Annonce
Ugeavisen Odense

Han har været H.C. Andersen mere end 7000 gange: - Jeg stopper, hvis det bliver for pinligt

Der var en blank dag i kalenderen på Torben Iversens fødselsdag, og receptioner er ikke lige ham. Foto: Ida Marie Kristensen
Torben Iversen finder stadig glæde i rollen som eventyrforfatter, selvom han lørdag runder 60. Derfor har nedlukningen også været hård for Odenses showman nummer et, der i den anledning inviterer dig til stor fødselsdagsfejring.

Odense: Luften dufter sødt af syrener i det stille villakvarter denne lune junidag, der ligner mange andre af sin slags en almindelig tirsdag formiddag.

Lige indtil en grå stationcar med radioen tunet ind på en dansk 80'er-hitstation for fuld volumen drejer ind på vejen og laver en hård opbremsning ved fortovet foran en villa i klassisk stil.

Ud træder en syngende mand klædt i hvid skjorte, grå vest og med en sort sløjfe bundet om halsen.

Annonce

Hverken forbipasserende eller håndværkeren i sin parkerede kassevogn tæt på, så meget som løfter et øjenbryn over, manden i det besynderlige tøj, der til forveksling ligner eventyrforfatteren H. C. Andersen.

Den snarligt 60-årige Torben Iversen tager en høj, sort hat ud fra bagsædet og går mod sin hoveddør. Han kommer netop fra et job hos Syvhøje Børnehus, hvor han i rollen som forfatteren med papir og saks foldede de klassiske eventyr ud for børnene.

For de fleste børn og voksne i Odense er Torben Iversen en kendt skikkelse, fordi han siden 1988 har trådt ind i rollen - ifølge egne beregninger - mere end 7000 gange i forbindelse med alt fra småarrangementer til H. C. Andersen Paraden, som han selv har stiftet.

Og om få dage fylder manden, mange børn tror er H. C. Andersen, 60. Derfor er det mest naturlige for en showman som ham, der i lang tid har savnet nogen at optræde for, at sætte en forestilling op

Især børnene og de unge H. C. Andersen-skuespillere Torben Iversen har savnet under nedlukningen. Foto: Ida Marie Kristensen

En eventyrlig fødselsdagsfest

Coronakrisen har taget hårdt på mange, også Torben Iversen har savnet arrangementer og publikum, mens Danmark har været lukket ned.

Derfor inviterer han på sin fødselsdag 5. juni på to offentlige, gratis shows udendørs. Først "Eventyr på Fodrejsen", hvor man møder eventyrfigurerne som Tommelise ved Odense Å undervejs og hører om historien bag om eventyrene.

Efterfølgende laver han "Eventyr på Åen", en slags grand tour gennem Andersens liv og værker - og senere på eftermiddagen kan betalende få samme oplevelse.

- Man får jo et ønske på sin fødselsdag. Og jeg vil allerhelst se mine unge H. C. Andersen-skuespillere og publikum. Det savn har været vanvittigt stort. Man får en enorm energi og bekræftelse fra publikum, siger Torben Iversen, der ikke går i pensionstanker.

Mere end 7000 gange har Torben Iversen haft det karakteristiske tøj på. Både børn og voksne genkender han da også uden uniformen, når han er i svømmehallen eller cykler i byen. Foto: Ida Marie Kristensen
Annonce

En ny oplevelse hver gang

Hvornår han ikke længere skal trække i H. C. Andersen-tøjet, ved han ikke. Allerede da han blev 50 år, begyndte han at tænke over det, men lysten er der stadig.

- En bekendt gik hver dag i fem måneder og talte ned til sin pension. Sådan får jeg det ikke, for mit arbejde er en livsstil og hobby, siger Torben Iversen.

En aftale har han dog lavet med sin viv. Hun skal sige til, hvis det bliver for pinligt, og så stopper han.


Det vigtigste for mig er formidlingen, så publikum får lyst til selv at gå på opdagelse i eventyrerne. Men jeg finder nye ting ved hver læsning. Det er ligesom at høre en symfoni

Torben Iversen, H. C. Andersen-skuespiller


Modsat mange skuespillere vender han tilbage til den samme rolle, men det at mestre en karakter er ikke målet for ham.

For Andersen er i sig selv en kontrastfuld figur at udforske, men det er hans univers, der er værd at folde ud gang på gang.

- Det vigtigste for mig er formidlingen, så publikum får lyst til selv at udforske eventyrene. Men personligt finder jeg nye ting ved hver læsning. Det er ligesom at høre en symfoni, lyder det.

Selvom han er glad for sin niche som H.C. Andersen-formidler, sætter han også pris på arbejdet med Teaterskolen Toppen, han har grundlagt.

-  Ligesom jeg hører klassisk musik, har jeg også brug for at buldre løs med firserhits i bilen for at høre noget helt andet end det, jeg ellers gør, siger han.

Torben Iversens fødselsdagsfejring

Skulle du have lyst til at deltage i Torben Iversens fødselsdagsfejring forgår det først klokken 11 med "Eventyr på Fodrejsen" med gratis, offentlig adgang og start ved H. C. Andersens Hus i Hans Jensen Stræde.

Derefter som "Eventyr på Åen" klokken 12.50 til ombordstigning på Odense Åfart-båden med plads til 55 personer (husk tilmelding).

Senere på eftermiddagen klokken 14.00 kan man igen overvære "Eventyr på Åen" - denne gang for betalende publikum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce