på. Arbejdet skal gøres færdig, inden 100-årsfejringen af Fredens Kirke finder sted i september. En fejring, der er blevet et år forsinket på grund af Covid-19.

- Ved en så vigtig begivenhed som et 100-årsjubilæum, hvor der vil være flere gejstlige fra det øverste lag til stede, må man ikke gå på kompromis med reglerne, så jeg har kontaktet de ansvarlige i menighedsrådet og bedt dem om at flytte alteret til den modsatte ende af kirken og samtidig vende bænkene rundt senest 1. september, lyder det fra kirkeministeren.

Fredens Kirke

Fredens Kirke er tegnet af arkitekt P. V. Jensen Klint, som derefter fortsatte med at tegne Grundtvigskirken i København.

Regningen på byggeriet af Fredens Kirke løb op i 250.000 kroner, hvoraf private havde indsamlet halvdelen af beløbet. En stor bedrift i den fattige tid omkring første verdenskrig.

Fredens Kirke blev indviet på Kong Christians 50-års fødselsdag. Han blev født 26. september 1870.

Kirken blev døbt ”Fredens” i taknemlighed over første verdenskrigs slutning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce