Annonce
Ugeavisen Odense

Gymnasier bygger bro til teaterverdenen

Malte Frid-Nielsen (tv) vil indgå som underviser på teaerakademiet. Pr-foto

De fire almene gymnasier i Odense arbejder sammen om et akademi for passionerede dramaelever. Et vigtigt initiativ, som peger ind i fremtiden, mener skuespiller Tina Kruse Andersen

Annonce

Odense: Når et hold gymnasielever fra Odense i de kommende uger skal folde sig ud på OS Teaterakademi, bliver det i et mere professionelt setup end det, de er vant til fra den almindelige dramaundervisning på skolerne.

Deltagerne får nemlig undervisning af to professionelle skuespillere, og gennem et koncentreret forløb skal de unge teaterspirer arbejde efter en metode inden for scenekunsten, som kaldes 'ensemble-baseret devising'.

Eleverne skal agere uden et færdigt manuskript og i stedet - med støtte fra underviserne - konstruere deres egen forestilling, hvor de med afsæt i øvelser, improvisation, tekstbearbejdelse og egenproducerede historier fortolker temaet "fra mobning til terror".

OS Teaterakademi

OS Teaterakademi er et af fire faglige akademier, som de odenseanske gymnasier Mulernes Legatskole, Odense Katedralskole, Sct. Knuds Gymnasium og Tornbjerg Gymnasium hvert år arrangerer i fællesskab.Akademierne er ekstra tilbud uden for skoletiden, hvor elever på stx og hf får mulighed for at dyrke deres interesser og talent inden for fagområderne: naturvidenskab, film, billedkunst, litteratur og teater.

Tina Kruse Andersen ser frem til ikke kun at undervise men også at kunne tage temperaturen på den kommende generations kunstneriske talenter. Foto: Tony Gregoriou
Annonce

Realistisk indsigt i branchen

Med OS Teaterakademi tilbyder Mulernes Legatskole, Odense Katedralskole, Sct. Knuds Gymnasium og Tornbjerg Gymnasium et samlingssted for en gruppe elever, som alle har modet og lysten til at slå sig løs på en scene, afprøve nye kunstneriske sider af sig selv og dele oplevelsen af intenst nærvær med andre.

Og eleverne får mere end blot inspiration, nye værktøjer og personlig feedback fra professionelle. Ifølge en af underviserne, skuespiller Tina Kruse Andersen, giver akademiet også et lille indblik i den branche, hun selv færdes i til dagligt. En branche, som de mest ambitiøse af deltagerne drømmer om at blive en del af på sigt.

- Det er glædeligt, at de fire odenseanske gymnasier i fællesskab har rejst det her projekt, fordi brobygning imellem det professionelle scenekunstnermiljø og gymnasiernes dramaelever er utrolig vigtig. Elevernes kunstneriske lidenskab tages alvorligt, og de kan få en realistisk indsigt i det professionelle arbejde og niveau, siger Tina Kruse Andersen, som underviser sammen med skuespillerkollegaen Malte Frid-Nielsen.

Annonce

Strømpil for fremtidens teater

Men det er ikke kun de unge, som får noget med fra akademiet, for når Tina Kruse Andersen og hendes makker arbejder med eleverne på de skrå brædder, kan skuespillerne selv gøre nyttige iagttagelser.

- Vi får mulighed for at tage temperaturen på den kommende generations kunstneriske talenter. Hvilke vinde blæser lige nu, og hvilken slags scenekunst kan forventes i fremtiden? Den slags kan forløbet give os et fingerpeg om, forklarer Tina Kruse Andersen, der også var underviser på OS Teaterakademi, da det senest blev udbudt i 2017.

Akademiet afsluttes d. 26. marts, hvor slutproduktet vises frem for en udvalgt skare.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce