Annonce
Ugeavisen Odense

Grøn børnebogssucces: Børn lærer at sortere affald

Rensdyret Rikke besøger Rasmus er nummer tre i rækken af børnebøger om affald, sortering og gode vaner fra Odense Renovation. Ill. Carsten Poulsen
Der er nok ikke så mange voksne, der kender Rikke Rensdyr, men for de mindste i Odense har hun i de seneste 10 år været en grøn guide, som har lært dem om natur, affald og genanvendelse. Nu er 3. bog i serien med rensdyret udkommet.
Annonce

Odense: Titlen på den nye bog er ”Rensdyret Rikke besøger Rasmus”, og den henvender sig til de mindste skoleklasser og ældste børnehavebørn. Den viser på legende og underholdende vis, hvordan sortering i hjemmet kommer til at foregå i den nye affaldsordning i Odense Kommune.

Mere end 10.000 børn kender Rensdyret Rikke-serien. I 2008 udsendte Odense Renovation den første bog Rensdyret Rikke på tur i skoven, og den er blevet så stor en succes, at den er kommet i 4. oplag. Den lærer de mindste om helt simple ting, som fx at lade være med at smide affald i naturen.

I 2015 udkom efterfølgeren Rensdyret Rikke besøger en genbrugsstation. Denne bog henvender sig til store børnehavebørn samt elever i indskolingen. Den handler om genbrug og genbrugsstationer - og vil bevidstgøre børnene om, at affald kan få nyt liv ved at indgå som råvare i nye produkter.

Vi ønsker gennem dialogen om bogen at sætte gang i nysgerrigheden omkring, hvad der sker med det affald, vi hver dag producerer, så det bliver naturligt for de små at sortere til genbrug

Dorthe Lind

Annonce

Rensdyr som dialogskaber

Rensdyret Rikke besøger Rasmus handler om rensdyret, som bliver venner med Rasmus i Odense Zoo og kommer med ham hjem på besøg. Her oplever hun hverdagen som ”menneske”.

- I denne børnebog bruger vi historien om rensdyret på besøg ved Rasmus og hans mor til at italesætte affaldssortering i hjemmet for de små børn. Vi håber, at bogen kan være med til at skabe et sprog mellem børn, forældre og pædagoger, om hvad affaldssortering er, og om hvad genbrug er. Vi ønsker gennem dialogen om bogen at sætte gang i nysgerrigheden omkring, hvad der sker med det affald, vi hver dag producerer, så det bliver naturligt for de små at sortere til genbrug, siger Dorthe Lind, funktionsleder ved Odense Renovation – og forfatter til bogen.

Annonce

Bæredygtig bog

Bogen er grøn og bæredygtig på flere måder: Det er den første børnebog, som er med til at udbrede de nye nationale affaldsskilte, som er udviklet af Miljøstyrelsen, Kommunernes Landsforening og Dansk Affaldsforening. Affaldsskiltene har til formål at ensrette sorteringen, så det er de samme skilte, man ser på tværs af kommunerne.

Den er også blandt de første børnebøger i Danmark, som sætter fokus på FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling gennem Verdensmålslogoet på bagsiden. Uden at børnene tænker over det, lærer de om Verdensmål nr. 12 om bæredygtigt forbrug, når pædagogen eller en forælder læser bogen højt for dem.

Ligesom de 2 tidligere Rikke Rensdyr-bøger er også den 3. bog i rækken en Cradle to Cradle-certificeret tryksag. Det betyder, at både papiret og tryksværten er så fri for giftstoffer, at det i princippet kan spises.

- Men det siger vi selvfølgelig ikke til børnene, lyder det i pressemeddelelsen fra Odense renovation.

Bogen er ikke til salg, men de voksne kan låne den på biblioteket, og interesserede skoler og børnehaver kan booke et besøg af Rensdyret Rikke i institutionen, og får bogen med hjem. Den er et ud af flere formidlingstilbud, som Odense Renovations ”Affaldskulturhus” står for. Book via www.odenserenovation.dk/affaldsundervisning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Nøøøj, det’ for børn!

Annonce