Annonce
Ugeavisen Odense

Højtragende fortidsminde: "Bjerget" i Brændekilde må bestiges af alle

Bjerget i Brændekilde. Foto: Odense Kommune
Annonce

Brændekilde: Lars Sønderby, der er landskabsarkitekt i Odense Kommune løb for tid siden på en besynderlig forespørgsel.

- Jeg blev kontaktet af de nye ejere af den tidligere præstegård på Møllegyden 30 i Brændekilde. Med deres nye ejendom fulgte en 6 meter høj gravhøj i baghaven. De nye ejere ønskede at gøre en indsats for det højtragende fortidsminde, men gravhøjen var på det tidspunkt fuldstændig overgroet af træer og buske.

- I Odense har vi faktisk ikke mange ”klassiske” gravhøje tilbage. Derfor blev jeg glad for at høre, at de nye ejere var interesseret i at sikre højen mod ødelæggelse fra træernes rødder – og ikke mindst at få den synliggjort for offentligheden.

Lars Sønderby (th) er glad for bjerget. Foto: Kristian Isaksen

- Derfor aftalte vi, at kommunen ville stå for den første rydning af gravhøjen - til gengæld ville ejerne stå for den løbende beskæring og pleje fremadrettet. Derudover aftalte vi, at offentligheden det næste års tid kan få lov at komme helt tæt på gravhøjen, også selvom den ligger i ejernes baghave. Går alt vel kan dette forlænges.

- I den her slags opgave er det vigtigt for mig, at vi får borgerne involveret, så de bidrager og føler ansvar for det færdige resultat. Vi vil hjertens gerne hjælpe dem på vej, men de skal også ”kunne selv”. For på den måde bliver det en win-win for begge parter.

Gravhøj blev i øvrigt fredlyst af pastor H. M. Eriksen i 1911, men "bjerget" må besøges og bestiges med respekt.

- Så jeg kan kun anbefale, at man tager et smut forbi, hvis man er på de kanter, slutter Lars Sønderby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Midtbyen får ny bottleshop

Annonce