Annonce
Ugeavisen Odense

Generel undren fra byens gader og stræder: Hvad er det på Odenses kloakdæksler?

Odins hest Sleipner er en af de gennemgående motiver. Foto: Kristian Isaksen
Hvis du aldrig har bemærket det, ville du måske heller ikke have gættet dig til, at flere af Odenses kloakdæksler er prydet med en ottebenet hest og andre mytologiske væsener.

Odense: Du kender det sikkert godt. Du er ude at gå et sted, du er gået tusindvis af gange før. Det er så almindeligt, at du nærmest kunne lukke øjnene og komme sikkert frem til din destination.

Men pludselig - ud af det blå - passerer et hidtil ukendt syn forbi dit blik og haler dig til sig, som var du en resignerende makrel.

Det har været der altid. Du har bare aldrig kigget på det. Og nu undrer du dig.

Annonce

Som jeg gjorde, da jeg kiggede ned.

Hvorfor er der en ottebenet hest på kloakdækslet?

Det egentlige spørgsmål kunne godt være - hvorfor er der overhovedet et motiv på dækslerne?

Min viden om nordisk mytologi sporer mig straks ind på, at det må være Odins hest Sleipner, der pryder adgangen til alt vores indre affald. Og hvad vi ellers drister os til at skylle ud i undergrunden, når ingen kigger.

Opstod efter samarbejde

Jeg kender på stående fod ikke andre ottebenede heste.

Men helt ærligt, hvorfor? Og har nogen nogensinde bemærket det?

Hvis ikke - så kig efter det nu. Dækslerne har ved nærmere eftersyn et tema, for det er ikke kun Odins dopede ganger, som har fundet vej til motivet.

I 2004 skrev Fyens Stiftstidende sådan, da dækslerne var blevet indviet, som et led i det nye samarbejde imellem Vandcenter Syd, Fjernvarme Fyn og Odense Kommune:

"I Odenses gågader er kloakdækslerne nu også små kunstværker, for vandselskabet, fjernvarmeforsyningen og park- og vejafdelingen i kommunen har fået papirklipperen Sonia Brandes til at skabe tre motiver, som nu er blevet til forme og støbt ned i dæksler.

Sonia Brandes har valgt sine motiver fra den nordiske mytologi, og derfor går besøgende på de odenseanske gågader for fremtiden på guden Odin, hesten Sleipner med det otte ben og de to ravne Hugin og Munin. Alle tre motiver har verdenstræet Yggdrasil som baggrund."

Annonce

Også i yderkanten

Noget har dog ændret sig i løbet af de 14 år. For det var kun bymidtens gågader, der skulle beriges visuelt, imens de gamle dæksler ville blive genanvendt udenfor centrum.

Men de billeder jeg har taget stammer fra Lindved.

En Odin, der ser ud til at have forvildet sig ind i Yggdrasil pryder dette kloakdæksel. Foto: Kristian Isaksen

Det må være en drillenisse, der har byttet rundt. En meget stærk drillenisse.

Til Vandcenter Syd siger Sonia Brandes selv om sine usynlige, men temmelig uundværlige, kunstværker:

- Navnet Odense kommer af Othensve, som betyder Odins Helligdom. Da Odin på den måde har givet navn til byen var det oplagt, at han skulle inspirere til motiverne på de nye dæksler.

Gennemgående motiv på alle tre dæksler er verdenstræet Yggdrasil i stiliseret form. Odin var nemlig tæt forbundet med Yggdrasil, og angiveligt havde han sit højsæde i dette træ i jordens midte, som skulle forbinde jord og himmel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce