Annonce
Ugeavisen Odense

- Jeg vænner mig aldrig til lyden af knasende ribben: Mette er blevet kaldt ud til syv hjertestop

Mette Isgaard var klar over, at den frivillige indsats i hjerteløberkorpset kunne kaste barske oplevelser af sig. Hun er dog overrasket over frekvensen af alarmer, hun har modtaget på sin korte tid i tjenesten. Foto: Kristian Isaksen
Mette Isgaard er frivillig i hjerteløberkorpset. Det vil sige, hun smider alt, hun har i hænderne, når alarmen lyder. Hun kender om nogen vigtigheden af at have en hjertestarter til rådighed i kort afstand fra et menneske i livsnød.

Lindved: Mette Isgaard sørger altid for at have lyd på sine telefon. Hvis hun glemmer det, kan det være et spørgsmål om liv eller død.

For en eller anden derude.

- De fleste mennesker slår lyden fra, når de går i seng. Jeg tjekker efter en ekstra gang for at se, om jeg har skruet op.

Annonce

Hun er hjerteløber. Når nøden er størst, og hun er indenfor en vis radius af et hjertestop, der bliver indrapporteret via 112, går der millisekunder før et avanceret opsporingsnetværk aktiverer alarmen på hendes telefon.

- Og så er der så godt som ingenting, der er vigtigere, end bare at komme af sted.

Syv gange

For nogen kan det måske synes en anelse overilet. Hysterisk endda.

Men havde man kunnet sætte sig i Mette Isgaards sted de seneste otte måneder, vil man forstå, hvorfor hun er så ualmindeligt pertentlig med lige netop denne indstilling på telefonen.


Jeg vænner mig nok aldrig til lyden af ribben, der knaser under mine hænder. Men når man står der, ved man, at det er nødvendigt. Et par gange har jeg intet kunne gøre. Det er en del af opgaven.

Mette Isgaard


Syv gange har den infernalske alarm brudt stilheden og indvarslet begyndelsen på en håndfuld skæbnesvangre minutter, siden hun i september meldte sig ind i korpset.

Der findes ingen officiel statistik på, hvor ofte en hjerteløber gennemsnitligt alarmeres, men avisen har talt med andre hjerteløbere, hvoraf nogle i en periode på to år aldrig har oplevet at blive tilkaldt.

- Jeg er blevet overrasket over, hvor mange gange, der har været bud efter min hjælp. Og så bliver man overrasket, når det er en ung person, man kommer ud til. For to gange siden var det en mand under 30 år.  Det sætter tankerne i gang og beviser blot for mig, at hjerteløberne har en stor berettigelse og hvor vigtigt det er at have en hjertestarter i nærheden, siger Mette Isgaard, der har spædet gnister til flere slukkede livsflammer det seneste år - selvom indsatsen undervejs kan være barsk at fuldføre.

- Jeg vænner mig nok aldrig til lyden af ribben, der knaser under mine hænder. Men når man står der, ved man, at det er nødvendigt. Et par gange har jeg intet kunne gøre. Det er en del af opgaven.

Annonce

Skal være tæt på

Når en hjerteløber får besked om en igangsat mission, popper samtidigt et kort op over nærmeste hjertestarter. Jo tættere den befinder sig åstedet des større sandsynlighed for overlevelse.

Chefen ved vagtcentralen, Kim Ahlers, har tidligere i denne avis udtalt sig vedrørende tidsaspektet og hjertestarternes tilgængelighed:

- Alle sekunder, der kan spares er livsvigtige. Det er hele grundprincippet i det livreddende arbejde. Derudover optager det også kapacitet hos alarmcentralen, som kunne undgås, hvis bare skabet var låst op. Hvis for mange skabe er aflåst, vil det blive en betydelig opgave at udlevere koder, sagde han med henvisning til, at adgang til aflåste hjertestartere kun kan skaffes ved at ringe 112.

Annonce

Hjerteløbere gør en forskel

En anden varm fortaler for hjertestarterne er den kyndige lægefaglige direktør fra præhospitalet i Region Midtjylland, Per Sabro Nielsen, som til regionens hjemmeside i 2019 forholdt sig til statistikker indhentet i de forgangne år.

- Forskning i hjerteløberne viser blandt andet, at de ankommer før ambulancen fire ud af ti gange. Vi ved, at chancen for at overleve stiger til op mod 50 procent, hvis der både gives hjerte-lungeredning og stød med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Derfor kan de frivillige hjerteløbere gøre en stor forskel, og de er med til at øge chancen for at personer med hjertestop overlever og får færrest mulige mén.

Læs, hvordan du kan blive en del af hjerteløberkorpset på hjertestarter.dk/hjerteloeber/hjerteloeber-er-du-klar

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce