Odense: Efter en lang sejltur fra Kina ankom de første af Odenses nye elbusser på lastvognstrailer til Keolis’ garageanlæg på Gammelsø tirsdag 19. januar, og for direktør i FynBus, Carsten Hyldborg, var det en happening, der har været ventet på med spænding.
- Jeg glæder mig meget over, den grønne omstilling af den kollektive trafik er i fuld gang. Elbusserne i Odense er et stort skridt mod en CO2-neutral kollektiv trafik, siger han.
Mindre støj og forurening
Når Keolis sætter busserne i drift i Odense, vil det give langt mindre støj og forurening i byen. El-busser giver nemlig store fordele for både klima og miljø. De udleder hverken CO2, partikler eller kvælstof lokalt, men kører på den strøm, der er i elnettet. Efterhånden som andelen af vedvarende energi i elnettet forbedres, bliver busserne mere og mere klimavenlige. Elbusser støjer desuden markant mindre end dieselbusser – både inde i bussen og i gadebilledet, og det ligger adm. direktør i Keolis Danmark, Peter Lanng Nielsen, meget på sinde
- I Keolis er vi meget stolte over, at vi sammen med FynBus og Odense Kommune kan hjælpe med den grønne omstilling af busdriften i Odense. Vi er straks efter ankomsten af busserne gået i gang med at sikre installation af de sidste ting, som skal ske her i Danmark. Vi regner derfor med, at vores chauffører bliver omskolet til at køre i de nye elektriske busser meget snart. Det betyder derfor, at busserne kan være klar til at blive sat i drift i løbet af april måned, så også borgerne i Odense kan få glæde heraf, siger han.
Kører på batteri
Busserne oplades på garageanlægget på Gammelsø, og der skal derfor ikke bygges ladestationer i bybilledet. Busserne er produceret af kinesiske Yutong, og et hold af kinesiske teknikere er rejst til Danmark for at hjælpe med at gøre ladestandere og busserne klar.
Desuden skal der installeres fx rejsekort-udstyr og infoskærme i dem, inden de er klar til at køre med passagerer. Det forventes, at de er klar til at køre på en række bybusruter i april, men de vil formentlig kunne ses i bybilledet inden da, da chaufførerne hos Keolis skal oplæres i at køre dem.
De nye busser er 12 meter lange og har plads til 66 passagerer – heraf 33 siddepladser. Alle 20 busser er udstyret med elektriske handicapramper.
Ind med el - ud med diesel
FynBus indgik på vegne af Odense Kommune sidste år aftale med Keolis om indkøb af de 20 el-busser. Busserne skal erstatte de ældre af dieselbusserne i Odense. Når letbanen kører i slutningen af 2021, vil bybusflåden i Odense bestå af 20 el-busser, 18-hybridbusser og 14 dieselbusser, som overholder den nyeste miljøstandard, og det er kun starten på den grønne omstilling hos FynBus.
- Vi forventer, at langt de fleste busser på Fyn bliver CO2-neutrale i de kommende år, siger direktør Carsten Hyldborg.