Annonce
Ugeavisen Odense

Husker du besættelsen?: Skibhuskvarteret indsamler erindringer fra besættelsestiden

Lars Kjærgaard, Jens Arne Petersen og Christian Raun Larsen er i gang med at planlægge forskellige events, der starter med indsamlingen af fortællinger via Erindrings Caféen. Foto: Kurt Rasmussen
Hos Skibhuscentret bliver der indsamlet erindringer og fortællinger fra besættelsestiden, hvor især Skibhuskvarteret markerede sig som særdeles modstandsdygtig.

Skibhusvej: Det er stolte men også seriøse fortællinger, der bliver luftet i Skibhuscentrets kantine, hvor Jens Arne Petersen fra Skibhuscentret, Lars Kjærgaard fra Skibhusforum sammen med den lokale præst, Christian Raun Larsen planlægger fejringen af de forstående 75- og 80-års jubilæer for henholdsvis besættelsen og befrielsen i forbindelse med 2. Verdenskrig.

Det er jo især interessant at høre førstehånds øjenvidneberetninger fra den tid, men de skal jo være over 80 år for at kunne fortælle om deres egne oplevelser, så det er jo tæt på at være sidste chance for, at vi andre kan opleve dem direkte

Christian Raun Larsen

Café med hukommelse

Mens planlægningen foregår, dukker der hele tiden overleverede fortællinger op blandt de tre repræsentanter, og det er præcis sådanne historier, de gerne vil høre flere af fra Skibhuskvarterets beboere.

Derfor har de planlagt en Erindrings Café, hvor de ældste beboere fra Skibhuskvarteret bliver opfordret til at løsne op for hukommelsen og levere fortællinger fra besættelsestiden.

- Vi vil gerne indsamle en masse fortællinger, som folk selv kan huske, eller som de har fået fortalt af nogle, der har oplevet det, siger Lars Kjærgaard, der allerede har været i gang med indsamlingen.

- Historiens hus har materiale, hvor det fremgår, at Skibhuskvarteret faktisk var epicenteret for augustoprøret i 1943 i Odense under anden verdenskrig. Det var her, der var flest aktive folk, og det skyldes nok det specielle sammenhold, der var i arbejderkvarteret omkring havnen, siger han.

Men det er ikke kun heltefortællingerne, der ønskes frem i lyset i Erindrings Caféen.

- Det behøver jo ikke at være de store sensationsting, folk sender ind, men også hvordan det dagligdags liv udfoldede sig under besættelsen, for de historier er der måske ikke skrevet så mange af, siger Christian Raun Larsen, der efterlyser de små hverdagsting, man kan huske.

- Det er jo især interessant at høre førstehånds øjenvidneberetninger fra den tid, men de skal jo være over 80 år for at kunne fortælle om deres egne oplevelser, så det er jo tæt på at være sidste chance for, at vi andre kan opleve dem direkte, lyder det fra præsten.

Skibhuscentret vil lægge lokaler til en Erindrings Café, og her har en af sognets ældste allerede anmeldt sin ankomst.

- Gabrielle Guldborg vil komme og synge med og fortælle om sine erindringer, og det bliver ikke kedeligt, for selvom hun er 95 år, så er hun en blændende fortæller, siger Jens Arne Petersen, der er formand for Skibhuscentret.

Byvandring med fingerpeg

- Det er planen, at de indsamlede fortællinger skal være udgangspunkt for de næste skridt i fejringen, idet Skibhusforum har søgt Odense Kommunes Bydelspulje til gennemførelse af forskellige aktiviteter som Erindrings café, alsangsarrangement 4. maj i Fredens Anlæg, udstilling i sognehuset ved Fredens Kirke og busture til besættelsesmuseet i Beldringe.

- Og vi har desuden fået tilsagn fra Ann Ammons fra Historiens Hus, som gerne vil arrangere gåture rundt i området og udpege steder, hvor fortællingerne skete, siger Lars Kjærgaard og fortæller, at hun selv har adresse i Skibhuskvarteret.

- Det kunne være en såkaldt ”tyskerpige”, der boede i en bestemt lejlighed, som fik raseret lejligheden og håret klippet af efter befrielsen eller et jødisk ægtepar fra Buchwaldsgade, der blev afhentet af tyskerne og bragt til koncentrationslejren i Theresienstadt. Der er så mange historier at trække på, lyder det fra Lars Kjærgaard, der i skrivende stund afventer besked på, om ansøgningen går igennem.

- Men skulle vi få afslag, vil vi søge penge andre steder, og det, tænker jeg med min erfaring inden for fundrasing, vil være piece of cake, lyder det fra Lars Kjærgaard.

Annonce

Send din hukommelse

Hvis du ligger inde med en fortælling fra besættelsen, som du selv har oplevet eller fået fortalt, kan du videregive den ved at sende den pr. e-mail til post@skibhusforum.dk eller aflevere den i brevform til kirkekontoret ved Fredens Kirke, Skibhusvej 162, 5000 Odense C.

Fortællingen vil indgå blandt de andre fortællinger i Erindrings Caféen og kan også blive gengivet i Skibhusavisen.

Erindrings Caféen vil finde sted i Skibhuscentret, Skibhusvej 270.

Der vil være gratis entré, kaffe og kage, og alle skal være velkomne.

På grund af coronavirus-situationen er tidspunktet for Erindrings Caféen udskudt til et endnu ukendt tidspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Lyt til podcasten 'Mortens Madklub': Turen går til Spanien med figen, gedeost og tør sherry - lær at lave en sommerlig tortilla

Annonce