Annonce
Ugeavisen Odense

Hjertestarter-koks i Bellinge: Hjerteløberen Tobias advarer om livsfarlig misforståelse på tankstation

Tobias Kaarsbo fik sig en grim overraskelse ved F24. Foto: Kristian Isaksen
I sidste uge blev Tobias Kaarsbo for første gang i sine to år som hjerteløber alarmeret om en borger i nød, men blev mødt af en grum overraskelse, da han ville have adgang til hjertestarteren. Nu advarer han andre, så lignende situationer kan undgås.

Bellinge: - Jeg kan ikke se logikken i at have kode på et skab til en hjertestarter. Mon der er en fornuftig grund?

Sådan spørger Tobias Kaarsbo, efter han mandag 7. september modtog den type henvendelse, han frivilligt har meldt sig til at få, men som han dybest set håbede, aldrig ville komme.

Han har været hjerteløber i to år - altså medlem af et frivilligt cilvilkorps under Trygfonden, som bliver kontaktet af myndighederne, når en person tæt på har brug for akut hjertehjælp.

Annonce

I løbet af de to år har der dog aldrig været bud efter lige netop ham. Men forrige mandag begyndte det at bimle og bamle.

- Jeg var i gang med at supervisere en fysioterapistuderende, da alarmen lød. Min første reaktion var et chok. Jeg havde aldrig hørt, hvordan det lød, når der var brug for hjælp. Det var helt vildt.

Da Tobias Kaarsbo havde identificeret kilden til den infernalske larm, så han det automatisk op-poppede kort på skærmen fra hjerteløber-appen.


Er du hjerteløber, så følg appen. Den virker tydeligvis - der var i øvrigt to andre hjerteløbere fremme ved stedet ligesom mig. Det viser jo, hvor fantastisk systemet er. Men hvis du har udset dig en hjertestarter, som sidder frisk i erindringen til den dag, hvor du måske skal bruge den, så tjek lige om den er låst inde

Tobias Kaarsbo


Han accepterede mission, afbrød undervisningen og spurtede ud ad døren med retning imod den lokale tankstation.

- Når man accepterer giver appen en rutevejledning til nærmeste hjertestarter, men eftersom jeg vidste, at der var én tættere på, ignorerede jeg guiden.

Kunne ikke få adgang

Knap et minut senere stod Tobias ved hjertestarteren på muren ved F24, men til sin store overraskelse var skabet låst.

- Der står, at man skal ringe 112 for hjælp, så det gjorde jeg naturligvis.

I den anden ende af røret var svaret ikke opløftende.

Tobias Kaarsbo ved den hjertestarter, som han ikke kunne få med. Foto: Kristian Isaksen

- De vidste ikke, hvordan jeg skulle få adgang til hjertestarteren, så jeg løb ind i dækcenteret for at høre, om de havde koden. Det havde de ikke. De var selv overraskede over, at der ikke var adgang til den, selvom den hænger på deres bygning.

De tikkende sekunder føltes som hver deres lille evighed og eftersom Tobias stod i en situation, hvor tålmodighed er en ringeagtet dyd, foretog han beslutningen om at cykle videre.

- Jeg havde ikke tid til at vente, så jeg fandt den anviste hjertestarter på kortet og kørte straks videre til den angivne adresse. Da jeg nåede frem var lægebilen og ambulancen ankommet. Jeg spildte vel et sted imellem tre og fire minutter på den forkerte hjertestarter, siger Tobias Kaarsbo, der erkender, at han var nået væsentligt hurtigere frem, hvis blot han fulgte appens anvisninger.

Annonce

Følg appen

- Men sagen er den, at jeg jo ved, at der hænger en hjertestarter på tanken. Jeg har aldrig nærstuderet den og dermed aldrig overvejet, at den kunne være låst inde. I grundejerforeningen har vi tidligere diskuteret, om vi skulle investere i en hjertestarter, men blev enige om, at det var spild af penge, når tankens hjertestarter er så tæt på. Men det skal vi da have taget op til revision igen nu. Det overrasker alle, at den var låst inde, siger Tobias Kaarsbo, som med sin oplevelse gerne vil advare andre om at havne i en lignende situation.

Som hjerteløber bliver man alarmeret via en app, der giver anvisninger til både hjertestarter og adresse for alarmens udspring. Foto: Kristian Isaksen

- Er du hjerteløber, så følg appen. Den virker tydeligvis - der var i øvrigt to andre hjerteløbere fremme ved stedet ligesom mig. Det viser jo, hvor fantastisk systemet er. Men hvis du har udset dig en hjertestarter, som sidder frisk i erindringen til den dag, hvor du måske skal bruge den, så tjek lige om den er låst inde, opfordrer Tobias Kaarsbo, der understreger sin undren over den måske værste form for falske tryghedsskabelse, han har set.

- I udgangspunktet var det en god oplevelse at prøve at se netværket i aktion. Men jeg er frustreret over, hvor tåbeligt det er at have en hjertestarter hængende udenfor, som ikke er til offentlig brug. Efter min bedste overbevisning er det bedst helt at fjerne den og andre af den type hjertestartere. I sidste ende kan misforståelsen koste liv.

Tobias Kaarsbo. Foto: Kristian Isaksen
Tobias Kaarsbo bor omkring to minutters gang fra tankstationen. Derfor faldt det ham naturligt at opsøge den hjertestarter, han er passeret hver dag i flere år. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce