Annonce
Ugeavisen Odense

Hun våger over de døde: En kvinde af sten med et hjerte af guld

Urnerne på fællesgraven er blevet nedsænket tilfældige steder, som de efterladte ikke kender. Derfor bliver Bondepigen den helt centrale figur for de sørgende, som medbringer blomster. Foto: Kristian Isaksen
På de fleste kirkegårde er der en gravplads til alle de anonyme. De ukendtes grav. På Risingskirkegården er der fællesgraven, som har et helt særligt samlingspunkt. Centreret i midten sidder Bondepigen og våger over alle dem, der er stedt til hvile her.
Annonce

Rising: Hun ser ikke ud af meget, som hun sidder der fuldkommen urokkelig og skuer over plænen til venstre for indgangen på Risingskirkegården. Men Bondepigen har på trods af sin stumme og kolde natur nok skænket mere trøst de seneste fem årtier end de fleste andre mennesker gør på et liv.

Siden 1972 har Bondepigen - som skaberen Tove Olafsson valgte at døbe hende - våget og sørget over de døde. Hun sidder centralt placeret på Fællesgraven hævet en anelse over jorden, så hun hele tiden har frit udsyn til alle de skæbner, der er stedt til hvile her.

Og selvom skulpturen i den kyniske beskuers optik blot er en klump cement formet som et menneske, så er der noget over hende. Hun er en åbenlys eksemplificering på, at det er tanken, der tæller. Tove Olafsson lagde kræfter i, at dette monument skulle fungere som et billede på en evig beskytter. En vågekone i efterlivet, der aldrig vil svigte sit løfte.

Mon ikke de efterladte kan finde trøst i hende. Takke hende for sin loyalitet. Finde tryghed ved tanken om det hinsides med hendes ufravigelige omsorg in mente.

Det kunne man håbe.

For gestussen er ualmindeligt smuk.

Selvom skulpturen i den kyniske beskuers optik blot er en klump cement formet som et menneske, så er der noget over hende. Hun er en åbenlys eksemplificering på, at det er tanken, der tæller. Tove Olafsson lagde kræfter i, at dette monument skulle fungere som et billede på en evig beskytter. En vågekone i efterlivet, der aldrig vil svigte sit løfte.

Fra artiklen

Annonce

Riising blev til Rising

I vores søgen efter informationer om Bondepigen faldt vi samtidigt over andre informationer, vi gerne vil dele med læserne.

Har du eksempelvis nogensinde tænkt over, hvorfor Risingkvarteret er døbt, som det er? Alle andre bydele i Odense gemmer på anekdoter fra glemte tider og ofte bærer selve navnet på et område, den nøgle som kan lirke noget af historien frem.

Sådan er det også med Rising. Men der skal ikke lirkes længe, for de to led, der er dannet af de seks bogstaver, er ikke en forgrening af noget andet. Rising er simpelthen opkaldt efter Riising. Et enkelt "i" udgør forskellen.

Hans Riising var købmand i Odense og han ejede engang en del jord øst for Skibhuskvarteret. I takt med byens geografiske såvel som indbyggermæssige udvidelse måtte også kirkerne sande, at der var pres på begravelsespladserne.

Fredens kirkegård kunne ikke længere rumme alle de døde. Det var før kremeringsdagene. Dengang et lig fyldte det samme, som umiddelbart før døden indtraf.

Hvilke navne, der var på bordet, skal vi ikke gisne om. Men eftersom den flere hundrede år gamle købmand Hans Riising på et eller andet tidspunkt havde haft bestemmelsesret her, så blev kirkegården opkaldt efter ham. Ligesom så meget andet i Risingkvarteret.

Statussen som aflastningskirkegård blev dog aldrig rigtig opfyldt siden færdiganlæggelsen i 1953. For da først urnerne blev introduceret på det trængte dødemands-marked, fyldte hvert enkelt dødsfald pludselig ikke nær så meget som førhen. I fysisk forstand, naturligvis.

Derfor er Risingskirkegården også et sted, man med god samvittighed kan spadsere en tur. Der er masser og plads - og så kan man jo altså hilse på en stenhård dame med et hjerte af guld.

Nogen har endda lagt blomsterne op i favnen på Bondepigen - måske som en tak for hendes loyale vagtsomhed. Foto: Kristian Isaksen
Bondepigen på en Risingskirkegård. Foto: Kristian Isaksen
Bondepigen på en Risingskirkegård. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

5+1 til weekenden

Ugeavisen Odense

Café Kosmos

Annonce