Annonce
Ugeavisen Odense

Fynbus skovler penge ind på coronasnydere: Især unge under 18 år kører uden billet

Kontrollørerne i Fynbus var væk fra busserne i marts og april, og da de steg på igen, opdagede de, at hver tiende kunde snød med billetten. Herefter satte Fynbus taksten for at snyde voldsomt i vejret - fra 750 til 1200 kroner i dag. Arkivfoto: Robert Wengler
Bødetaksten i Fynbus steg under coronakrisen til 1200 kroner - men gratister er der fortsat masser af - især de unge under 18 år.
Annonce

200.000 kroner om ugen - svarende til 166 bøder á 1200 kroner.

Det er, hvad Fynbus skovler ind fra passagerer, der bliver nappet i at køre en tur med by- eller regionalbussen uden at betale for det.

- Det er mange penge, og det er penge, vi helst var foruden, for vi vil hellere have, at passagererne betaler for deres billetter, siger Fynbus-direktør Carsten Hyldborg.

Antallet af snydere steg til hidtil usete højder i starten af coronakrisen, da kontrollørerne i Fynbus var hjemsendt. Da korpset vendte tilbage med bødeblokken, fangede de så mange mennesker uden billet - hver tiende - at det fik både direktion, bestyrelse og til sidst også bødetaksterne op i det røde felt.

Før coronasnydernes indtog var bødetaksten 750 kroner - den 18. maj steg den til 1200 kroner, og det er prisen i dag. Vil man ikke vise sit id, som man skal, når man ikke kan fremvise billet, bliver politiet tilkaldt, og samtidigt stiger afgiften til 2000 kroner.

Håbet var og er, at de høje takster ville få antallet af snydere til at dale til det almindelige niveau, som er to procent af de kontrollerede.

- Men der er stadig for mange, der ikke betaler, og derfor opretholder vi samme kontrol og de samme takster, indtil folk har besindet sig og ændrer adfærd. Det håber jeg, at de snart gør, for vi er ikke interesseret i så mange snydere, siger Carsten Hyldborg.

Annonce

Politi og SSP

Det er især de unge, der "glemmer" at afregne billetten.

- Vi fanger stort set alle aldersgrupper, men det er unge under 18 år, der står for cirka tyve procent af alle bøderne. Det er så mange, at vi har talt med politiet og med SSP om, hvad man kan gøre ved og for den gruppe. Det er da trist for dem at få sådan en sag, siger direktøren og tilføjer, at der stort set er snydere i alle aldersgrupper.

Snydere i Fynbus

  • I perioden 4. maj til 11. juni fordelte snyderne i Fynbus sig i følgende kategorier (OBS: den høje afgift blev indført 18. maj)
  • Børn (375 kr.) – 115 Afgifter – udgjorde 13 %
  • Voksne (750 kr.) – 321 afgifter – udgjorde 36 %
  • Voksne (1200 kr.) – 436 afgifter – udgjorde 49 %
  • Voksne med politi (2000 kr.) – 19 afgifter – udgjorde 2 %
  • Fynbus er et offentligt trafikselskab.
  • Det er ejet af de fynske kommuner og Region Syddanmark.
  • Kontrollørkorpset i busserne

Også Fynbus-formand Morten Andersen er træt af billetsnyderiet.

- Det er foruroligende, at der er så mange, der stadig ikke har forstået det ret klare budskab, at man skal have styr på sin billet, inden man stiger om bord. Det burde ærlig talt være ret simpelt, siger formanden, som også er borgmester i Nordfyns Kommune.

Det høje bødeniveau fortsætter, indtil der atter er styr på omfanget.

- Vi kan jo kun håbe på, at det normaliserer sig - ned på nul kommer vi aldrig, men det her antal - det er for meget,  og det vil vi ikke finde os i, fastslår Morten Andersen.

Fynbus er et offentligt trafikselskab, der er ejet af de fynske kommuner og Region Syddanmark, og derfor er det i sidste ende de kommunale og regionale pengekasser, der misser passagerindtægterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce